Miting inedit: „Nu e o modă, e un chin”

Mai multe persoane s-au strâns, duminică, în Capitală, pentru a trage un semnal cu privire la aplicarea legii care prevede combaterea ambroziei.

Evenimentul, intitulat „Viața fără ambrozie” , a avut loc în Parcul Kiseleff, având ca scop tragerea unui semnal de alarmă la nivelul autorităților pentru eradicarea plantei. Participanții la eveniment au purtat măști chirurgicale pentru a evidenția efectele nocive pe care buruiana le are asupra sănătății populației.

„Nu e un moft, nu e o modă, este un chin pentru trei luni pe an, începând din august, până în luna octombrie, inclusiv. (…) Mai e ceva, eu am momente în timpul verii când mă baricadez în casă și atunci îmi spun că țara în care eu închid ferestrele și ușile ca să mă feresc de ambrozie este o țară greșită. (…) Dacă e o buruiană undeva în Corbeanca, eu strănut aici. Pentru că simptomele sunt destul de dure, medicii spun că alergia netratată poate să ducă la astm”, a declarat Ionela Năstase, organizator.

Aproximativ 80% din cei care intră în cabinetul unui alergolog sunt diagnosticați cu alergie la ambrozie, a mai susținut aceasta.

„Conform datelor oficiale, în acest moment, aproape 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, dar eu cred că numărul lor este mult mai mare, pentru că sunt foarte multe persoane nediagnosticate”, a explicat organizatorul evenimentului.

La eveniment a fost prezent și consilierul local al Primăriei Sectorului 1, Cristian Bulfon, care a declarat că este esențială modificarea Legii ambroziei astfel încât să fie permisă intervenția autorităților pe terenurile unde această buruiană crește și unde proprietarii nu răspund somației sau amenzii pe care o primesc.

„Este un semnal de alarmă care trebuie tras din ce în ce mai mult. (…) Ambrozia este o plantă care, din păcate, cu toate că face rău, este necunoscută multora. Dar problema cea mai mare este că legea care este în momentul de față, Legea 62 (Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, n.r.), nu dă dreptul autorităților să poată interveni pe terenurile care sunt proprietate privată și în care această plantă crește, pentru a o eradica. (…) Sunt terenuri proprietate-privată unde planta crește, proprietarii sunt somați, sunt amendați, o dată, de două ori, de nouă ori, nu se intervine, nu se face nimic și ea proliferează în continuare. Deci ar trebui, în primul rând, legea amendată pentru a putea da dreptul de intervenție asupra terenului”, a spus consilierul.

Și medicii trag un semnal de alarmă în acest sens. Medicul primar alergolog Adriana Nicolae a declarat că simptomele pot fi multiple.

„Sunt simptome clasice pentru o polinoză, adică sunt simptome în primul rând de rinoconjunctivită alergică, nas înfundat, nas curgător, strănut, mâncărimi de nas, mâncărimi de ochi, lăcrimare, ochi congestionați, dar în cazul polenului de ambrozie, foarte multe persoane asociază și simptome de bronhoobstrucție, cu tuse, senzație de lipsă de aer, respirație șuierătoare și desigur, uneori și erupții cutanate, de la urticarie, până la dermatite”, spune medicul alergolog.

Persoanelor alergice la ambrozie le sunt recomandate, în perioada de polenizare de vârf, o serie de măsuri de prevenție.

„Multe dintre aceste persoane aleg să părăsească zonele în care se cunoaște că e o concentrație mare de polen în perioada de vârf, alții preferă să nu mai iasă din casă. Este foarte dificil să faci o prevenție atunci când discutăm despre un alergen care este în afara casei și desigur, într-un sezon atât de frumos în care toată lumea preferă să stea în spațiile de afară. (…) Este bine să nu se expună, să folosească ochelari de soare, să utilizeze haine care după aceea să nu mai fie introduse în casă, să nu aerisească camerele atunci când este vârf de concentrație de polen și să facă tot posibilul să influențeze pe toată lumea în sensul de a curăța această buruiană, adică să ne recăpătăm simțul civic și de gospodari”, spune medicul.

Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Deci dacă ai o proprietate la țară, gradină sau teren agricol moștenit de la parinți, pe care nu l-ai primit în 1991 la 40 de ani cân puteai să-l lucrezi, ci după lungi procese în 2008. Au urmat restricți și respingeri de documentații de întabulare de catre Cadastru și publicitate imobiliară, alte refuzuri de catre juristul prefecturii și ai devenit proprietar după 70 de ani. Acum vine un tâmpit și te amendează ca ai pe el ambrozie, sau un plop plantat bunici înaite de colectivizare ! Trece o nevropată pe stradă și vede la tine în curte o buruiană, sună la 112 și nu stă nimeni la poartă 8 ore ca la canabis sau mac. Pensionații la 45 de ani din poliție au firmă autorizată, au angajați ce vin cu aruncatoare de flacări casate de la nemți din al Doilea Mondial și-ți pâtjolesc grădina că s-a sunat la 112 semnalându-se ambrozie. P.S. Doamna doctor alergolog și farmaciști nu doresc stârpirea ambroziei. Dacă sunt 500 000 alergici la ambrozie declarați, să fie numai pentru jumate jumate două consultații cabinet privat și sezon, cu 100 lei consultațiia fac 50 de milioane lei. Dacă sunt 5000 de alergologi înseamnă 10 000 lei de alegolog pe sezon numai din ambrozie. Nu-i mult, dar nici de lepădat!

  2. Eu sunt de 80 ani in Romania si nici nu stiu cum arata planta asta si nici asm nu am…Ce stiu ca erea un calugar grec Ambrozie prin anul 330.Ambrozia goneste duhurile rele si soroshistii…poate de aia supara.

  3. Nu se poate. Am inteles ca toti cei care fac alergie la Ambrozie nu fac alergie la Iohannis.Perversi mai sunt si PSD-isti acestia. Dar stati linistiti. Vine PNL-ul si USR-ul la putere si o sa eradicheze si acesta buruiana corupta a epocii PSD-iste.
    Ps. Cand te candesti ca-n lupta politica, de anihilare a simpatizantilor opozitie, se folosesc mijloace atat de perverse iti vine sa plantezi numai lilic. Dar stai asa. Proust era alegic la liliac. sa renuntam si la el si sa plantam numai sageti galbene si mere coarte.
    Ps1. Noroc ca alegerile pentru functia de presedinte se tin iarna, cand aceasta buruiana este omorata de muma natura. In schimb, ce ne face cu alegerile locale? Acolo e problema. De aceea opozitia trebuie sa dea, urgent, guvernul jos si sa-si instaleze propriul guvern de eradicare a ambroziei. Celelate masuri economice, sociale nu au nevoie de program. Poate ca cel mai bun program pe care l-am auzit de la un PNL-ist ar fi cel de la 9 la 17. Eu as opta, totusi, pentru 7-13. Am si eu dreptul la o opinie, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.