„Neutralitatea Internetului“, joc cu miză mare în SUA

Companiile furnizoare de Internet din SUA ar putea să încetinească accesul pe anumite site-uri, ar putea bloca accesul sau ar putea impune taxe suplimentare pentru asta, dacă Agenția Federală a Comunicațiilor (FCC) se pronunță în favoarea unui proiect de lege privind „neutralitatea Internetului“.

Votul din cadrul agenției federale, care urma să aibă loc pe 14 decembrie, va elimina această „neutralitate“, susțin majoritatea publicațiilor din SUA, câtă vreme agenția este una politică, dominată acum de republicanii favorabili modificării legislației. Subiectul acesta a stârnit polemici peste Ocean, între cei care susțin că neutralitatea Internetului (obligația furnizorului de a trata echitabil toate site-urile și informațiile) contribuie la menținerea egalității de șanse și cei care cred marile companii care domină piața sunt cele mai îndreptățite să administreze serviciile telecom. Cum președintele FCC, numit recent de Donald Trump, este un fost avocat al companiei Verizon, (unul din marii furnizori de Internet din SUA), majoritatea analiștilor considera că „neutralitatea Internetului“ își trăiește ultimele clipe.

Criticii noii legislații susțin că americanii vor deveni prizonierii unei noi forme de cenzură a Internetului impusă de marile companii (Verizon, Comcast, AT&T și Charter), fiecare în funcție de propriile interese, mai cu seamă că peste 90% din americani nu au acces decât la un singur asemenea furnizor. Dacă ținem cont și de încercarea AT&T de a prelua postul CNN, sunt justificate îngrijorările că vor fi favorizate anumite linii politice de către furnizorii de Internet. Cum poate afecta Europa o potențială decizie americană împotriva „neutralității internetului“? „Nu cred că mișcarea din SUA va fi urmată de restul lumii. Nu cred că lumea se mai uită acum la SUA ca la un far“, spune Dwayne Winseck, profesor la Universitatea Carleton din Canada, citat de Al Jazeera. Comisia Europeană arată că în țările UE este interzisă blocarea, limitarea sau discriminarea conținutului online, a aplicațiilor și serviciilor. Numai că, CE are autoritate limitată în statele membre, unde dictează autoritățile naționale de reglementare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Cand mai vedeti expresia „freedom & democracy” vehiculata de Media sau oficiali Americani , pentru binele vostru sa radeti si sa treceti mai departe. Aici cenzura creste cu fiece zi ce trece; aceasta masura e un pas gigantic.

  2. Când există concurenta nu va îndrăzni nimeni să-și bată joc de client. Astea sunt valabile doar prin țări conduse de comuniști, unde există deja restricții la anumite site-uri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.