Marea Britanie îi va expulza pe toţi diplomaţii iranieni de Londra, după ce ambasada din Teheran a fost atacată, în cursul zilei de marţi, a anunţat şeful diplomaţiei britanice, William Hague, citat de BBC.
Ministrul a declarat că a ordonat închiderea imediată a ambasadei Iranului la Londra. Personalul va avea 48 de ore să părăsească Marea Britanie. „Dacă o ţară face imposibilă activitatea diplomaţiei noastre pe teritoriul ei, ea nu se poate aştepta ca noi să permitem funcţionarea ambasadei ei aici”, a spus Hague, adăugând că atacurile asupra ambasadei britanice de la Teheran, înfăptuite de studenţi radicali iranieni, au avut „un anumit grad de susţinere” din partea regimului. Autorităţile de la Teheran au declarat că incidentul este „regretabil” şi că a fost provocat de un număr mic de protestatari.
Ambasada britanică a fost ocupată de protestatari care au pus mâna pe documente confidenţiale şi ale spionajului britanic, au spart ferestre şi au ars drapelul britanic şi pe cel israelian. Incidentul a avut loc la două zile dupa ce parlamentarii iranieni au strigat „Moarte Angliei” şi au votat o moţiune prin care cer expluzarea ambasadorului britanic. A fost modalitatea de protest împotriva deciziei Londrei de a urma linia Washingtonului de extindere a sancţiunilor economice împotriva Iranului.
Pe de altă parte, Ministerul britanic de Externe a decis şi retragerea diplomaţilor săi de la Teheran. Din raţiuni care ţin de „siguranţa personalului nostru, a familiilor, aceasta este prioritatea imediată. În lumina evenimentelor de ieri şi pentru a asigura securitatea, o parte a personalului va părăsi Teheranul”, a spus William Hague.
Autorităţile au permis sau chiar au orchestrat atacul asupra ambasadei britanice, după cum reiese din înregistrările transmise de televiziuni. Poliţiştii iranieni au fost pasivi, un fapt neobişnuit în Iran, unde orice manifestaţie a fost atent supravegheată, după protestele din 2009, de contestare a alegerilor prezidenţiale.
Marea Britanie era singurul stat dintre cei trei mari duşmani (SUA, Israel, Marea Britanie), cu care Republica Islamică avea relaţii diplomatice. Daca SUA sunt „Marele Satan” în ochii teocraţilor iranieni, Marea Britanie este văzută drept forta colonială care a stat în spatele oricărui evenimnet major din Iran, în ultimii 150 de ani, spune Abbas Milani, profesor la Stanford University. „Americanii sunt văzuţi ca unelte naive şi maleabile în mâna britanicilor”, adaugă el. De altfel, unul dintre evenimentele care a dus la izbucnirea Revoluţiei Islamice, în 1979, a fost decizia şahului Mohammed Reza Pahlavi de a publica un articol în care îl acuza pe ayatollahul Ruhollah Khomeini ca provine dintr-o familie de agenţi britanici.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.