Noua filozofie de viaţă a lui Mihăiţă Neşu

Mihăiţă Neşu declară într-un interviu publicat de site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal că accidentul în urma căruia a rămas paralizat l-a ajutat să înţeleagă şi să accepte ce i s-a întâmplat şi că totul s-a întâmplat pentru că „trebuia să se întâmple”. Fostul internaţional român vorbeşte, în acelaşi interviu, cu modestie, despre munca pe care o desfăşoară pentru Universitatea Cluj-Napoca, despre Steaua în epoca Gâlcă şi despre motivul incredibil pentru care nu merge prea des la stadionul din Cluj.

Interviul realizat de Marius Mitran începe cu o imagine emoţionantă: Mihai Neşu, întins pe burtă, pe gazon, „cu mâinile pe lângă corp, aşa cum o fac cei care marchează, în marile meciuri cu mari mize, aruncându-se spre tribune şi patinând cu pieptul pe iarbă…” Aceasta e imaginea oferită de „cel mai bun fundaş stânga din Eredivisie”, distincţie primită pe vremea când juca la FC Utrecht.

Secretul olandezilor

Mihai Neşu spune că a ţinut cu Olanda la Campionatul Mondial din Brazilia, şi arată „secretul” olandezilor:

„Au sute, mii de cluburi, mii… Ăsta e secretul lor. Când jucam la Utrecht, antrenam şi eu o grupă de copii, mai toţi jucătorii făceam asta. Erau vreo 8 sau 10 grupe, fiecare cu câte 12 copii. Lucram cot la cot cu părinţii lor, părinţii erau importanţi, erau esenţiali. Iar în cartier, unde locuiam, mai erau vreo 10 cluburi, asta aşa, pe 10 kilometri pătraţi. Toţi taţii copiilor erau acolo, implicaţi, dăruiţi, vedeai progrese la copiii ăia de la o zi la alta… Pe unul, când avea 6 ani, l-am văzut şi am zis, nu se poate aşa ceva. Ce făcea cu mingea, ce control… La 8 ani a ajuns la Feyenoord. Am uitat să-ţi spun că mingea îi ajungea până la genunchi.”

Cum a ajuns Florin Gardoş la Southampton

Fostul internaţional român vorbeşte şi despre transferul lui Florin Gardoş la Southampton.

Piet Buter, fost director tehnic la Utrecht, scouter la Southampton, l-a luat pe Gardoş acolo, spune Neşu, care adaugă: „Nu l-a cerut el, dar sunt foarte mulţumiţi că e la ei.”

Mihai Neşu se referă, în interviul citat, cu umor, la situaţia lui şi spune că trebuie să se întoarcă pentru o vreme în Olanda: „Vaaai, dar ce fraier, fraier rău am fost… Ştii, când am plecat de-acolo, cu gândurile mele, cu toate, ziceam că nu mă mai întorc. Şi am vândut mobila, toată. Acum, Mihăiţă, asta e! Trebuie să remobilezi! Mă duc, că am programări la doctor, trebuie să dau şi jos!…”

„ Trebuie să mă mişc, să mă plimb pe afară. Tot timpul trebuie să mă plimb, dacă nu mă mişc, mă iau durerile.”, mai spune el.

Motivul incredibil pentru care nu merge prea des la stadionul din Cluj

Referitor la echipa pentru care lucrează, Universitatea Cluj-Napoca, unde a fost adus de antrenorul George Ogăraru, pe post de analist video. „Sper să fie bine. Îi ajut cum pot. Le-am făcut o analiză a jocului cu Astra al CFR-ului. Poate l-a ajutat pe George. Am văzut şi aseară, să iei golul în ultima secundă… dar, altfel, George i-a organizat foarte bine în teren.”

„E bine la Cluj, îmi place, nu ştiu ei dacă sunt… adică dacă eu chiar sunt de ajutor.”, mărturiseşte Neşu, care explică apoi ce necaz are: nu poate merge la stadion atât de des pe cât ar dori.

„Ştii care e necazul? Măi Marius, mă scutură maşina prin gropile astea, de la Oradea la Cluj, de mă usucă… Aşa că mi-e mai uşor de aici.”, spune el, simplu.

„Credeam că eu, Mihai Neşu, sunt indestructibil. In-des-truc-ti-bil! Înţelegi?”

Mihai Neşu vorbeşte de asemenea despre felul în care l-a schimbat accidentul de pe ternul de fotbal.

  • „Uneori, în viaţă, nici nu mai trebuie să începi ceva. E de ajuns să continui. Şi să înţelegi. Uite, aşa cum mă vezi acum, pot să-ţi spun că multe greşeli am făcut în viaţă. Până într-o zi, când am înţeles.”
  • „Am înţeles când am crezut. Acum cred. În Dumnezeu, în Destin, în rolul tău pe pământ!”
  • „Am înţeles că totul s-a întâmplat pentru că trebuia să se întâmple”
  • „Am înţeles atunci şi în toate zilele şi nopţile astea, mai degrabă cine nu sunt decât cine sunt. Credeam că eu, Mihai Neşu, sunt indestructibil. In-des-truc-ti-bil! Înţelegi? Până să… până să mă accidentez, asta credeam. Acum ştiu altceva.”
  • „Totul în viaţă e, de fapt, foarte simplu. După ce m-am accidentat, am constatat aşa, aproape ca pe o revelaţie, că trăim complicat. Şi atunci am zis să simplific. Trăim complicat, gândim complicat, mâncăm complicat. Simplific şi mi-e bine”
  • „În viaţă doar câteva lucruri sunt importante. Să crezi. Să iubeşti. Să te dăruieşti. Şi încă un lucru. Să accepţi!”
  • „Totul se întâmplă cu un motiv, asta am învăţat. Când a venit psihologul la mine, după accident, l-am dat afară după o săptămână. Mi se părea că el avea nevoie de psiholog, nu eu. Eu cred şi în altceva. În prietenie. Un prieten adevărat, care ţine la tine necondiţionat, are mai multe sfaturi să-ţi dea decât un psiholog. Şi oamenii trebuie să se ajute. Uite, în Olanda, statul te ajută. La noi, aici, poate biserica te ajută.”
  • „Aici, la români, dacă te duci duminica la biserică, gata, ai luat drumu’ mănăstirii, ai fugit de lume… Nu e aşa. Şi-n Olanda mergeam, era în Utrecht o biserică ortodoxă, veneau preoţii din Belgia.”
  • „Un părinte, un preot are mai multe sfaturi să-mi dea decât orice doctor. Merg la slujbe, de sărbători, asta da!”
„E mai plăcut jocul Stelei acum, dar şi mai riscant”

Mihai Neşu urmăreşte cu atenţie, acum şi în postura de analist video, campionatul românesc şi evoluţia echipei lui de suflet, Steaua.

„Îmi place Gâlcă, e mai plăcut jocul Stelei acum, dar şi mai riscant. Ştii cum e, ieşi tu la joc, dar ies şi ceilalţi, ai tu ocazii, dar au şi ei… Golul trei cu Aalborg a fost însă o bijuterie. Bijuterie!”, se entuziasmează el.

„Mă bucur că am bătut Grecia la Atena. Dacă nici acum nu ne calificăm…”, spune Neşu despre echipa naţională

Mihăiţă Neşu caută un titirez

Cât despre fundaţia pe care o conduce, Mihai Neşu are gânduri mari şi se află în căutarea unui manager.

„Caut un manager bun, un soi de titirez care să se descurce. Şi UEFA mi-a scris că mă ajută, dar e nevoie de organizare, de proiecte, de activităţi.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.