Masa dintre ani în stil raw vegan

În România, cel puțin jumătate de milion de români optează pentru stilul alimentar vegetarian. Masa de sărbători este îmbelșugată și conține nenumărate feluri de mâncare, considerate de mulți prea greu de digerat.

Astfel, cum știm care sunt cele mai bune alternative la sarmale, salată de boeuf sau cârnați? Roxana Petre, una dintre fondatoarele Bistro Raw Vegan, ne-a împărtășit ce elemente trebuie să conțină o masă de sărbători în familie, în stilul raw vegan.

Bistro Raw Vegan a luat naștere dintr-un vis al unor surori, acum și partenere de afaceri, pasionate de alimentația sănătoasă.

„Eu lucram de zor de dimineață până seara și eram îngropată în sarcini. Începusem să am probleme de sănătate, mă simțeam obosită, adormită și, în general, fără energie. În același timp, Vilarina trecea prin momente la fel de solicitante, începuse să se îngrașe foarte tare și umbla din doctor în doctor până a descoperit că are probleme cu glanda tiroidă. După zeci de tratamente și vizite la medic, bineînțeles, secretul se afla în alimentație. A început să se documenteze și ușor-ușor a pus bazele unei diete alimentare extrem de riguroase. În timp, am preluat și eu din învățăturile ei și amândouă am început să devenim interesate de un stil de viață sănătos. Beneficiile le simțeam imediat, aspectul pielii, tonusul și în general starea de bine crescuseră“, ne-a povestit Roxana Petre, proprietar Bistro Raw Vegan.

„Cu eforturi mari, mi-am dat demisia“

Începutul a fost destul de greu, dar cele două surori au început să creioneze ideea de afacere.

„Am avut o revelație, un vis, o idee încropită… Simțeam atât eu, cât și Vilarina că ceea ce facem în corporație nu ne definește și nu ne împlinește. Așa a apărut acest vis, ideea de a avea un business cu și despre mâncare sănătoasă. Ca toate începuturile… nu am știut de unde să începem. Am făcut research și am început să strângem ceva bănuți la pușculița familiei. Cu eforturi mari, eu mi-am dat demisia prima și am pornit pe cont propriu construind Bistro Raw Vegan.

Sora mea, Vilarina, a fost tot timpul omul din spate, ea încă lucra în corporație, iar în timpul liber ne ajuta pe noi în bucătărie. Apoi și-a dat demisia și iată-ne astăzi făcând ceva ce părea la început doar un vis“, ne-a mai spus Roxana.

Ne apropiem de sfârșitul anului 2017 și, totodată, de suma tuturor gândurilor și stărilor care ne-au influențat momentele vieții petrecute în anul curent, care e pe punctul de a se încheia. Notăm pe o foaie lista cu reușitele și eșecurile care ne-au alcătuit momentele anului curent și ne gândim la masa dintre ani, atât la ce punem pe ea, cât și la ce spunem în timpul petrecut la ea rudelor sau prietenilor noștri.

Meniul raw vegan: o feerie de gusturi

Și totuși, care sunt elementele unei mese de sărbători în familie reușite? Cum putem să menținem atât dieta noastră, cât și conversațiile de la masă ușoare ca un fulg și raționale precum alegerea de a deveni vegan din cauza unor probleme grave de sănătate care nu îți permit să mănânci cu prea multe grăsimi sau proteine de origine animală?

Aici intervine meniul special de sărbători oferit de Bistro Raw Vegan iubitorilor de mâncare raw vegană: o feerie de gusturi subtil aromate, texturi cremoase, produse hrănitoare și îndestulătoare și aspectul vizual care mângâie privirea. Toate aceste calități ale produselor te vor face să reconsideri dieta de sărbători, când sacrificiile animale au loc adesea pentru a avea sărbători fericite.

Servim atât un meniu pentru o persoană, cât și pentru două persoane, ambele fiind diversificate în așa fel încât să satisfacă toate gusturile și să înlocuiască cu succes o masă de sărbători tradițională.

Astfel, în acest meniu vei întâlni alternativele raw vegane la mâncărurile care se servesc de obicei la masa de Crăciun.

Alternative pentru felurile de mâncare tradiționale

În acest fel, piftia, drobul, friptura, salata de pui sau boeuf cu maioneză din ou, sarmalele, cozonacul devin cremă din caju cu mărar, cremă din caju cu sfeclă și cânepă decorticată, două creme din caju lăsat la înmuiat peste noapte, de culoare verde și roz, numai bune să îți decoreze interiorul cu globuri colorate și sănătoase. Urmează salata de ciuperci cu cremă de caju și salata de boeuf, ambele fiind raw vegane, respectiv vegane, fără maioneză din ou, ci din cremă de caju, care „pică“ ușor. Pe lângă acestea, mai servim la meniul de o persoană sarmale cu mămăligă și smântână din caju și grill pleurotus cu „cartofi țelină“ și salată, ambele fiind vegane, sarmalele fiind umplute cu nucă și bulgur, iar ciupercile pleurotus sunt fripte alături de țelina care este tăiată în așa fel încât să semene cu cartofii prăjiți, un fel principal adesea apreciat de către domni mai ales. În plus, la meniul de o persoană sosesc și pâinea din făină integrală, mixt crackerși (pâine de semințe foarte bună și sățioasă), iar ca desert avem mult preferatul tort Amoraws din goji, caju, unt de cacao, vanilie, fructe de pădure, sfeclă, fulgi de cocos, mai ales, fără gluten, numai bun pentru cei care nu doresc un desert cu gluten.

La meniul de două persoane avem cremă din caju cu turmeric antioxidant, care va arăta ca un mic soare în farfuria ta, cremă de amaranth, care sunt la bază „icre“ vegane, cremă din caju cu mărar, salată de ciuperci cu cremă de caju, salată de boeuf (2 porții), sarmale cu mămăligă și smântână din caju (2 porții), grill pleurotus cu „cartofi țelină“ și salată, falafel cu sos de muștar și curry, cremă din caju cu sfeclă și cânepă decorticată, pâine din făină integrală, mixt crackerși și două felii de tort Amoraws.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Voi ziaristii nu stiti sa vorbiti decat in clisee?
    „masa dintre ani”, „oamenii legii”, „a fost scos dintre fiarele contorsionate” …
    Daca esti ziarist nu ar trebui sa ai putina imaginatie? S-ar spune ca esti un mic scriitor.
    Scriitor fara imaginatie?

  2. Cliseele sunt clisee si asa mor!Dar niste bucati de lemn suculente si o gramajoara de caramida pisata in meniul ala vegan,ati uitat!?? Toata ziua va ganditi numai la sarmale….

  3. Crema de caju oferă o diversitate de feluri de mâncare aceeași ca în scheciul despre multele oferte ale regretatei “unități de alimentație publică” Gospodina constând în Heringi cu ceapă. În altă ordine de idei unde sunt extraordinarele scrumbiile aurii sau heringii argintii din Bucureștii de altă dată?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.