Navalnîi, mesaj pentru ruşi din închisoare:”Trebuie să votăm”

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat luni pe ruşi, din închisoarea în care se află, să voteze pentru „orice candidat” cu excepţia celor ai puterii, în timpul alegerilor regionale din 10 septembrie, informează AFP.

„Trebuie să votăm”, a scris pe site-ul său cel mai cunoscut detractor al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani. „Alegeţi un candidat care nu este membru al Rusiei Unite, sunt destui candidaţi buni”, a adăugat el, cu referire la partidul aflat la putere.

Ruşii urmează să aleagă primarul Moscovei şi diferiţi guvernatori regionali, în timpul unui scrutin considerat de opoziţie ca fiind organizat pentru a servi partidul puterii.

Deja aflat în spatele gratiilor, Navalnîi a fost condamnat la începutul lui august la 19 ani de închisoare pentru „extremism”. Opozantul spune că doreşte ca ruşii „să-i păstreze obişnuinţa de a se duce la vot”, pentru că „mai devreme sau mai târziu alegeri libere vor avea loc” în Rusia.

Navalnîi consideră de asemenea necesar „să fie susţinuţi oamenii care vor să candideze” şi „să menţină în viaţă ceea ce rămâne din procedeele” pentru observarea scrutinelor.

Cu toate acestea, Navalnîi a avertizat că se aşteaptă la un nivel ridicat de fraudă. El consideră alegerile pentru primarul capitalei drept „viciate” şi „neavând niciun sens”.

Realegerea primarului aflat la sfârşit de mandat Serghei Sobianin este considerată o simplă formalitate.

În a 18-a lună de la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia se confruntă cu un val de represiune ce vizează atât opozanţii de anvergură, cât şi miile de ruşi care au criticat ofensiva.

Vineri, un tribunal rus l-a plasat pe copreşedintele grupului independent pentru monitorizarea alegerilor „Golos”, Grigori Melkonianţ, în detenţie provizorie, pentru cel puţin două luni.

Condamnat de trei ori, Aleksei Navalnîi a fost vizat de justiţia rusă şi înainte de conflictul din Ucraina, însă soarta sa s-a agravat de atunci.

Aleksei Navalnîi a fost arestat când a revenit din Germania, la începutul lui 2021, după ce supravieţuise la limită unei otrăviri pe care el o impută serviciilor de securitate ruse, care ar fi acţionat la ordinul Kremlinului.

Maratonul său judiciar riscă să nu se oprească aici. Navalnîi mai este urmărit pentru „terorism” într-un alt dosar, din care se cunoscut deocamdată puţine detalii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. hahah… „Votati sa va tradati tzara”, diferenta e ca rusii nu-s rromani, bulgari, polonezi, slovaci, nemti, etc

 2. Asa a primit ordin de la CIA sa ceara public?! Si la Bucuresti factiunea CIA din SRI pregateste scenarii pentru 2024, ajutati de alti speciali si din alte structuri. Democratia trebuie sa fie teleghidata ca sa iasa cine trebuie sau procesul democratic de vot are cumva si posibilitatea de a ae desfasura liber?! Sa ne raspunda generalul ingineriilor sociale din SRI si colegii sai de regie!

 3. Ciudat cum in dictatura lui Putin opozantul acestuia poate comunica relativ des si liber dar in democratia „pianistului” Zelenski nu se cunoaste ca vreun opozant, fie partid sau persoana fizica sa poata indemna la ceva impotria lui Zelenski.

 4. adica unul al Rusiei dezbinate, nu unite, adica o coada de topor a occidentului imperialist iudeomason !

 5. Elena Popa ai greșit discul de patefon.
  Până nu demult aveai alt discurs

 6. Ce zic UKRANII despre DEMOCTRATIA lor de tip americanesc, ca si si ei au LEGAL alegeri 2023 ?
  Il mai voteaza pe ZELINSKY sau la ei se interzic alegerile pana gata USA razboiul cu actorashul asta docil
  ca prezidel ?
  AUD 😀 ?

 7. in Ukraina nu se vor tine alegerile legale … desi in Russia-si-ea-in-razboii se tin, desi Putin pierde voturi !
  In Ukraina daca s-ar tine alegerile legale precum in Rusia, Zelinsky ar pierde si USA ar fi nevoita sa-si dea arama pe fata bidenist-nulandiera !
  Nu mai scrieti articole de astea cu COLATERALITATI SEMNATICE …stiu toti ca USA-lui-Biden e in … buda ! 🙁

 8. In Siberia ai blog in puscarie, iar la Kiev il cenzureaza pe Arestovici, mijto. I-a cazut fisa si Elenei sau e un fake.

 9. Pentru credulii climatici totul este o g spune:
  21 august 2023 la 17:24 ——–Se pare ca Elena Popa tocmai venise de pe mosia ei unde este patroana si atit de infierbintata era de la caldura de afara ,incit a gresit discul ei preferat de patefon.

 10. „Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat luni pe ruşi, din închisoarea în care se află, să voteze pentru „orice candidat” cu excepţia celor ai puterii” adica orice borfas, prostituata, nebun, orice gunoi doar sa nu fie al puterii. Iti meriti soarta navalule, justitia rusa e prea blanda cu tine. Sa ia exemplul din rOMANIA unde cine fura un salam ia 2 ani si un nenorocit care a fugit sanatos fiind din spitalul covid a stat un an la puscarie.

 11. O înfrângere militară definitivă (a Rusiei în Ucraina) mai poate fi întârziată (doar) cu preţul vieţilor a sute de mii de mobilizaţi (rezerviştii ruşi înrolaţi recent de Moscova, n.r.), însă, în final, ea este inevitabilă.Combinaţia dintre război de agresiune + corupţie + incompetenţă a generalilor + economie slabă + eroism şi mare motivare a celor care se apără nu poate duce decât la o înfrângere”, a insistat Navalnîi

  a afirmat Navalnîi într-un mesaj postat luni de echipa sa pe reţelele sociale

 12. să voteze pentru „orice candidat”

  Orice este el, s-a dat de gol.

 13. A zis Navalni si de ce nu functioneaza SANCTIUNILE UE la adresa Russiei ?
  Cum explica el ca Russia creste economic ( e a deja a 5-a putere economica a lumii, deja inaintea „nord-stream-istei Teutonii) in
  timp ce aliatii NATO ai USA scad desi USA-i pacaleste energetic 😉 ?
  MARX, EVREUL-SUBLIM, a zis ca „democartia” trece prin portofel -> ce vor face nemtii cu guvernul lor ca azi am auzit ca „coalitia” e la DOAR 18% ?
  PS: Mishteaux spune ca daca se rascoala nemtii e OUT cu NATO si? yankeii goes home 🙁 ! Trisst ! 😀 Tristesse ! ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.