Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, pe masa CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) discută sesizarea PNL, USR și PMP privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe simple pe timpul vacanței parlamentare, potrivit Agerpres.

Sesizarea semnată de parlamentarii PNL, USR și PMP a fost înaintată CCR, la 6 ianuarie 2017, după ce Parlamentul a adoptat, în aceeași zi, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

Un prim motiv pe care semnatarii l-au invocat în sesizare este unul extrinsec și se referă la faptul că nu ar fi fost respectat termenul de depunere a amendamentelor, încălcându-se astfel Regulamentul Camerei Deputaților. Art. 65 alin. (4) din Regulamentul Camerei prevede că deputații care nu fac parte din comisia sesizată în fond vor putea depune amendamente într-un termen care nu poate fi mai mic de jumătate din termenul pe care comisia sesizată în fond îl are pentru predarea raportului.

De asemenea, Legea de abilitare a Guvernului adoptată la 6 ianuarie 2017, ar încălca separația și echilibrul puterilor în stat, principiu constituțional prevăzut la art. 1 alin. 4 din Constituție, prin faptul că Executivul ar primi competențe aparent egale cu puterea legislativă.

Un alt motiv invocat în sesizarea de neconstituționalitate este acela că actul normativ ar cuprinde norme cu caracter general, imprecise, care nu stabilesc cu exactitate măsurile legislative delegate, încălcând astfel Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. Delegarea competenței legislative presupune identificarea exactă a atribuțiilor Guvernului, pentru că, altfel, Guvernul s-ar transforma în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul, se mai arată în sesizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.