Marea reconciliere a celor doi autocrați

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, right, and Russian President Vladimir Putin speak to each other at a news conference in Istanbul, Turkey, Monday, Dec. 3, 2012. The leaders of Russia and Turkey on Monday downplayed differences over the Syrian civil war, saying they shared the common goal of trying to end the humanitarian crisis there and hailing their countries' booming trade ties. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)

O centrală nuclearoelectrică, o conductă de transport gaze naturale, mai mulți turiști ruși în Antalya. Acestea sunt planurile comune ale lui Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan după câteva luni în care nu și-au vorbit sau s-au acuzat reciproc.

Volumul schimburilor comerciale este de așteptat să crească la 100 miliarde de dolari. Ümit Yardim este de trei ani ambasador al Republicii Turcia la Moscova. El povestește că relațiile țării sale cu Rusia au fost fenomenale până la finele lui 2015, atunci când a avut loc incidentul cu avionul rus doborât.

Rusia a răspuns dur și a interzis importurile de produse alimentare din Turcia, le-a cerut cetățenilor ei să nu mai meargă la mare în Antalya și a stopat proiectele comune grandioase. Lunile de tensiune par a fi uitate din momentul în care Erdogan a trimis o scrisoare de condoleanțe rudelor piloților uciși.

Azi, Erdogan merge la Sankt Petersburg să se întâlnească cu omologul său rus. Cei doi se vor axa pe modul cum se vor putea ajuta economiile celor două state aflate momentan în suferință. Din pricina răcelii din ultimele luni, volumul schimburilor comerciale a scăzut cu 42%. Ambasadorul Yardim crede că, în scurt timp, acesta va ajunge la 30 de miliarde de dolari, echivalent celuia de dinainte de criză. Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rusia-24, diplomatul a anunțat că obiectivul pe termen mediu este de 100 de miliarde de dolari, „un punct demn” pentru cele două țări.

Reconcilierea este susțintută prin revigorarea proiectelor majore. Imediat după scrisoarea lui Erdogan, au fost dezghețate planurile conductei Turkish Stream. Proiectul de construcţie a gazoductului, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost anunţat în decembrie 2014.

Acesta ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia în Turcia, şi să continue până la un centru de la graniţa turcă-elenă, de unde gazele să fie transferate către sud-estul Europei. Un grup de lucru comun al ambelor state s-a reunit pentru a promova proiectul. Turcia este, după Germania, cel mai mare consumator de gaze naturale din Rusia.

În 2015, Ankara a cumpărat aproximativ 27 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, adică 55% din consumul total al Turciei. Inițial, conducta ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 32 de miliarde de metri cubi. Țări din Europa Centrală și de Est precum și SUA sunt împotriva proiectului. Americanii susțin că aceasta este “un proiect politic de valoare economică dubioasă”.

Un al doilea proiect de miliarde de dolari este centrala nucleară de la Akkuyu. Investiția totală se ridică la 20-25 de miliarde de dolari iar după finalizare 6% din necesarul de electricitate al Turciei va fi asigurat de aici. Responsabilă de construcție este o filială a companiei ruse de stat Rosatom. În perioada răcelii dintre Moscova și Ankara, turcii s-au reorientat și au mers la experții din domeniul nuclear din Ucraina. Acum, Ministerul Energiei de la Ankara dorește ca rușii să înceapă construcția încă din acest an.

O parte din producătorii agricoli ruși speră să li se redeschidă piața rusească. Moscova a interzis importurile de legume după doborârea avionului. Pentru Turcia aceasta a fost o lovitură puternică. Spre exemplu, în 2015 vânzările de roșii s-au ridicat la 280 milioane de dolari. Dar lovitura și mai dură a fost boicotarea de către Rusia a litoralului sudic turcesc. Putin a cerut la finalului anului trecut ca toți operatorii de turism din Rusia să se abțină să mai trimită cetățeni ruși în vacanță la turci.

Motivul: situația precară de securitate. În ultimele săptămâni însă experții ruși au inspectat aeroporturile și stațiunile turcești și aceștia trebuie să se decidă cât mai curând dacă vizitatorii ruși sunt în siguranță sau nu. Până la finele lui 2015, în jur de 4 milioane de ruși veneau anual în vacanță în Turcia, mai mult decât din oricare altă țară. Acum rezervările din Rusia continuă să fie foarte scăzute, la 92% sub media anului trecut. Există de asemenea puțini turiști veniți din alte state. Astfel, numărul de pasageri în populara stațiune Antalya a coborât cu 39%. Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din Turcia. Venituri din această activitate se ridică anual la aproximativ 30 miliarde de dolari sau aproximativ 4% din performanța economic totală a Turciei. Noua deschidere între Ankara și Moscova devine vizibilă și în acest sector.

Principalii operatori de turism din Rusia au reinclus de o săptămână Turcia în programul lor. Un sejur de cinci zile pentru două persoane în Antalya costă 700 de euro, iar la Kemer 450 de euro. Evident că este vorba de all-inclusive. În concluzie, ambasadorul Yardim suține că restabilirea relațiilor dintre cele două state se face într-un „ritm accelerat”.

Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.