Polițiști acuzați că luau bani de la traficanții de migranți

Mai mulți polițiști sunt suspectați că luau bani de la traficanții de migranți. În schimbul banilor, oamenii legii ar fi trebuit să nu verifice mașinile în care se aflau transfugii, afirmă procurorii DIICOT, într-un comunicat. Nouă persoane au fost deja reținute în acest caz și vor fi duse în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 

Grupul a fost constituit începând cu luna martie 2017 până la sfârşitul lunii iunie 2017 de către cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed şi Istrate Timiş, împreună cu suspectul B. L. V., în calitate de membru executant.

Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acţionat coordonat pentru transportul migranţilor pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia. Procurorii arată că în perioada februarie – aprilie 2017, grupul a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit, contra unor sume de bani, mai mulţi cetăţeni străini pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.

Astfel, în perioada 19-21 aprilie 2017, membrii grupului infracţional organizat au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini, pe care urmau s-ăi ajute să treacă frontiera.

”Probatoriul administrat în cauză a evidenţiat că grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi este sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). A mai rezultat că lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu”, arată DIICOT.

Există suspiciuni că liderii grupării au promis şi dat bani lucrătorilor de poliţie de la Nădlac pentru a nu controla mijloacele de transport în care erau cetăţeni străini.

”În realizarea scopului grupului infracţional organizat astfel constituit şi organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracţiuni de trafic de migranţi şi respectiv 6 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi de către membrii grupului infracţional organizat, precum şi de către membrii care au sprijinit acest grup infracţional organizat, sub forme diferite de participaţie penală, prin modalităţi alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranţilor, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în vederea obţinerii direct sau indirect de foloase patrimoniale”, adaugă DIICOT.

La data de 9 aprilie 2018, procurorii DIICOT au făcut 18 percheziţii domiciliare în judeţele Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor.De asemenea, în Austria au fost făcute cinci percheziţii domiciliare, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind arestat. Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. poliţişti cinstiţi se găsesc doar în poveştile pentru handicapaţi…

  2. Poate DIICOT-ul face și prin jud Bistrița , ceva incursiuni pe tema aceasta …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.