Mă-nclin, domnilor!

Cetăţenii de onoare şi invitaţii lor

Sala de festivități ASTRA din municipiul Orăștie a găzduit vineri, 12 ianuarie, ceremonia de înmânare a diplomelor de Cetățean de Onoare al Municipiului Orăștie jurnalistului Cornel Nistorescu și medicului Dorel Săndesc. Evenimentul a depășit cu mult limita unei omagieri aduse celor doi, devenind un etalon a ceea ce însemnă manifestare culturală de înaltă clasă.

Festiv și, totodată, emoționant, atât prin natura discursurilor, cât și a acordurilor marelui naist Gheorghe Zamfir, medicul Dorel Săndesc  și jurnalistul Cornel Nistorescu au primit diplomele ce atestă statutul lor de Cetățeni de Onoare ai municipiului.

Ceremonia de înmânare a diplomelor s-a bucurat de prezența unor personalități marcante ale spațiului public, precum: academicianul Andrei Marga, profesorul George Litarczek, patriarhul anesteziei românești, artistul Ștefan Popa Popa’S, maestrul Gheorghe Zamfir, jurnalistul Răzvan Dumitrescu, medicul Eugen Turdeanu.

Îmbrăcați în straie populare, mari iubitori de tradiții și valori, cei doi sărbătoriți au militat, printre altele, prin intermediul cuvintelor adresate publicului, pentru tot ceea ce semnifică sprijinirea satului ardelean și a zonei în care s-au născut, au copilărit și au trăit până la terminarea liceului.

Din cuvântul domnului Dorel Săndesc

„… Simt pe pielea mea cămeşea lu’ tata, acest pieptar vechi de peste jumătate de secol are parcă mirosul lui, după atâtea sute de zile și nopți în care l-a purtat pe la căluşeri, pe la nedei, botezuri și nunți.“

„Un puşti sălbăticuţ, dar hrănit cu multe cărți, cobora în orașul cu O mare, în Orăștie, ca să-și continue școala. De atunci am avut șansa să trec prin multe din marile citadele ale lumii din aproape toate continentele, dar mărturisesc că niciodată nu am fost copleșit de niciun oraș aşa cum a fost copleșit acel pui de lup sălbăticuţ când a coborât în Orăștie.“

„Orăștia este orașul adolescenței mele, orașul anilor de liceu, urbea care m-a modelat, șlefuit, călit și pregătit pentru luptele vieții. A făcut toate astea prin dascălii extraordinari ai unui liceu ce poartă numele unui absolvent de geniu, Aurel Vlaicu, prin ambianța culturală deosebită, prin marile prietenii legate în acei ani și în care se ancorează și acum viața mea. În Orăștie mi-am întemeiat familia, cu o veritabilă «lele de la Orăștie», și aici fiul nostru a trăit «cei șapte ani de acasă». Da, am fost în foarte multe orașe din lumea asta, dar niciunul nu a avut o influență atât de copleșitoare asupra mea. Mulțumesc, Orăștie, pentru onoarea de a mă declara Cetățean de Onoare, alături de marele jurnalist și scriitor Cornel Nistorescu!“, a spus, în discursul său, prof. dr. Dorel Săndesc, mulțumindu-le tuturor celor care au contribuit la omul care este azi.

Din cuvântul domnului Cornel Nistorescu

„Port cămeșa tatălui meu. Ne-am îmbrăcat aşa, nu de fițe, ci ca un omagiu pentru părinții noștri și ca un semn că pledăm pentru lumea țărănească din care ne tragem, că sufletește nu ne-am rupt de ea. Și eu, și Dodo (n.r. – Dorel Săndesc) credem că suntem datori lumii din care ne tragem și satelor din care provenim.“

„Mai credem că trebuie făcut ceva și mai putem face ceva pentru satul românesc. Nu instituțiile de astăzi, ci trecutul nostru ne dă identitate. Sunt convins că fiecare trebuie să mai încerce un gest pentru aceste sate care au adus hrana Orăștiei, soldații Orăștiei. Femeile frumoase ale Orăștiei sunt din satele acestea. Satele acestea nu merită condamnate să rămână simple dormitoare ale orașelor sau chiar să rămână părăsite.“

„Faceți și dumneavoastră ceva pentru satele din care vă trageți. E păcat de Dumnezeu să ne pierdem trecutul.“

„Apărați liceele din Orăștie!“ – acesta a fost îndemnul jurnalistului Cornel Nistorescu. „Fiecare datorăm respect și recunoștință originilor noastre, dar și front comun în apărarea tinerei generații.“

Marele maestru Gheorghe Zamfir

Artistul Gheorghe Zamfir, care a reușit să cucerească aplauzele întregii planete, cinstindu-și neamul românesc, şi-a pus amprenta și asupra publicului din Orăștie, recitalul său fiind unul de excepție. Marele maestru Gheorghe Zamfir este considerat ca fiind „un dac adevărat ce ar trebui clonat de 20 de milioane de ori“.

„A fost o seară înălțătoare la Orăștie, prilejuită de doi oameni ce-au transformat numele orașului în renume, o seară încheiată într-o atmosferă celestă, sub acordurile muzicale ale maestrului Gheorghe Zamfir. Când au început acele doine din Banat, simțeam cum inima-mi plânge, revenindu-mi obsesiv versurile: «De ce m-ați dat de lângă voi…». Apoi, când ritmul s-a schimbat, am retrăit acea perioadă superbă a copilăriei și adolescenţei, cu giumbușlucurile inerente vârstei. A fost ceva extraordinar, ceva venit de undeva de departe prin cântecul îngerilor trimis parcă din tuburile naiului maestrului Gheorghe Zamfir!“, spunea Lucian Bîrlea după încheierea evenimentului.

La inițiativa primarului Ovidiu Bălan, în ședința ordinară a Consiliului Local Orăștie de joi, 21 decembrie 2017, s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului celor două personalități marcante din domeniile medicinei și jurnalismului din România, care au făcut cunoscut numele orașului în ţară și în străinătate.

„Ne unește dorința de a-i omagia pe cei plecați din zona noastră înspre alte zări unde s-au împlinit profesional și civic, dedicându-se comunității, dar fără a ne uita pe noi, cei dintre care au plecat și în mijlocul cărora revin frecvent, cu bucuria de a ne fi de folos. Pentru noi toți, cei doi concetățeni sunt eroii zilelor noastre, amândoi impunându-se prin activitatea profesională și socială pusă în slujba celor mulți“,  a subliniat, în cuvântul de deschidere a manifestării din sala ASTRA, edilul-șef Ovidiu Bălan.

În panoplia marilor personalități care au influențat și înnobilat urbea se înscriu la loc de cinste numele celor doi, Dorel Săndesc și Cornel Nistorescu. Mă-nclin în fața dumneavoastră, domnilor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Dan Orghici 126 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Iata si exemple de oameni de calitate morala,de excelenta profesionala : doi fii ai satului , plecati “din popor” sa invete carte la oras,sa ajunga domni . Cu siguranta parintii lor au fost oameni de omenie,cu palmele batucite de munca, fara multa invatatura dar cu credinta in sansele mai bune ale copiilor. Costumele de odinioara alese pt momentul festiv de dnul Nistorescu si dr.Sandesc, onorati in orasul tineretii lor- in contextul acesta de deznationalizare – le vin foarte frumos si denota respect simbolic fata de etnicul romanesc din tara Hategului, respect fata de propria centralitate a locului natal,fata de inainte-mergatori. E trist insa ca, sub noua stapanire , nu prea sunt conditii prielnice ca “din popor” sa se mai ridice astfel de “domni”, crescuti sa gandeasca si sa munceasca pentru interesele natiunii romanesti, sa ne fie exemple benefice in articularea unei noi Constiinte nationale, sa fie vointele politice luminate in care sa avem incredere…

  2. Frumoase camesi au oamenii astia din zona Orastiei! Au rauri mari pe maneci, spre deosebire de cei din Marginime! Culoare negru pe alb, ramane insa! Dar tot romani neaosi raman!

  3. Va dorim sa va impliniti proiectele,sa nu ramana doar vorbele, festivismul si decoratiile.
    oricum e un semn, o miscare ceva mai buna decat nimic.
    Felicitari tuturor pt.intentie cel putin.
    Ca de sentimente(neputincioase) suntem plini .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.