Notre Dame și 9/11, o confuzie provocată de un algoritm

Imediat după ce a izbucnit incendiul de la catedrala Notre Dame, presa a început să transmită în direct de la fața locului, inclusiv pe internet. De multe ori, imaginile au fost însoțite de o casetă despre atacurile de la 11 septembrie 2001, un text preluat din Encyclopedia Britannica care explică de ce imaginile de la New York nu sunt unele conspiraționiste.

YouTube a introdus asemenea casete cu explicații în 2018, ca măsură împotriva conținutului ”conspiraționist” care se poate strecura pe internet. Este o măsură de filtrare a conținutului menită să-i protejeze pe privitori de eventuale manipulări.

În cazul incendiului de la Notre Dame, rezultatul a fost crearea unei mari confuzii. ”Acum ne putem uita în direct cum arde Notre Dame, în timp ce YouTube îmi povestește despre atacurile de la 11 septembrie. Așa se întâmplă când marile platforme online iau locul jurnalismului”, scrie un internaut. ”De ce YouTube pune informația despre 9/11 sub imaginile în direct de la Notre Dame. Mai cu seamă având în vedere că acum, când cauza cea mai probabilă sunt lucrările de renovare, nu sunt indicii că este un atac terorist”. ”Este o nebunie! Când m-am uitat la incendiul de la Notre Dame, YouTube pusese linkuri la un articol despe atacurile de la 11 septembrie. Iar asta pe mai multe canale: France24, CBS si ABC. Nu sunt dovezi că este un atac terorist. De ce?”.

YouTube și-a cerut scuze la scurt timp, arătând că algoritmul ”anticonspiraționist” provoacă uneori asemenea erori. ”Suntem profund îndurerați de incendiul de la Notre Dame. Acele casete sunt introdus potrivit unui algoritm și sistemele noastre greșesc uneori. Vom anula acest algoritm în cazul incendiului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.