Mugur Isărescu îi dă peste nas premierului

Mugur Isărescu îi dă peste nas premierului. Guvernatorul Băncii Naționale încearcă să stopeze anunțurilor cu iz de alarmă care vin din tabăra premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis. Mugur Isărescu susține că economia este într-o situație mai dificilă, dar controlabilă, afirmație care survine celor făcute de premier și președinte. Cei doi susțineau, zilele trecute, că PSD a lăsat dezastru în zona economică.

”Economia nu este nici în prăpastie, nici pe fundul prăpastiei, nici pe buza prăpastiei. Este într-o situație mai dificilă, pro ciclică, dar controlabilă”, a spus Mugur Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

34 de Comentarii

  1. Noi ne framantam,faceam rezerve de apa,de faina,de malai,etc.,ca vine Dezastrul si a iesit el,Pompierul Atomic de la BNR ,un adevarat Cantinflas al finantelor, si a relaxat situatia cu ceva apa aruncata in directia PNL<care se aprinsese prea tare!
    Cine nu are un Isarescu sa-si cumpere,acum,de Black Friday, sunt ieftini,iei doi cu pret de unul!

  2. Incompetenta lui sica e mascata de galagie si teatru ieftin tip # angi&rezist.
    Pe baza vechiului scenariu basist prima data striga au! dupa care ne dăm loviti,dupa care anuntam criza ,ne imprumutam,taiem pensii si salarii dupa care ne dam despagubiri poporului iohanist adica pdl si da~i dracului de saraci.
    Bine ca am rezolvat cazurile sociale a doi someri:sica mandolina e premier si crin pokerman are consoarta comisar ca nu a vandut usl gratis.
    Jegosii!

  3. Cobzarul se joaca cu cuvintele despre economie la fel ca in slovele interpretate de el in cantecele deocheate . Asta e mai prost decat pare , si mai rau intentionat decat arata .

  4. Serios?!
    Pai, voi cum credeti ca ar suna ca din gura Guvernatorului BNR sa se auda DIRECT cuvantul DEZASTRU!?
    Imediat ar sari in aer si Leul si Dobanzile la care se imprumuta Romania si s-ar prabusi Bursa!
    Nici atat nu intelegeti!?
    Niciodata, un Guvernator de Banca NATIONALA a unei Tari NU va spune asa ceva in mod DIRECT, dar a spus-o de multe ori Isarescu cu diferite ocazii, iar Consilierul lui, Lucian Croitoru a spus-o de N’spe ori in 2017 si 2018 si 2019, gasiti pe net!
    Tot la fel o spune Daniel Daianu, seful Consiliului Fiscal si Ionut Dumitru, fostul sef al Consiliului Fiscal, care isi „permit” sa spuna!
    Da, Guvernatorul spune azi ca „Economia nu e nici în prăpastie, nici pe fundul prăpastiei, nici pe buza prăpastiei. E într-o situație mai dificilă, pro ciclică, dar controlabilă”.
    Dar, tot AZI, cand enumera problemele, Isarescu a spuns INDIRECT ca e cam JALE, uite:
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23476481-live-video-isarescu-cresterea-consumului-nu-este-ritm-sustenabil-intr-fel-sau-altul-atenua-cel-mai-bine-facem-prin-masuri-intelepte.htm
    Cine INTELEGE ce spune Guvernatorul, intelege vorbele lui Isarescu: „situatia e usor ALBASTRA, dar controlabila”!

    Dar AZI Guvernatorul vorbeste ca un politician, NU a dat nici o Cifra, simplu de ce NU: ca sa NU se vada DEZASTRUL!
    In plus, in 2019 PSD l-a numit pentru inca 1 mandat in fruntea BNR, de atunci Isarescu tace chitic, desi politicile PSD au adus dezastru in Economie(OUG 114!)

    Daca e atat de bine, sa speram ca Isarescu va fi de acord ca in 2020, Punctul de Pensie sa ajunga de la 1265 lei la 1775 lei iar salariile bugetarilro sa creasca si ele, cum a promis PSD!
    Sper ca BNR nu se va opune, ca e BINE!

  5. Deci nea Mugur, care e un asasin economic soft, a iesit in piata ca sa-i domoleasca pe Joeheannis si pe Orban Ludovic, doi asasini economici hard. Astia din urma sunt deja disperati ca, dupa alegerile generale din decembrie 2020, vor trebui sa faca guvern cu PSD si nu le convine sa imparta potul, acu’ c-au ajuns si ei la guvernare in mod ,,democratic” dar nereprezentativ.

  6. Scapa cine poate! Va veni o iarna rece! Sa ne vedem cu bine in primavara, cand o da coltul ierbii! Acum vedeti de ce nu a fost lasat la vatra Isarescu! Succesuri!

  7. In plus, Analizele BNR urmaresc Tendinta unui Indicator, pai cand vezi cum evolueaza Deficitul bugetar si mai ales Deficitul la Pensii, ce concluziie trage Isarescu, de e asa de bine?!
    Uite ce a spus acelasi Isarescu cu diferite ocazi:

    8.08.2019. „Avertismentul lui Isărescu: Salariile și pensiile reprezintă PESTE 70% din ponderea Cheltuielilor Bugetului.
    Guvernatorul BNR a lansat joi un avertisment la adresa Guvernului, spunând că Bugetul rectificat e unul ”tensionat” din cauza ponderii cheltuielilor cu salariile și pensiile care a ajuns la peste 70%.

    Mugur Isărescu a avertizat, joi, guvernul PSD-ALDE, pe tema cheltuielilor foarte mari cu pensiile și salariile.

    ”Bugetul rectificat este tensionat și ne uitam și la lucrurile mari, de exemplu ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii, peste 70%. Nu prea ai câmp de manevra acolo să dai la investiții. Astea noi le numim cheltuieli de care e greu să te atingi. În consecință apare tensiunea pe partea de cheltuieli”, a spus guvernatorul BNR.

    Isărescu a vorbit și despre reducerea impozitelor. ”A fost o întrecere”, a spus guvernatorul.

    ”Pe partea de venituri avem o problemă și mai mare. A fost o întrecere să reduci impozite în Romania, și stânga și dreapta, care duce mai mult și avem acum sub 27% venituri fiscale”, a spus Isărescu.

    Mingea, spune guvernatorul BNR, e în terenul politicului.

    ”Am fost întrebat în Parlament ”Ce facem, domnule guvernator, să reducem dobânda?’ Păi e la dumneavoastră, reduceți deficitul bugetar”, a mai spus Isărescu.

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/avertismentul-lui-isarescu-salariile-si-pensiile-reprezinta-peste-70-din-ponderea-cheltuielilor–227285.html

  8. 5 Iunie 2019. „Mugur Isărescu transmite un Avertisment CRUNT al BNR!
    Economia autohtonă, în aer: Riscurile sunt enorme
    Avertisment crunt al celor de la BNR. Economia românească este în aer. Guvernatorul Isărescu a tras un semnal de alarmă. Riscurile sunt enorme.
    Isărescu lansează un avertisment dinamită. Creșterea economie românești a fost una ridicată în ultimii ani, dar aceasta NU e deloc sustenabilă. S-au NEGLIJAT Investițiile, creșterile bazându-se exclusive pe consum. Mai mult, Isărescu anunță NECESITATEA imediată de accelerare a reformelor structurale pentru o creştere economică sustenabilă.
    Isărescu a avertizat, miercuri, că avansul economiei româneşti din ultimii ani a fost susţinut puternic de CONSUM. ”Ritmul creşterii economice a fost impresionant, dar a fost asociat cu creşterea importantă a consumului, în DAUNA Investiţiilor, mai ales a celor publice”, a spus el.
    Isărescu spune că în ultimii ani, Deficitul extern al României a crescut: ”În ultimii ani am STRICAT ceea ce făcusem bun din punct de vedere al deficitului extern”.
    https://www.capital.ro/mugur-isarescu-transmite-un-avertisment-crunt-al-bnr-economia-autohtona-in-aer-riscurile-sunt-enorme.html

  9. Noiembrie 2018, zicea Guvernatorul ca NU e bine: „Isărescu a dat de înțeles că o eventuală criză economică mondială ne va prinde cu garda jos pentru că Deficitele noastre sunt în CONTINUA Creștere.
    „Nu avem la BNR vreun semn de recesiune, dar ştim că va urma. Economia e ciclică. Trebuie să reducem deficitele pentru ca o eventuală criză să nu ne prindă cu garda jos, să avem de unde să creştem la 3%”, a spus Isărescu, la conferinţa Profit Financial Forum.
    De câțiva ani încoace, guvernele României împing deficitul bugetar spre nivelul maxim admis de CE, de 3%. Anul trecut a fost aproape de 2,9%, iar în 2018 există riscul depășirii de 3% pentru că veniturile stagnează iar cheltuielile au sărit de 20%. Politica economică a PSD-ALDE e aceea de a crește veniturile populației, în special a bugetarilor și a pensionarilor, în dauna investițiilor publice.
    Astfel declarația lui Isărescu se poate citi: dacă vine criza economică, România nu mai are de unde să arunce cu bani pentru că pragul de 3% e atins fără criză. Asta înseamnă că vor fi tăieri dureroase, tocmai de acolo unde s-au tot pus în ultimii ani – salarii, pensii, ajutoare, subvenții.”
    Deficitul bugetar la 10 luni e de 2,22%/PIB, reprezentând în jur 21 miliarde lei, a anunțat ministrul Tedorovici. El susține că anul va fi încheiat cu un deficit de sub 3%. Numai că, anul trecut la 10 luni, deficitul bugetar a fost de 0,79% iar pe 2017 s-a raportat un deficit cu puțin sub 3%. În termeni absoluți, perioada ianuarie-octombrie 2017 a consemnat un deficit (cheltuieli mai mari decât venituri) de 6,6 miliarde lei. Acum avem o sumă de 3,1 mai mare. La 9 luni, deficitul bugetar era de 1,77%/PIB, reprezentând peste 16,7 miliarde lei.”
    https://www.cotidianul.ro/avertisment-de-la-mugur-isarescu/

    Acum DUPA 9 Luni pe 2019, Deficitul buigetar e 2,62%/PIB, e bine!

  10. CORECTA! Economia nu mai este nici pe buza prapastiei, nici pe fundul prăpastiei, pentru ca nu mai este deloc.
    CUTZIT OS,curea ULTIMA GAURA,veceu in fundu curtii,anual.

  11. „Uite ce a spus acelasi Isarescu cu diferite ocazi:”..
    – duduia lili chiar sunteti analfabeta, repede la gramatica si corectati-va ca este grav la varsta dumneavoastra sa va exprimati incorect gramatical.
    lasati-o incolo de politica, e mai important sa va „alfabetizati”, apoi comentati politica daca tot va place malaiul.

  12. 31 octombrie 2019. Avertisment dur pentru România! Cifrele arată dezastrul din economie.
    România nu se va încadra în ţinta de deficit de 3% în acest an!
    Anunțul lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, e cât se poate de clar: Bugetul pe 2020 trebuie să înceapă corecţia, parametrul cheie fiind menţinerea nivelului de deficit din 2019.

    „Deficitul bugetar e cu 0,8 procente din PIB mai mare faţă de cât era consemnat în execuţia de anul trecut”, consideră Dăianu.
    Consiliul Fiscal a ajuns la concluzia că România nu se va „încadra în ţinta de 3%. Noi am şi spus că avem un buget care are în structura sa o încordare structurală foarte mare, care îşi are izvorul în puţinătatea resurselor şi a presiunilor foarte mari”.

    Problema României nu ține de stoc, fiindcă „datoria publică la 35% din PIB e încă rezonabilă”. Daniel Dăianu dă alte exemple: „Polonia are 48% sau 49%, Ungaria în jur de 70%, Croaţia tot peste 70%.
    Problema e de fluxuri. Angajamentele sunt copleşitoare şi nu sunt angajamente ipotetice”.
    Dăianu susține că e posibil ca mulţi să nu înţeleagă magnitudinea acestor angajamente: „Cu mare nonşalanţă se vorbeşte despre menţinerea calendarului. Am sentimentul că nu există un simţ al proporţiilor. Putem vorbi de un simţ al măsurii. Oameni care au simţul măsurii. În condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB în 2022 ar fi între 3 şi 4%. Oameni buni, vorbim de 3 şi 4%/PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun că nu există un sentiment al proporţiilor”.
    Editat

  13. In plus, AZI: „Ludovic Orban: Deficitul bugetar este în realitate mai mare, a fost mascat prin NEPLATA lucrărilor și Intârzierea RAMBURSARILOR de TVA.
    Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că deficitul bugetar, de 2,8% din PIB la 9 luni, este în realitate mai mare și a fost mascat prin neplata lucrărilor și întârzierea rambursărilor de TVA.
    „Suntem pe un minim istoric de investiții publice din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, deficitul bugetar este mare, de 2,8% la nouă luni. Dar în realitate este mascat, pentru că deficitul bugetar este mai mare. A fost susținut pe spinarea mediului de afaceri”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, la Topul Național al Firmelor Private din România.

    „O șmecherie e întârzierea rambursărilor de TVA. Este probabil de peste 90 de zile întârzierea. Sumele restante se cifrează la cel puțin 5 miliarde. Adică Guvernul a menținut Deficitul folosind banii firmelor. O altă șmecherie e neplata lucrărilor atât pe Ministerul Transporturilor, cât și pe Ministerul Lucrărilor Publice. De exemplu, la PNDL sunt lucrări care trebuiau plătite de peste 5 miliarde”, a precizat premierul.”
    Editat
    Ce-o zice Guvernatorul Isarescu: e BINE asa?!

  14. Cum comenteaza Evenimentul zilei:
    „Declarația zilei vine de la BNR. Isărescu admite că țara este într-o situație dificilă.
    Starea economiei românești este departe de a fi una stabilă.
    O confirmă chiar Mugur Isărescu, într-o declarație făcută la bilanțul Băncii Naționale a României.

    Guvernatorul BNR admite că țara este într-o situație „mai dificilă”. Afirmațiile sale au pornit de la reacțiile premierului Ludovic Orban și ale președintelui Klaus Iohannis, care arătau dezastrul lăsat în economie de guvernarea PSD-istă.

    Mugur Isărescu trage și el un semnal de alarmă, chiar dacă nu la fel de puternic precum ceilalți 2 lideri ai României. „Economia nu este nici în prăpastie, nici pe fundul prăpastiei, nici pe buza prăpastiei. Este într-o situație mai dificilă, pro-ciclică, dar controlabilă”, a spus Isărescu, preluat de Antena 3.”
    https://evz.ro/declaratia-zilei-vine-de-la-bnr-isarescu-admite-ca-tara-este-intr-o-situatie-dificila.html

  15. Romania este intr-o situatie dificila pt care nu are o lege impotriva celor care incalca Constitutia asa cum faci zilnic…
    Si unul de clasa I stie daca ai 5 mere si mananci 3 iti mai raman doua, 5-3=2, adica la o crestere de 5% un deficit de 3% iti lasa tara pe PROFIT…fata de unul care are o crestere de 0,5% cum e Germania, chiar daca ar avea deficitul aproape de 0,05%, dar precis este intre 1% si 3%…dar cine are tiparnita de bani nu conteaza nici ce datorie are nici daca e in recesiune…in Sibiu vor fi incantati cu investitiile germane…s-ar putea sa bata vant de disponibilizare, iar cum toti s-au invata cu preturi mari va fi fericire nu gluma in Sibiu…

  16. Asta chiar e tare: profitul unei tari = cresterea – deficit.
    Eu propun urmatoarea formula profitul unei tari = cresterea * deficitul. Pt ca deficitul il reprezinta banii pe care i-ai cheltuit dar nu sunt ai tai, deci pacaleala la altii. Acesta are un efect multiplicativ raportat la indicele de speranta de viata. Sunt ironic

    In realitate formulele sunt mai complicate (si de pilda wiki face o treaba buna explicandu-le) dar:
    Deficitul este ce rezulta dupa plati vs venituri. Cresterea este care este valoarea adaugata a bunurilor rulate de o tara fata de perioada precedenta. Deficitul este —dupa— ce s-a constatat cresterea
    De exemplu, contractarea unui imprumut urias si efecturare de plati din el, in prima instanta va genera crestere economica. Apoi cand il platesti genereaza recesiune (opusul creterii).

  17. Extraordinar. D-l Isarescu s-a uitat mai bine pe hartii si si-a dat seama ca e dezastru. Sau, in termeni diplomatici, e putin mai dificil.
    Totusi, in mandatul d-sale de unic functionar inamovibil de 30 de ani incoace plus inca 5 acordati recent, s-au intamplat urmatoarele:
    BCR a fost instrainata, desi era pe plus(!!!) ca parte a privatizarii fara de care prosperitatea nu e posibila, moment din care controlul strain asupra economiei romanesti a devenit de neoprit;
    A avut loc tunul post-revolutie al Bancorex, banca cu epoleti;
    De la zero dolari datorie externa in 1989, Romania s-a asezat cuminte in randul statelor datoare (105 miliarde de euro,neplatibili vreodata), datoria externa fiind conditia sine-qua-non a prosperitatii;
    Si in final, a asistat, neputincios ca orice functionar inamovibil la conducerea unei institutii irelevante, la boom-ul economic pe datorie din ultimii ani de marire PSD-ista a salariilor si pensiilor.
    Iar acum, ca in loc de Kazaciok dinspre guvern vine un Alpenjodel, canta si dumnealui in corul vanatorilor…

  18. CRESTEREA ECONOMICA pesedista este cand seful meu afla ca va fi schimbat de catre seful lui cu alt sef mic,si ma cheama si-mi zice: ba gheorghe ,tu esti o mare putoare ,dar eu iti dublez salariul ca sa-si rupa gatul noul sef.Aferim!

  19. ,,situație mai dificilă, pro ciclică”
    @De ce i-o zice tovarășu’ academician și guvernator, ,,pro ciclică”, și nu doar ,,ciclică”, ? O fi vreun „votant pro”, al „economiei în situații dificile”, deci oarecum împotriva economiilor, îndeosebi cele ale populației, la care ar trebui să plătescă și dobânzi, ?

  20. „Documente MFP – Execuția bugetara după T3: ”gaura” reală de la Buget e de 21,7 mld Lei!
    Potrivit Rapoartelor privind execuția bugetară din primele 9 luni ale anului, statul a încasat cu 21,7 MILIOARDE Lei mai PUTIN decât își propusese, aproape DUBLU față de suma anunțată inițial de Premierul Orban.

    ”Așa cum am avertizat de o bună perioadă de timp, de cel puțin 1 an, starea finanțelor e foarte proastă. De asemenea, se vede clar că NU a fost îndeplinit Planul de încasări, existând în materie de colectare a veniturilor un MINUS de aproape 11 miliarde”, a declarat L. Orban, miercuri, precizând că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, va prezenta săptămâna viitoare o situație detaliată a finanțelor publice.
    Din datele oficiale ale MFP, respectiv din Documentele care pun față în față Programul de încasări și cheltuieli și Execuția propriu-zisă, reiese că în Trimestru 1, Veniturile Bugetului general consolidat au fost de 74,6 miliarde lei, cu 2,8 miliarde de lei mai PUTIN decât nivelul PROGRAMAT.

    Lucrurile s-au înrăutățit în următoarele 3 luni, când Veniturile au fost de 73,9 miliarde lei, cu 6,1 miliarde mai PUTIN decât Incasările PROGRAMATE.

    Situația a scăpat de sub control în trimestrul 3, când statul a colectat 80 de miliarde lei, cu 12,7 miliarde mai PUTIN decât în Program.

    După primele 9 luni, ”gaura de la buget” se ridică la 21,7 miliarde lei, echivalentul a 4,5 miliarde Euro.
    Pentru a nu scăpa Deficitul de sub control, în condițiile în care acesta a URCAT deja de 2,6% /PIB în septembrie, guvernul a REDUS masiv Cheltuielile, față de nivelul Programat(în T1 a REDUS cu 4,9 miliarde lei, în T2 cu 4,6 miliarde lei, iar în T3 a REDUS cu 11,4 miliarde lei).
    Sacrificate au fost, ca de obicei, Investițiile.”
    https://cursdeguvernare.ro/documente-mfp-executia-dupa-t3-adevarata-gaura-de-la-buget-este-de-217-mld-de-lei.html

  21. „România e în pragul recesiunii? Salariile ar putea fi înghețate. „Cifrele sunt clare”.
    Isărescu crede că înghețarea salariilor pentru următorii 2 ani de zile, pentru a fenta recesiunea, e o variantă de luat în calcul. Totodată, ar fi o soluție ce ar presupune costuri sociale uriașe, atenționează Guvernatorul în cadrul unei Conferințe de presă susținute vineri.
    Isărescu a vorbit vineri atât despre înghețarea salariilor, dar și despre majorarea impozitării.

    „Aceasta e o variantă. Cifrele sunt clare, nu trebuie să te chinui prea mult. Pot fi și alte soluții. Majorarea impozitării afundă într-o politică prociclică. Eu înclin spre o astfel de soluție. Dar nu se iese ușor, nici pe partea cealaltă nu ieși ușor cu societatea dacă mentii niște promisiuni și nu le pui în practică. Suntem în an electoral, asta înseamnă politică prociclică și dificultatea de a ieși din ea”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit B1.
    Cifrele sunt alarmante.
    De curând, Lucian Croitoru, consilierul lui Isărescu a recomandat înghețarea salariilor pentru cel puțin 2 ani. În opinia sa, recesiunea pândește România, iar cifrele vorbesc de la sine.

    „Ceea ce îngrijorează e faptul că unii parametri ai structurii cheltuielilor sunt într-o poziţie mai PRECARA comparativ cu 2008, ceea ce va face mai dificilă administrarea recesiunii. Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile ajustate pentru cheltuielile sociale imputabile era în 2008 de 35,1% din sarcina fiscală, iar în 2018 era de 38,9% din sarcina fiscală.”
    Editat

  22. Mugur Isarescu isi bea cafeaua burghezului la BNR de 30 de ani. A fost si Prim Ministru al Romaniei. Deci, cinstit vorbind, stie cum si de ce se invirt sau nu rotitele sistemului. De partea cealalta vorbeste Ludovic Orban in somaj tehnic de 30 de ani, rebut politic, necompetitiv si neales de nimeni macar un amarit de consilier la o primarie rurala. Daca ii baga Mugur Isarescu o Inflatie pentru numai 3 luni Ludovic Orban se va inscrie oficial Milog la Biserica Unitariana pentru ca de angajat nu-l va mai angaja nimeni nici macar ca Sef al milogilor la Metrou la P-ta Romana.
    Money Talks…

  23. E foarte bine, viitorul arata si mai bine!
    NU credeti, uite cat de „bine”:
    „ALERTĂ – Agenția de rating Fitch INGROAPA fostul Guvern: profețește un VIITOR sumbru pentru România.
    Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă.
    „În actualul context politic, scenariul de bază al Fitch indică o Slăbiciune graduală suplimentară a finanţelor publice pe termen scurt şi mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6%/PIB în perioada ianuarie-septembrie 2019(comparativ cu 1,8%, 0,8% şi 0,5%/PIB în aceeaşi perioadă din 2018, 2017 şi, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut în ritm anual cu 15,3% în primele 9 luni din acest an, în urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor şi a cheltuielilor de capital.
    Mai mult, structura deficitului e din ce în ce mai rigidă(aproape 2/3 din cheltuieli reprezintă salarii şi transferuri sociale) în timp ce eforturile de a spori eficienţa colectării taxelor Nu au înregistrat succes”
    Fitch susţine că încă există posibilitatea ca deficitul să fie uşor peste 3% din PIB până la finalul lui 2019 (şi prin urmare să se evite procedura de deficit excesiv).
    Perspectiva fiscală va deveni semnificativ mai dificilă în perioada 2020-2021, ţinând cont de fundalul macroeconomic şi de majorarea pensiilor, cuprinsă deja în legislaţie(care va duce la o creştere anuală medie a pensiilor de 24% în 2020 şi de 26% în 2021). Fitch se aşteaptă ca deficitul să se adâncească la 4% din PIB până în 2021, estimând că sunt găsite măsuri care să compenseze majorarea pensiilor.”
    Editat
    Sa iasa Veorica si Orlando sa explice!

  24. Lili nu te nelinisti pentru ca a vorbit Dl. Mugur Isarescu personal la City London si New York Stock Exchange sa-i asigure ca Exista fonduri valutare in Rezerva BNR pentru a garanta imprumuturile restante contractate de Ludovic Orban pentru tigari si de-ale gurii (slibovita, vin sau motorina ) in 2018.
    Totul este OK ! Romania Gud AAA+++

  25. PISICA CU CLOPOTEI NU PRINDE SOARECI!
    Cam asa fac fraierii din PNL pe care i-am votat mereu. Probleme sunt clare,dar cine sa le spuna scurt si concis?
    Catu? Spanac.
    1.Exista un deficit mare (4-5 miliarde de euro) intre veniturile incasate si cheltuieli.
    2.Salariile si pensiile se vor plati din imprumuturi si din transferuri de la alte capitole,de exemplu investitii.
    3.Bugetul este croit pe un consum excesiv cu mai multe consecinte negative majore:
    a)condamna tara la subdezvoltare prin lipsa investitiilor majore si crearea de noi locuri de munca.
    b)dezechilibru major intre importuri si exporturi.
    c)importuri mari de alimente si bunuri de consum inseamna export ieftin de forta de munca,mai clar aceste importuri se platesc in valuta sau in lei care provin din salariile si pensiile romanilor care sunt de 5-6 ori mai mici decat in occident.
    Politicile economice si financiare ale guvernelor de dupa 2000( nu mai vorbim de cele din 1990-2000) au fost un
    dezastru pentru Romania si romani! NISTE CORUPTI,NISTE INCOMPETENTI!

  26. Multa gargara si batere inutila a apei in piua in jurul acestui oportunist , profitor la maximum de pe urma tuturor gastilor politice ticsite de hoti criminali care au distrus Romania din ’89 si pana in prezent ! Mugur Isarescu a fost pus tartor sef peste bancile romanesti ale statului cat si cele private si dubioase , afost pus cu un scop precis , sa favorizeze si sa acopere in mod profesionist toate jafurile bancare sub forma de ,, credite neperformante” si diverse inginerii ce au dus in final la falimentul majoritatii bancilor jefuite . Toate partidele l-au sustinut -(FSN- PDSR)- PSD , PNL , PNTcd . In anul 2000 este candidatul PNTcd la presidentiale , desi acest partid era mort deja si nu mai reprezenta nimic in viata politica . Campania prezidentiala i-a fost platita de SO Vantu – si nu intamplator! Intre Nicolae Vacaroiu , SO Vantu si Isarescu ( un trio malefic ) a existat o stransa colaborare … De numele acestor ,, trei muschetari ” se leaga multe nenorociri abatute asupara jefuitei Romanii !

  27. @ Remarcați la guvernatorul BNR unele reacții de „petardă”, ?

  28. @ Guvernatorul de la BNR folosea și expresia ,,te aprinseși ca o petardă”, ?

  29. @I-ați zice și „Academicianul Petardă”, specializat în „exploziile” de prețuri, de curs valutar și ale inflației, ?

  30. @Apreciați și că guvernele, la încheierea mandatelor și chiar și la inițierea de moțiuni de cenzură, ar trebui să depună raporte al guvernării, iar președintele un raport al exercitării mandatului, care să fie prezentate în parlament, în ședință publică, ?

  31. NUMAI O TARA DE TAMPITI SI DE CRETINI POATE SUPORTA ATATIA ANI IN FUNCTIE UN ASA (NON)GUVERNATOR .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.