Lovitură încasată de Kovesi la CCR

CCR a admis marţi cererea privind constatarea unui conflic juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public reprezentat de DNA, în legătură cu refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă, informează Agerpres.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au reclamat la CCR un posibil conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, după ce Laura Codruţa Kovesi a refuzat să se prezinte în faţa comisiei parlamentare ce anchetează alegerile din 2009, iar Procurorul general Augustin Lazăr a refuzat să ia măsuri împotriva acesteia. Refuzul procurorului general, ca şi refuzul procurorului-şef al DNA împiedică realizarea funcţiei de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autorităţile publice, au considerat cei doi lideri politici.

Potrivit sesizării, nu există niciun motiv pentru care ancheta parlamentară trebuie să înceteze atunci când este demarată o anchetă judiciară, fiind vorba despre proceduri cu natură juridică diferită, care se pot exercita în paralel și nu se exclud una pe alta.

Printre persoanele care au fost citate la comisia parlamentară în mai multe rânduri s-a numărat și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, „care a refuzat să se prezinte, susținând, pe de o parte, că este o problemă personală, iar, pe de altă parte, că procurorii nu se pot prezenta în fața niciunui organ al statului, invocând, cu rea-credință, o falsă hotărâre a CSM”, se susține în sesizare.

„Neprezentarea unui judecător sau procuror la audierile organizate în comisiile de anchetă, audieri care nu privesc activitatea jurisdicțională, și refuzul de a se înainta acte întocmite într-un dosar de urmărire penală clasat încalcă autoritatea Parlamentului României, organ reprezentativ al poporului, și împiedică desfășurarea activității Parlamentului însuși. În același timp, se încalcă principiul loialității care ar trebui să existe între instituțiile și autoritățile într-un stat democratic”, se mai arată în sesizare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*