Eliberarea pașapoartelor simple temporare, numai cu urgență dovedită

MAI crește valabilitatea pașaportelor electronice de la 5 la 10 ani

Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va crește de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne care a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru reducerea cozilor la serviciile de pașapoarte. Este vorba despre modificarea legii 248/2005 privind libera circulație prin care se introduc măsuri administrative și legislative care simplifică modul de obținere al documetelor, măresc perioada de valabilitate a pașapoartelor și limitează cazurile în care se pot obține pașapoarte simple temporare în regim de urgență. Practic, anul acesta au fost aproape 1,3 milioane de solicitări pentru eliberarea pașapoartelor în creștere cu 30 % față de 2016 când au fost doar 1 044 000 solicitări.

Principala modificare se referă la creșterea perioadei de valabilitate de la 5 la 10 ani pentru pașapoartele persoanelor cu o vârstă de peste 25 de ani a spus, secretarul de stat în MAI, Robert Daniel Marin, care a apreciat că măsura va reduce aglomerația ,,După eliberarea noilor pașapoarte cu o valabilitate de 10 ani pe termen mediu și lung se va înregistra o scădere a volumului de solicitări și în același timp scad și costurile pe care le supărtă cetățenii pentru că se plătește documentul o singură dată în decurs de 10 ani. Am decis să alegem vârsta de 25 de ani pentru că după această vârstă schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate în decurs de 10 ani. Pentru copiii de până la 12 ani se va menține perioada de valabilitate de 5 ani iar între 12 și 25 de ani va fi la 5 ani.’’

Totodată, în cazul pașapoartelor simple temporare cu valabilitate de un an, MAI propune ca eliberarea actelor să se facă exclusiv în situații obiective cu prezentarea documentelor care dovedesc urgența : situații obiective din motive de sănătate sau profesionale atunci când nu este timp pentru eliberarea unui pașaport electronic sau minorul se deplasează în străinătate pentru un tratament medical, studii sau concursuri oficiale. În prezent o persoană poate solicita un pașaport simplu temporar fără a preciza motivul urgenței invocate.

Oficialul MAI a mai arătat că, împreună cu Imprimeria Română, se analizează posibilitățile tehnice de a transmite un SMS sau un email către deținătorii de pașapoarte cu câteva luni înainte de expirarea termenului de valabilitate pentru a atrage atenția asupra necesității de a-și reînnoi documentul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Ma mir ca ii duce capul si la solutii economice,astia nu mai stiu ce sa inventeze sa ne ia banii!

  2. ooo ce veste minunata aaaa..shi di shi bre ..nu au stabilit spaga pantru editari..ori se schimba echipa…intrebari firesti n asa??

  3. Daca se lungeste perioada de valabilitate a celor actuale deja emise atunci e o prostie gindita de un militian. Pasaportul e pentru calaroarii pe afara. Iar pe afara oamenii gindesc logic. Daca pe pasaport scrie ca e expirat atunci e expirat. Daca explici ca de fapt mai e valabil inca 5 ani dupa expirare vei fi luat in ris in cel mai bun caz. Te amendeaza iar apoi umbla sa dovedesti ca ai dreptate. Iar prin aeroport nu treci.

  4. Este vorba de pașapoartele noi care se vor emite , nu cele emise deja . Creșterea valabilității se referă strict la faptul că vor fi valabile 10 ani in loc de 5 dar doar cele ce urmează a fi emise

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.