Licoarea Zeilor sau vinul celor șapte coline de la Tohani

De mii de ani, istoria omenirii este strâns legată de cea a vinului. Conform unui studiu publicat de arheologul Patrick McGovern, vinul apare pentru prima oară în Neolitic, pe teritoriul actualului stat, Georgia, la 50 de km de Tibilisi. Aici, au fost descoperite vase de ceramică confecționate cu 8000 de ani în urmă, ce conțineuau reziduri de vin. Și tot de mii de ani, vinul a fost monedă de schimb  între popoare.

Nu doar occidentalii dar și românii devin din ce în ce mai selectivi când vine vorba de vinuri.  Aperitiv, digestiv, vin ce acompaniază un bun desert sau vin la carafă, licoarea zeilor are din ce în ce mai mulți adepți ai calității, înaintea cantității. Decizia de cumpărare a unui vin de calitate ține și de locul de origine al strugurilor.

Domeniile Viticole Tohani,  unul dintre cei mai renumiți producători de vin premium din România

Documentele ce atestă existența Podgoriei Tohani (Prahova) datează încă din 1773. În 1959, ia ființă Societatea Tohani ca întreprindere agricolă de stat, apoi este construită crama sub oblăduirea specialiștilor din zona franceză, Bordeaux. Crama păstrează și astăzi șarmul de altădată, dar și 100.000 de sticle de vinuri de colecție.

Cu o suprafață cultivată de 365 de hectare, amplasată geografic pe paralela 45, asemenea celebrelor Podgorii Bordeaux, Domeniile Tohani este un important producător de vinuri din Dealu Mare. Orientate către sud-est, dealurile sunt răsfățate de soarele verii până aproape de jumătatea lunii octombrie, ceea ce face ca strugurii să capete dulceața și parfumul necesare unui vin de calitate.

În 2000, compania a fost preluată de omul de afaceri, Virgil Mândru.  În anii ce au urmat, procesul de modernizare a fost prioritar. S-a construit o nouă fabrică, cu o nouă infrastructură și tehnologie de ultimă oră.

Și, ca orice producător de vinuri ce se respectă, compania Tohani beneficiază de mari oenologi : Albertus Van Der Merwe, originar din Africa de Sud și Ion Marin, recunoscut la nivel național.

Pentru perioada următoare, conform strategiei Tohani, exportul ocupa un loc important.  În prezent, 6% din cifra de afaceri merge la export.

Culoarea și aromele intense, corpolența și echilibrul au făcut ca vinul de Tohani să câștige o mulțime de premii internaționale.

« Principele Radu » și « Apogeum IV »,  cele mai apreciate vinuri la concursurile internaționale

În ultimii ani, vinurile semnate de Tohani România s-au întors cu medalii de la concursuri internaționale de prestigiu.

Apogeum- Fetească Neagră an IV și Blank-Shiraz au obținut Marea medalie de aur la Rochester, New York :

Tot la New York, în cadrul aceluiași concurs, Cuvee Dolette Rose și Apogeum-Fetească Neagră an III au fost medaliate cu aur, iar  Cuvee Nicolae Alb și Maestro- Cabernet Sauvignon , cu argint. În concurs au fost înscrise peste 1000 de vinuri din 12 țări, jurizate de 28 de arbitri.

Anul trecut, în Franța, la » Mondial du Rose, Cannes 2018 » Cuvee Dolette a primit medalia de argint, iar în 2017, în Italia , « Principele Radu 2012 » este medaliat cu aur.

Din 2015 până în prezent, vinul  care a încântat cel mai mult concursurile a rămas   „Principele Radu“.

Bachus, Concurso Internațional de vinos, Madrid, Spania 2017 : Principele Radu 2010, Medalie de Aur

Vin Fed, Mondial des vins Canada 2016: Principele Radu 2013, Medalie de Aur

În 2016, în Elveția, la  Mondial du Merlot, Principele Radu a luat trei medalii de argint pentru producția 2010,2011 și 2013.

La Citadelles du vin, Franța 2015, același vin este medaliat cu aur și argint, pentru anii 2010 și 2011.

Soiurile de struguri cultivate pe dealurile de la Tohani sunt: Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Busuioacă, FeteascăAlbă, Fetească Regală.

2012-Domeniile Tohani,  furnizor al Casei Regale a României

Calitatea de furnizor regal este oferită persoanelor sau companiilor care livrează bunuri sau servicii către Casa Regală pe o perioadă de trei ani, după care poate fi luată în discuție prelungirea ei, pentru o nouă perioada de trei ani.

A fi furnizor al Casei Regale nu reprezintă un titlu sau o distincție, nu implică aspecte juridice, politice sau comerciale și nu este expresia unui parteneriat ci o recunoaștere a calității de persoană sau companie comercială de la care Casa Regală a solicitat bunuri sau servicii. De asemenea, acesta recunoaștere, poate fi retrasă în orice moment de către Casa Regală, fiind expresia dreptului inalienabil al consumatorului de a-și alege sursa de aprovizionare

Domeniile Tohani a devenit furnizor al Casei Regale în anul 2012, iar în 2015 această calitate i-a fost prelungită.

 

Poveste  princiară, de dragoste,  la Tohani

A fost odată un prinț care s-a îndrăgostit nebunește de o fată frumoasă care trăia pe unul din dealurile regiunii prahovene ale Tohanilor. Poate zeii au picurat un elixir de dragoste în carfa cu vin pe care îl bea prințul sau poate dealurile în număr de șapte (șapte-le fiind considerat, magic), ar putea da un răspuns la pasiunea născută, aici, în anii ’30.

Principele Nicolae al Românie (28 ani) a cunoscut-o pe Ioana Dumitrescu Doletti (29 ani) chiar în perioada în care făcea parte din Regența constituită ca urmare a fugii principelui Carol cu Elena Lupescu. Începând cu anul 1930,  principele, proprietar al  domeniilor Tohani, și Ioana Doletti,  fiica de moșier, măritată cu liberalul Săveanu, au devenit amanți.

Se spune că, într-o zi, Nicolae, Ioana și Săveanu , după ce au luat masă împreună, au coborât la mașina, dar, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşina conjugală, s-a urcat în cea a Prinţului, fugind împreună. Săveanu a plecat în urmărirea celor doi, cu propriul automobil.  Pentru a scăpa de urmăritor, Prinţul a oprit, a scos garda şi a ordonat arestarea lui Săveanu. Acesta a fost nevoit să ceară  divorţul și a fost recompensat cu funcția de consul şi detaşat la Bruxelles. Nicolae şi Ioana s-au căsătorit la data de 28 octombrie 1931, la Biserica şi Primăria din Tohani,  încălcând, astfel, Statutul Casei Regale. Fratele lui Nicolae, Carol al II-lea a făcut tot posibilul să anuleze căsătoria, cerând distrugerea Registrului de Stare Civilă, însă, Prinţul a păstrat o copie şi a cerut recunoaşterea actului marital.

Nicolae și Ioana au început călătoriile în Europa, ea fiind, pretutideni, prezentată ca „Principesă a României”.

În ţară, Carol al II-lea a dispus desfacerea căsătoriei scandaloase, pe motiv că aceasta s-a produs fără consimţământul regelui. În 1937, Consiliul de Coroană a hotărât  decăderea lui Nicolae din drepturi, ca membru al Casei Regale. El și-a luat numele de Nicolae Brana și a plecat în exil împreună cu soția sa, stabilindu-se mai întâi în Franţa şi apoi în Spania. Ioana Doletti moare în 1963 și este înmormântată la Madrid. Cei doi nu au avut copii.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Măăă, ciumaților,..In Transilvania fiecare vale, fiecare loc, colțișor, vorbește despre istoria și cultura măreață a poporului maghiar, făuritor a mai tot ce mișcă pe aceste meleaguri.. Un neam de tâlhari , de impostori, de primitivi nu pot decât să fure să murdărească ceva pe care ar trebui s-o păstreze mai bine ca pe ochii din cap.

  2. Vinurile de Tohani au ajuns si pe piata americana. Sunt de nota zece, pacat ca patronii nu fac suficienta reclama. Nu sunt cu nimic mai prejos ca vinurile frantuzesti sau italiene.

  3. @Marele Urs: Mai vierme mincinos, cum sa vorbeasca fiecare vale si coltisor despre ‘maretia poporului maghiar, fauritor a mai tot ce misca’, cind nu ati fost si nu sinteti decit niste venetici, intotdeauna minoritari dar plini de ifose? Ati adus voi vita de vie sub saua calului de unde micati si acum? Ati stiut voi sa va faceti case, sa cultivati pamintul, cind erati doar niste nomazi traitori in corturi? I-ati supus pe locuitorii pasnici, le-ati furat pamintul si ia-ti pus sa lucreze pentru voi. De idiot ce esti, nici nu stii ca Tohani nu este in Transilvania ci in Muntenia, unde nu ati ajuns niciodata ca ati luat-o mintenas peste rit.

  4. Vinurile bune se duc afara, la noi sunt din siropuri, doar nu vreți sa fie vin în sticla pentru 20-30 de lei.

  5. @ Anonim spune:
    9 septembrie 2019 la 8:31

    … zise un descendent de cioban nomad balcanic.

  6. Domeniile Tohani este iar scarta cu articolul suntem inteligenta gramatical.

  7. @Grizzly: Insulti acest animal nobil, caci tu esti doar o potaie riioasa. Transhumanta nu inseamna nomadism. Nomanzi au fost stramosii tai, cind si-au lasat tinuturile de bastina si au luat-o bezmetici prin lume si istorie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.