Thrillerul saudit

Lovitură în plină figură pentru prinț

CIA a concluzionat că prințul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul din Istanbul luna trecută, contrazicând afirmațiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în această crimă, relatează The Washington Post.

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, îl asociază pe prinţul Mohamed cu această operațiune și complică astfel eforturile administrației Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiați aliați americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenți saudiți a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie și l-a ucis pe Khashoggi în consulatul saudit, unde mersese să ia documentele necesare pentru căsătoria sa cu o femeie de origine turcă.

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informații, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khalid i-a spus jurnalistului că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele și i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru.

Nu este clar dacă Khalid știa că jurnalistul va fi ucis, dar a făcut apel la fratele său, potrivit oamenilor ce cunosc apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.

Fatimah Baeshen, purtătoarea de cuvânt a ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul și Khashoggi nu au discutat niciodată despre „nimic legat de plecarea în Turcia”. Ea a adăugat că afirmațiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. Avem și continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculații.”

La rândul său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a respins sâmbătă că ar fi discutat telefonic cu Jamal Khashoggi sau că i-ar fi sugerat că poate călători în Turcia „din orice motiv”, după ce Washington Post a informat acest lucru, citând persoane apropiate serviciilor secrete americane, relatează Reuters.

„Cer guvernului american să transmită orice informație referitoare la această afirmație”, a transmis ambasadorul saudit, prințul Khaled bin Salman, într-un mesaj postat pe Twitter.

Concluzia CIA cu privire la rolul prințului s-a bazat și pe evaluarea agenției asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al țării, care supraveghează chiar şi afacerile minore din regat. „Pozitia acceptată este aceea că nu se poate ca acest lucru să se fi întâmplat fără ca el să fi fost informat sau implicat”, a explicat un oficial american familiarizat cu concluziile CIA.

Președintele american Donald Trump a declarat că va discuta sâmbătă cu secretarul de Stat Mike Pompeo și cu Agenția Centrală de Informații (CIA) despre concluziile privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

„Nu am discutat încă. Vom discuta cu reprezentanți CIA mai târziu și cu mulți alții. Voi face acest lucru din avion. Voi discuta de asemenea și cu secretarul de Stat Mike Pompeo”, a declarat Trump.

Vicepreședintele american Mike Pence a declarat sâmbătă că Statele Unite îi vor trage la răspundere pe cei responsabili de asasinarea jurnalistului saudit, relatează site-ul agenției Dpa.

Afirmațiile au fost făcute după ce presa americană a relatat că CIA a concluzionat că prințul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea lui Khashoggi la Istanbul.

„Statele Unite sunt determinate să îi pedepsească pe cei responsabil de această crimă”, a susținut Mike Pence.

Oficialul SUA a numit asasinarea lui Khashoggi o „atrocitate” și „atac la adresa presei libere și independente”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Ce-a mai frumoasa democratie muzulmena , păcat ca au dat dreptul femeilor sa conduca masini si astfel savarsind primul păcat doctrinal muzulmen . In conceptia strict doctrinara este acelasi lucru cu a da dreptul unei capre sau camile sa conduca . Cat priveste printul el este doar o victima ideologica ale inaintasilor ce au adoptat charia si alte practici tolerante si democratice .

  2. Pana la urma CIA si Mossad,care lucreaza impreuna,chiar nu il mai suporta pe acest MbS (care a mai redus din coruptii din propria familie,stricand niste afaceri)sau vor sa il fidelizeze?Au nevoie de Arabia Saudita sa atace Iranul? E greu de spus ca un parlit de ziarist era atat de important pentru regat,mai stim cazuri cu asasinate inscenate in Rusia lui Putin,doar, doar o iesi de o razmerita…

  3. CIA a concluzionat că prințul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Asta era agent CIA important, daca imediat dupa lichidarea lui, Pompeo s-a dus glont peste regele saudit, sa-l ” pompeze „. Asta e alta gafa a lui Trump. Oricum, pe print il doare-n cot de galagia CIA.

  4. Interesant este ca serviciile secrete americane pot intercepta pe oricine in lumea asta fara a fi acuzate ca sunt stat paralel, in timp ce in Romania daca SRI (serviciul national de informatii) intercepteza informatii legate de actele criminale ale lui dragnea, tariceanu sau dim banda lor mafiota, interceptarile sunt considerate ilegale (pe ce baza?) iar ticalosii scapa pentru ca informatii decisive in stabilirea adevarului sunt interzise cu scopul de a proteja inalta coruptie. Si mai avem tupeul sa ne roatoim la MCV!

  5. Ce nu spune aici ziariciu’ ,,Cotidianului”-probabil e venit nou de la ,,click”-este ca ,,sauditul” Kashoggi avea cetatenie americana! Deci era cetatean american bah analfabetii presei romane!

  6. mai nenea@Mardare, oricat n-ai crede cand maharul CIA poate „intercepta”pe orcine in lumea asta, o face pas-pas,o foloseste pe sub mana si de asa natura sa nu se prinde nimeni, nici macare imbecilii lumii !CA STIU CA ESTE ILEGAL ! SI CE VREI BEA MARDARE, SA FII URMARIT CAND ESTI CU NEVASTA IN PAT ????????????????NERUSINATULE, care nu mai esti om ci o joarta,vrand ce ? sa vrem toti SI sa acceptam sa fiti in casele noastre ? javra, maqrile coruptii si mafiotii nu se dovedesc in case , javra inculta probele judiciare si legale nu se fac prins pionaj in pat, javra -cultiva-twe !!!!!!!!!

    • Ca sa nu mai vorbim fara rost am sa incerc sa fac putina lumina in mintea ta imbacsiat de propaganda hotilor si de abuz de alcool si grasimi. Nu este necesar ca serviciile de informatii sa adune informatii despre toata populatia. Doar persoanele suspecte de coruptie sau care sunt inculpate deja pentru coruptie si au dosare penale trebuiesc urmarite si adunate dovezi ale activitatii lor infractionale, sau in cazul unor straini suspecti de spionaj sau alte activitati anti-statale. Rolul unui serviciu de informatii national asta este, sa culeaga informatii, dar in nici un caz informatiile nu trebuiesc considerate ilegale doar pentru ca suspectii sunt Dragnea, Tariceanu sau mai stiu eu care ticalos corupt din politica. Dimpotriva, tocmai in cazul acestor nemernici serviciile de informatii sunt obligate sa faca curatenie, pentru a evita destabilizarea tarii asa cum se intampla de doi ani sub ochii nostri cand exista un unic obiectiv al politicienilor de la putere, acela de a salva de raspunderea din fata justitiei atat a lui Dragnea cat si a celorlalti politicieni ultra-corupti. Daca banditii astia se pretind nevinovati sa mearga cu fruntea sus in fata justitiei si sa-si demonstreze nevinovatia. Daca nu o fac, inseamna ca au multe schelete prin dulapuri si pe sub paturi si se tem sa nu iasa la iveala toate grozaviile pe care le-au comis impotriva Romaniei. Pentru ca un lucru trebuie sa fie clar: coruptia este un atac impotriva tarii, pentru ca ea este apanajul unor infractori aflati la putere si care spoliaza statul si ii lezeaza grav interesele prin actele lor criminale. Omul de rand nu are cum sa fie definit drept corupt, poate fi cel mult hot, vinovat de inselatorie, sperjur sau contavenient. Coruptia este strict legata de persoane aflate in contact cu bunurile statului si cu banii publici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.