Nu sunt bani pentru mai multe proceduri medicale

Liste de așteptare pentru intervenții cardiace

Bolnavii cu afecțiuni cardiace care au nevoie de proteză aortică stau pe liste lungi de așteptare pentru o intervenție minim invazivă. Și asta, pentru că banii de la stat sunt puțini.

În mod normal, ar trebui operați aproximativ 2.000 de pacienți anual, dar autoritățile au alocat anul acesta fonduri doar pentru 150. Ministrul Fondurilor Europene promite că lucrurile s-ar putea schimba. Dar bolnavii s-au cam săturat de promisiuni.

Ion Adam a primit, la 68 de ani, o nouă șansă la viață. Acum un an a început însă să aibă probleme cu inima, probleme care în ultima vreme s-au agravat. „Dacă mergeam câteva sute de metri, oboseam. Trebuia să mă opresc. Cel mai rău îmi era la scări. Era foarte greu pentru mine să urc scările“, spune Adam. Bărbatul a fost diagnosticat cu stenoză aortică. Adică valva aortică nu se mai deschidea complet şi bloca sângele în inimă.

Foarte puține operații decontate

O operaţie clasică, pe cord deschis, i-ar fi pus viața în pericol. A aflat că se fac proceduri minim invazive la privat. Prețul i s-a părut însă enorm. A avut totuși noroc și a fost supus unei astfel de intervenţii în sistemul public, la Institutul „C.C. Iliescu“ din Capitală. După multe luni de așteptare. „Este un ajutor formidabil pentru oameni care nu au posibilități să dea zeci de mii de euro la privat pentru o astfel de operație“, explică Ion Adam.

Intervenţia durează o oră şi jumătate, iar pacienţii pleacă acasă după 3 zile. „Se pătrunde prin artera femurală, apoi prin aortă și ajunge invers până la inimă. Se formează o teacă pe care intră dispozitivul care la capăt are valva. Îndepărtează valva care este sclerozată, care este calcificată, și punem o valvă nouă în loc“, spune Vlad Iliescu, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară de la Institutul „C.C. Iliescu“.

Fondurile alocate de stat sunt însă limitate. „Anul ăsta am primit doar 30 de proceduri să facem din banii Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti. Am făcut deja 22. (…) Putem să facem 150 pe an“, explică Șerban Bubenek, managerul Institutului pentru Boli Cardiovasculare.

Promisiuni

Statul decontează încă 120 de proceduri în alte spitale de stat sau private. Oficialii promit că numărul va creşte. „Pe baza unei fundamentări clare, să putem să finanțăm din fondurile europene și achiziționarea acestor valve. Eu vreau să vă spun că se poate, există deschidere la nivelul Comisiei Europene. (…) Avem 800 milioane euro prin care finanțăm investițiile în domeniul Sănătății“, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

În Germania se fac 230 de astfel de proceduri la un milion de locuitori. În Polonia – 25. În ţara noastră, doar 8 intervenții la un milion de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.