Mihai Gâdea, „talibanul“ meteorologic

Lovită din ce în ce mai vizibil de ciclonul scăderii de rating, Antena 3 se află într-un neașteptat, dar grețos, greu digerabil proces de tabloidizare a emisiunilor sale.

Pomohacii, numerologii destinului, ghicitoarele în zaț și în stele, fenomenele poltergeist din senin și subiecții cu însușiri paranormale, altminteri reali, fac casă bună nu doar cu divorțurile lumii mondene, dar și cu balamucul disputelor și comentariilor de casandră despre pensii, salarii, deficit ori creștere economică, sustenabilă sau nu. Totul, dar totul nefiind altceva decât calchierea tușelor groase, de ridicol și mahala, a suratei oteviste, România TV, pe care într-un efort disperat vrea să o depășească cu un umăr, luîndu-se cu ea de gît și la întrecere.

Mai nou, urgia fenomenelor meteo extreme de pe alte meleaguri a devenit obsesiv mana cerească a dezbaterii, slujind tentației alarmiste din perimetrul senzaționalului, căutat cu orice chip.

La „Sinteza zilei“ din seara zilei de 11 septembrie a.c., o știre răstignită pe burtieră e făcută parcă anume să dea fiori telespectatorului, să-i alunge somnul ori să-l facă de coșmar, așa mic, mic de tot cum deja s-a afundat în fotoliu: Ciclonul care a devastat orașul Livorno și nord-vestul Italiei lovește România! Te uiți pe fereastră, luna stă agățată la locul ei, lîngă puzderia de stele, pomii sînt neclintiți în calmul serii, dar Gâdea insistă, cuprins de un delir panicard.

Noroc cu directoarea ANM, aflată în platou! calmă, cu argumentele profesionistului, credibilă, deci, aduce subiectul cu picioarele pe pămîntul ferm al realității: nu! Nu! ciclonul din Italia nu va lovi țara noastră, deja și-a slăbit forța, își schimbă direcția spre nord, deasupra Ungariei, la noi vor fi numai slabe urmări ale extremității ciclonului, ușoare scăderi de temperatură, ceva vînt și ploi slabe pe arii restrînse etc. etc. Nimic din explicația specialistului nu confirmă previziunea din burtă, de gîde, a moderatorului.

Numai că știrea inițială, alarma falsă, a rămas bine-mersi pe burtieră, în vreme ce pe chipul lui Mihai Gâdea se citea surpriza infirmării știrii ce s-a vrut de senzație, odată cu dezamăgirea de pe fața sa că, uite, domne, culmea! România totuși nu va fi lovită de ciclonul din imaginea sa apocaliptică.

Cu asemenea viziuni și prestații jurnalistice care coboară tot mai mult presa românească într-o fundătură deontologică, cu grave carențe de profesionalism și credibilitate care au darul să pună la îndoială chiar și analizele și temele serioase, să nu ne mirăm dacă, în curînd, inflația de „breaking news“ va fi înlocuită de sfînta litanie a „știrilor bombă“, în vreme ce, după 20 de ani, acolo, în cuibar, găina buclucașă e pragătită și gata, din nou, să nască pui vii!

Recomanda
Ioan Vistea 50 Articole
Author