Noi reguli de acces în cupele europene, sezonul 2015 – 2016

UEFA a trimis tuturor Federațiilor naționale afiliate scrisori privind regulile de acces în cupele europene, valabile pentru ciclul 2015-2018, ceea ce înseamnă că primul sezon competițional de aplicabilitate a acestora va fi 2015-2016, anunță Federația Română de Fotbal pe site-ul său.

Cele mai importante modificări de ordin general
Comparativ cu sezoanele competiționale de până acum, cele mai importante modificări de ordin general sunt următoarele:

– Câștigătoarea UEFA Europa League va fi calificată direct în play-off-ul UEFA Champions League al stagiunii imediat următoare sau chiar în faza grupelor acesteia cu o condiție: dacă echipa câștigătoare a Ligii va căpăta drept de participare în ediția viitoare a competiției (faza grupelor) și grație clasării în campionatul intern.

– Numărul maxim de echipe ce pot reprezenta o țară în Europa League a scăzut la trei.

– Foarte important: în cazul în care câștigătoarea Cupei naționale se califică, datorită clasării în campionat, în Liga Campionilor, accesul în Europa League este oferit formației cel mai bine clasate în campionat (după ultima echipă cu drept de participare prin prisma campionatului).

– Toate drepturile comerciale vor fi centralizate de UEFA conform modelului aplicat în Liga Campionilor.

Situația echipelor românești
– Conform listei de acces valabilă pentru sezonul competițional 2015-2016, România ocupă locul 16, drept care vom avea patru reprezentante în cupele europene, după cum urmează:

Campioana va intra în turul 2 preliminar al UCL, jocurile fiind programate pe 14/15 și 21/22 iulie 2015. În cazul calificării, turul 3 preliminar e prevăzut să aibă loc în zilele de 28/29 iulie și 4/5 august 2015, iar play-off-ul pe 18/19 și 25/26 august 2015.

Câștigătoarea Cupei României va debuta în turul 3 preliminar al UEL (30 iulie și 6 august 2015), play-off-ul fiind programat pe 20 și 27 august 2015.

Vicecampioana ediției de campionat 2014-2015 va intra în competiție în turul 2 preliminar, ale cărui date de disputare sunt 16 și 23 iulie 2015.

Ocupanta locului 3 la sfârșitul campionatului Ligii I, ediția 2014-2015, va demara întrecerea, așa cum a fost cazul și în 2013, în primul tur preliminar, jocurile fiind stabilite la datele de 2 și 9 iulie 2015.

În cazul în care campioana își va adjudeca și Cupa României, vicecampioana va intra în competiție în al treilea tur preliminar al UEL, ocupanta locului 3 va avansa, debutând în competiție în al doilea tur preliminar, în timp ce echipa care va încheia sezonul de campionat 2014-2015 pe poziția a patra va intra în primul tur preliminar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sebastian Lazar 1128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.