Licitație pentru Peleş şi Pelişor. Două edificii de patrimoniu, intervenții de urgență

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că a fost demarată licitaţia pentru „intervenţii de urgenţă” la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor, bugetul estimat fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro.

„Muzeul Peleş, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de ‘intervenţii de urgenţă’ pentru acoperişurile Castelelor Peleş şi Pelişor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranţă dar şi a protejării elementelor decorative şi a componentelor artistice.

Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire. (…) Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Naţional Peleş, colecţiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme şi armuri, documente istorice şi numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural naţional. Am asigurat conducerea muzeului că voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervenţiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil.

Le mulţumesc domnului director al Muzeului Naţional Peleş, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale şi domnului primar al oraşului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susţinerea de care au dat dovadă în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România”, a scris Turcan pe Facebook.

De asemenea, ministrul aminteşte despre intervenţiile pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a teraselor Castelului Peleş.

„Nu mai puţin important este confortul turiştilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanţat elaborarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, urmând ca soluţia optimă să fie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenţiei fiind cea corespunzătoare soluţiei avizate”, precizează Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Culturii, de la înfiinţarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

19 Comentarii

 1. „…clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României”…
  Trecînd peste exprimarea unui NE-ADEVĂR (nu există „Familia Regală a României”, de la 1948!), să notăm un ADEVĂR: „în proprietatea…”!
  De ce statul rromîn (adică NOI, CETĂȚENII, că statul în sine nu produce și nu are nimic!) EȘUAT trebuie să plătească reparația acoperișului proprietății altora? I l-am stricat noi? NU? …atunci, CE?! …de unde și pînă unde hotărăște putoarea asta țurcană, care n-a produs nimic în viața ei, să plătim noi reparațiile? Nu-i destul că-i dăm țurcanei salarii grase PENTRU NIMIC, ca ea să-și „tuneze” mutra de idioată di Buot’șani?

 2. Să-l repare casa regală,…nu este normal ca plătitorii de taxe și impozite români să dea bani pentru o locație particulară!…
  Boul de Duda să pună tiglele pe acoperișul consoartei,…

 3. Untoldistule analfabet, este vorba de un muzeu national al istoriei romanilor adevarati. Nici o daramatura ungureasca reparata cu bani romanesti nu va atinge vreodata faima acestui asezamant care este cu adevarat national.

 4. ‘Austeritatea’ nu oprește statul să sponsorizeze ‘casa regală’; statul, conform legii, acordă stipendii președinților (unde se incadra și Mihai, ca fost șef al statului) pe durata vieții acestora.

 5. Statul roman este chirias deci ar trebui sa suporte doar cheltuielile de intretinere , proprietarul trebuie sa suporte cheltuielile cu reparatiile structurii ( unde intra si acoperisul )
  Ar trebui sa se dea publicitatii contractul de inchiriere si sa vedem la „obligatii” ce s-a trecut !

 6. Intretinerea castelelor ar trebui facuta de proprietari, nu de statul roman pe banii prostimii.
  Am citit candva ca in Franta asa se procedeaza, iar daca proprietarii castelelor nu se ingrijesc de ele, sunt amendati cu sume mari. De aceea unii prefera sa le vanda celor care isi pot permite intretinerea acestor monumente istorice…….[Rumburak]

 7. Astept si eu sa mi se explice, cu acte si cifre, cum aceasta pirlita familie „regala” (zexe !), debarcata in Romania dupa ce nenea ala de ponta la somaj in Germania a sosit cu traista-n bat si nadragii rupti in cur, a reusit sa construiasca, cica din bani proprii (ha ha ha !!) ditamai castelul, cu toate dependintele si cladirile anexe ! (la fel pentru Bean, unde niste coate-goale care din cite stiu aveau o nenorocita de statie de benzina prin Austria parca, s-au instapinit peste castel !). Si, in plus peste faptul ca acestor capuse nu trebuia sa li se dea NICIODATA, NIMIC (cel mult un sut in cur la cererile lor obraznice de tilhari !), nu e normal ca „statul” (da, mafiot si esuat !) sa le faca reparatii la proprietatile dobindite in mod banditesc, din banii cetatenilor contribuabili.

 8. Articolul 1788 din Codul civil: reparațiile necesare pentru menținerea bunului in stare de întrebuințare sunt in sarcina LOCATORULUI. De prin 2007 Peleșul si Pelișorul au fost retrocedate Casei Regale, așa că această entitate are calitatea de LOCATOR. Această folosire a banilor publici în interesul altuia este o DELAPIDARE. Oricine poate denunța autorităților judiciare aceasta infracțiune. Desigur, organele se pot sesiza și singurele, din oficiu. Asta dacă nu cumva mișculația nu e o formă de corupție, așa că și DNA-ul ar trebui sa reacționeze. Parcă e vreme de restricții bugetare, așa zice nenea ăsta cu covrigii de Buzău!

 9. Securistilor celor noi nu le-a placut niciodata cartea. Ca atare nu citeasc nimic si scriu dupa ureche. Castelul Peles este inchiriat de stat de la familia regala. Are destinatia de muzeu. Banii incasati de la vizitatori depasesc de cateva zeci de ori pretul chiriei. In urma cu cativa ani taranii inculti din guvernul ungurului Sica Orban au tinut salariatii muzeului in frig pentru ca n-au vrut sa repare centrala termica. Au motivat ca nu au bani dar palmau in acel timp miliarde de catre mafiotii clienti ai guvernului. Ciolacu care se dovedeste mai educat decat altii pretuieste valorile istorice ale tarii.

 10. Ba, da’ daca „regina” Margareta si „regele” Duda s-ar scarpina la portofel sa-si repare tiglele pe casa, ar tusi sau cum, ca nu-nteleg?

 11. @ „19 sept. 2023 la 8:20”, „Decizia corecta” 19 sept. 2023 la 9:35
  …”muzeu national al istoriei romanilor adevarati”, „asezamant care este cu adevarat national”, „valorile istorice ale tarii”?
  Bă, dobi’lor, voi citiți ce inepții voroviți?
  Ăla e un castel făcut p’întră bordeili șî opincili (care avea’ așa ceva…) strămoșilor voștri proșorientali, dîn bani luați dă pă strămoșii voștri, proiectat dă un ARHITECT CEH, avînd ca modele alte castele dîn EUROPA CENTRALĂ (cea pă care o înjurați voi „la pachet” cu „ungurii”, șî fără nici o legătură cu strămoșii voștri, balkanici ca șî voi azi!), construit dă meșteri cehi, unguri șî austrieci (că voi știați să zidiți „dăcît” küle șî așa-zise biserici FĂRĂ CLOPOTNIȚĂ, că nu știați dă Rezistența Structurilor, ce în Transilvania și țăranii o cunoșteau!), mobilat dupe Okțident (aceeași relațîie cu voi!), locuit apoi dă o familie ROMANO-CATOLICĂ ce vorovea ye$$klusiv limba GERMANă (strămoșii voștri opincari șî voi fiind hortodokși, șî dă altă limbă, nevolnikă!), castel ce s-a potrivit (șî se potrivește șî azi) CA NUCA-‘N PĂRETE, LA VOI! …că uite șî la dobitocu’ ăsta a’ vostru, care vă face publicitate mondeală:
  https://cdn.adh.reperio.news/image-7/75ea90e7-2c7b-48d9-9a57-1218a4c515c7/index.jpeg?p=f%3Djpeg%26w%3D1400%26r%3Dcontain
  ca să-i surprindeți pă turiștii fraieri CARE VINE că NIMIC ALTCEVA NU AVEȚI ACOLO în vilayetu’ Valahiya a’ Çolakului! Ba, aveți: KÜLE! :)))
  P.S. Oare e o chestie kontzertată dă la Bukale că tzurkana repară ‘koperișu’ simultan cu campania publicitară dă la Pariz? O fi șî campania aia PLĂTITĂ dîn banii noștri, pă cooru’ avtobuzelor companiei dă transporți franțozăști?
  Aloooo, Curtea dă Conturi!

 12. Potrivit CODULUI CIVIL , REPARATIILE imobilului sunt in sarcina proprietarului , deci a custodelui MARGARETA ! Nu in sarcina chiriasului , adica Romania ( prin cetatenii sai ) ! Si eu cred ca CURTEA DE CONTURI , ar trebui sa ancheteze cum se cheltuie banii publici in cazul acesta ! Si sa faca publice concluziile !

 13. Cand si-su dorit recuperarea tuturor proprietatilor nu s-au gandit ca acestea din cand in cand trebuie sa fie intretinute, reparate? Sa le repare familia regala , statul roman nu trebuia sa accepte sa ldevina chirias, sa le intrretina si exploateze doamna Margareta pe banii dumneaeei. A fost o cacealma pe care statul roman a accepta-o pe banii nostrii, statul suntem …noi! Bani pentru pensionari nu sunt.

 14. foarte interesant areticolul despre Peles si Pelisor dar de ce l-ați ilustrat cu imaginea unei Biserici Fortificate ?

 15. Adica Peles este proprietatea Margaretei si a clanului de surori hohenzolerne si noi bagam bani in el? Sau asa au facut intelegerea tradatorii de neam, sa fie muzeu , pe banii nostrii si sa mai platim si folosinta/chiria catre”ilustrele” fete regale?

 16. Bai antimonarhistilor, indoctrinati de hebreii veniti pe tancurile rusesti, nespalati si necultivati, n-aveti decat sa injurati cat poftiti! Cainii latra, caravana trece. Nu se uita nimeni la voi. Sa nu-mi spuneti ca palatele grofilor au fost restaurate cu banii lor, alea unde se aduna droganii la ” festivaluri „.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.