Guvernul de la Londra a ajuns la un acord pentru Brexit

Momentul adevărului pentru Marea Britanie

După luni de zbateri politice și diplomatice, negociatorii europeni și cei britanici par să fi ajuns la un acord pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Din puținele informații obținute de presă, totul fiind negociat la Londra în mare secret, adepții unei ieșiri dure din UE nu au motive de bucurie. Acordul la care la care s-a ajuns ar urma să mențină o serie de constrângeri pentru Londra legate de piața comună, constrângeri de care Regatul Unit nu se va putea elibera, cel mai probabil, decât prin acordul statelor membre UE.

Acordul a fost definitivat marți, la Londra, și apoi prezentat fiecărui ministru britanic în parte de către seful de cabinet al premierului Theresa May. Totul s-a făcut în secret; miniștrii au putut citi documentul în cabinetul premierului, însă nu au putut lua nicio copie, scrie The Guardian. Guvernul urmează să aprobe acest acord în cusrul zilei de miercuri, după care el va fi discutat la Bruxelles. Urmeaza ca un summit european să aprobe acordul ieșirii Marii Brianii din UE, la finalul acestei luni.

Circa trei sferturi din acordul Brexit au fost finalizate încă de la finalul anului trecut. Este vorba despre statutul cetățenilor europeni care au rezidență în Marea Britanie (aspectul care a preocupat cel mai mulo statele din Europa Centrală și de Est), precum și de ”datoria” Marii Britanii la bugetul UE de până în 2020, acolo unde Londra avea luate angajamente înainte de referendumul din 2016. Marea Britanie a acceptat să plătească pe mai departe circa 45 de miliarde de euro.

Mărul discordiei, care a amânat cu mai bine de un an ajungerea unui acord, ține de frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Irlanda, țară membră UE. Ieșirea Marii Britanii din UE ar duce la reapariția unei frontiere fizice între cele două Irlande, cu puncte de control și poliție. Or, acest lucru ar anula practic acordul de pace din 1998 dintre unioniștii protestanți și separatiștii catolici din Irlanda de Nord. O altă cale ar fi menținerea Irlandei de Nord în UE, alături de Irlanda, pentru a nu separa prin frontieră insula, însă cest lucru este de neconceput pentru adepții Brexitului dur și mai cu seama pentru partidul unionist irlandez DUP, care a ajuns, în urma calculelor politice eronate ale lui May când a organizat alegeri anticipate, să fie arbitrul actualului guvern – retragerea sprijinului ar însemna căderea guvernului.

Detaliile noului acord în ce privește Irlanda de Nord nu sunt cunoscute, însă, potrivit radioteleviziunii irlandeze RTE, proiectul ar conține o ”clauză de siguranță” prin care se evită reapariția frontierei fizice între cele două Irlande, chiar sși în cazul în care UE si Londra nu vor ajunge la un acord de ”divorț”. Surse guvernamentale britanice arată că Irlanda de Nord ar urma să rămână mai atașată de regulile pieței unice europene decât Marea Britanie. Este, în fapt, o amânare a momentului adevărului și a unei potențiale crize, căci acest mecanism este unul temporar. Dincolo de criza care poate izbucni în Irlanda de Nord, Marea Britanie riscă și o gravă criză socială. Cotidianul The Independent a publicat concluziile alarmate la care a ajuns comisia pentru finanțe publice din Camera Comunelor, care avertizează că ieșirea din UE fără vreun acord ar purtea duce la o gravă criză alimentară în Marea Britanie, odată ce vor apărea din nou controalele la frontieră.

Conservatorii care vor un Brexit ”dur” se opun acestui plan, pentru că astfel Regatul Unit nu ar ieși cu adevărat din UE, însă miniștrii eurofili se declară optimiști. ”Miercuri, Theresa May se va afla în cel mai periculos moment al mandatului de premier”, scria Financial Times înaintea întâlnirii guvernului, pentru dezbaterea acordului ce a rămas secret pentru public.

Vești proaste pentru guvernul May vin și din Scoția, acolo unde majoritatea cetățenilor au votat în favoarea rămânerii în UE și unde referendumul pentru independență din 2014 a fost câstigat la la o diferență de 11% de unioniști. Premierul scoțian Nicola Sturgeon este pentru rămânerea în UE și nu vede cu ochi deloc buni tratamentul preferențial primit de Irlanda de Nord, datorită complicațiilor create de un acord de pace. ”Scoția va ieși din piața unică europeană, ceea ce este un rău în sine. Însă, în plus, noi vom concura pentru investiții și crearea de locuri de muncă cu Irlanda de Nord, care va rămâne efectiv în piața unică. Asta e devastator pentru locurile de muncă și investițiile din Scotia și nu este ceva ce poate fi acceptat”, a spus Sturgeon.

În Europa, lucrurile se văd altfel. Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez, care a avut el însuși de negociat situația Gibraltarului după Brexit, a declarat că nu este suficient de democratic ca Brexitul să se producă dupa votul a doar 51% dintre britanici, la referendumul din 2016. ”Dacă aș fi premierul Marii Britanii, aș mai organiza un referendum acum”, a spus Sanchez pentru Politico. Este al treilea premier european care sugerează acest lucru, după șefii guvernelor din Malta și Cehia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Dar de ce nu un referendum in toate tzarile UE,inclusiv Marea Britanie,pentru desfiintarea aberatiei de Tratat de la Lisabona de cand UE a fost transformata,dintr-o uniune adevarata, benefica si progresista pentru statele componente,transformata hotzeste in acest imperiu mascat din ziua de azi,imperiu in stapanirea si beneficiul Germaniei si slugilor sale sustinatoare si in care si Franta isi mai face iluzii pana ii determina si pe francezi sa iasa ca sa ramana Germania singura cu imperiul ei colonial mult visat de secole in urma.Ce este aia intr-o Uniune de state suverane acest Parlament european format din „partide europene” care dicteaza ele ce vor si cum au ele chef peste vointa statelor si popoarelor,fapt ce este o mizerie fatza de vremea cand hotararile se luau prin consens.Britanicii au gresit cu Brexitul lor,trebuiau sa ramana in UE,sa faca asa cum vor ei,sa se opuna traznailor celorlalti si sa militeze non-stop pentru reformarea UE,care oricum trebuie reformata,deoarece situatia actuala va duce la nemultumiri ale altor state si popoare,plus proliferarea partidelor nationaliste si anti-sistem,cum deja se si intampla,si poate si mai rau,va duce la evenimente precum la 1848.

  2. până una-alta, dna May i-a trântit uşa-n nas, boului îngâmfat din cotorceni, pretextul fiind că nu s-a terminat şedinţa privind Brexit-ul. România e pleznită din cauza unui tâlhar nenorocit de case şi traficant de copii, cu 17 dosare penale la activ, o jigodie şantajată şi manipulată de sistemul canceros…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.