Locuitorii comunei Certeze au ajuns la capătul răbdării

Edilii șefi ai comunei Certeze, țăiați și bătuți de un cetățean furios

Nemulțumirile oamenilor din Țara Oașului au ajuns la paroxism. Un conflict violent, petrecut în sediul primăriei comunei Certeze, poate scoate localnicii în stradă, în zilele următoare. În după-amiaza zilei de 30 iulie, un cetățean furios a intrat în sediul primăriei din Certeze, unde a șters pe jos cu edilii șefi ai localității. Se pare că, omul i-a atacat pe  primarul Petru Ciocan, viceprimarul Ioan Aurel Ciorbă, pe unii angajați ai Primăriei Certeze, printre care și un economist și pe un angajat al Curții de Conturi Satu Mare, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi.

Cotidianul sătmărean PresaSM scrie că primarul Ciocan se cunoștea foarte bine cu agresorul. ”A venit foarte nervos și la mine, doar de multe ori ne-am băut cafeaua împreună. Nu l-am înțeles ce a spus exact, ceva cu casa lui. A venit către mine, eu m-am apărat de el. Au fost rănite patru persoane, printre care viceprimarul, două persoane și auditorul de la Curtea de conturi, care este în control”, a precizat primarul Ciocan pentru jurnaliștii Presa SM. În cele din urmă, persoanele vizate de cetățeanul furios s-au baricadat în biroul viceprimarului, care s-a ales cu o plagă tăiată la mână.

Primarul comunei a mai precizat că s-a trezit cu agresorul năpustindu-se peste el în birou.

IPJ Satu Mare a precizat : “Am fost sesizați in jurul orei 14.00 despre faptul că un bărbat de 50 de ani din Certeze, ar fi agresat alți 3 bărbați, in timp ce se afla in Primăria din loc Certeze iar pe o a patra persoana ar fi rănit-o la mâna stângă cu un corp ascuțit. În acest moment se efectuează cercetări pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs incidentul. Din datele de la această oră, leziunile suferite de cele 4 persoane sunt superficiale și nu le-a fost pusă viața în pericol”.

Nonu a văzut negru în fața ochilor

Colaboratorii noștri au aflat de la fața locului că cetățeanul furios se numește Ioan Stan, zis Nonu și că acesta locuiește pe strada Bisericii din comuna Certeze. Conflictul ar fi început imediat ce basculanta primăriei, plină cu materiale destinate asfaltării și cu borduri ar fi încercat să descarce toate aceste materiale pe proprietatea fetei lui Stan, pe strada Principală. Mai mult, șoferul basculantei nu s-ar fi mulțumit cu atât și, a deschis porțile proprietarei, intrând cu basculanta în curte. Martorii susțin că, ajuns la fața locului, viceprimarul Ioan Aurel Ciorbă ar fi avut un comportament provocator și ar fi adresat injurii proprietarilor și de aici până la scandal nu a fost decât un pas. Tatăl proprietarei s-a dus în sediul primăriei să le ceară socoteală celor doi edili.

Localnicii îi dau dreptate cetățeanului furios

Angajații primăriei au sunat la 112 și au chemat la fața locului polițiștii și echipajele de prim-ajutor. Nonu a fost imobilizat de polițiști și prezentat în fața procurorilor chiar de către șeful Poliției Negrești Oaș, comisarul șef Pop Gheorghe, un prieten mai vechi al edililor șefi din Certeze, după cum spun oamenii.

Ilegalitățile și abuzurile comise de edilii șefi și complicii acestora de-a lungul timpului au produs nemulțumiri în rândul localnicilor, aceștia ieșind în stradă de mai multe ori. Presa locală și centrală a atras atenția asupra neregulilor din Certeze, dar dosarele penale deschise pe numele celor doi șefi ai primăriei au fost mușamalizate pe rând, magistrații sătmăreni, ca și cei de la DNA secția teritorială Oradea scoțându-i pe edili basma curată. În urma acestui ultim incident grav, oamenii strânși la locul faptei îi dau dreptate lui Nonu și sunt gata să protesteze în fața parchetului, în sprijinul acestuia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

9 Comentarii

 1. Este plin de acesti ciocani si in Chicago. Probabil tot de acolo din padure se trag. Fenteaza si profita de orice aici, unii si-au adus pana si bunicii care stau pe ajutoare sociale. Mai toti sustin ca sunt sectanti dar urmeaza sa probeze prin comportament.

 2. O poveste ciudata ! Intreb si eu , ca un neica nimeni ce sunt , da’ autoritatile statului ce fac ? Asteapta sa se ajunga la crime? De ce nu se sezizeaza nimeni ? Chiar asa ? Nimeni nu a stiut , nimeni n-a vazut , nici pe acolo n-a trecut ! Cam asa arata in Romania, disolutia autoritatilor statului! Sunt oameni platiti cu bani grei , dar sunt lenesi , nepasatori si incompetenti ! Da’ chiar ! De ce sa-si bata capul , de ce sa-si faca datoria , cand merge si altfel , adica tango ! Vai de mama noastra !

 3. Care face pariu cu mine că majoritatea certezenilor tot pe actualul primar îl votează!

 4. Nu poti face un asemenea pariu! Primarul are pregatita lista nominala cu votantii proprii, pe care ii desanteaza in sectiile de votare, la momentul stabilit. Totul este uns!

 5. Adicălea ce vrei să zici, mă Iohan! Că alegerili nu e alegeri. Ce, intră primarele cu certezenii după perdeluță ca să se asigure de ștampiluțe în patrulaterul desemnat? Cum face primarele să altereze voința certezenilor? Luminează-mă! Fă-mă să pricep cum funcționează unsoarea!

 6. Ajutoarele Sociale, si 500-600 RON votul, stiu pt ca am candidat la Primaria Certeze, sunt din Satul Moiseni, sotia e din Certeze, nici moisenarii mei n-au tinut cu mine pt ca le promitea cadastrari si retrocedari Babane, si poate ca sotia e din Certeze.

 7. Comentariul meu asteapta moderare, o sa vin cu toate ce am facut pt Comuna din 2009 , cand am venit din Chicago dupa 9 ani, am investit peste 200k $ in Comuna pt binele tuturora, am facturi, contracte, CF pt 900 hectare, Proiecte adevarate. I will be Back, Soon!!!

 8. Prin 1983 am fost mai multi intr-o delegatie la Negresti Oas. Din primul foc am fost atentionati sa nu ne amestecam in orice conflict cu localnicii, din cauza ca osenii poarta cutzite la ei si cand dau nu dau doar sa raneasca, dau direct la inima sa omoare.
  Vad ca din actualul conflict toti din primarie s-au ales doar cu rani simbolice……[Leo]

 9. Domnul Leo, lasati ca e mai bine asa, si va asteptam cu mult drag in Tara Oasului, numai ca trebuie sa-i facem turism adevarat sa vina si strainii la Noi, ca noi destul am fost la Paris, Eu la Chicago din 2000, altii la Londra, Italy…
  Ma puteti contacta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.