Revoluție în tenis

Controverse după ce Halep a devenit numărul 1 mondial

S-a creat o isterie în lumea tenisului după ce Simona Halep a încheiat anul pe locul 1 mondial! Susţinătorii sportivei sunt în extaz, însă există şi voci puternice care contestă prezenţa româncei în fotoliul de lider WTA.

Un cunoscut jurnalist al site-ului ESPN, dar şi antrenori reputaţi precum Patrick Mouratoglou sau Craig Kardon fac presiuni ca şefii tenisului să schimbe regulamentul după ce Halep s-a încoronat regina sportului alb.

Jurnaliştii americani nu îi arată respectul cuvenit Simonei, protestând faţă de modul în care este întocmit clasamentul condus de constănţeancă în tenisul feminin. Pe site-ul ESPN a apărut un amplu material în care se cere schimbarea sistemului de punctaj, pentru ca jucătoarele precum Halep, ce nu au cucerit titluri de Grand Slam, să nu mai poată urca în fruntea ierarhiei.

Peter Bodo, semnatarul articolului cu titlul „Merită Halep să fie numărul 1 sau clasamentul trebuie schimbat?”, şi-a început tirada.

„Mult doritul loc 1 a ajuns în mâinile Simonei Halep, care a câştigat un singur turneu în 2017, Madrid. E un turneu important, dar nu se compară cu Turneul Campioanelor! Halep are un procentaj negativ (5-6) în faţa jucătoarelor din Top 10, a avut cu 13 victorii mai puţin decât Wozniacki şi a pierdut de doua ori în faţa danezei în acest an. Wozniacki a câstigat al cincilea titlu ca importanţă din tenisul feminin, iar în 2017 a ajuns în 10 finale, a avut cele mai multe victorii din sezon (60) şi cele mai multe în faţa jucătoarelor de Top 10 (14). Dar s-a trezit luni dimineaţă clasată pe locul 3… Nu trebuie blamată dacă se simte înşelată!”.

Halep se află pe locul 1 datorită faptului că a fost mai constantă decât toate celelalte jucătoare, însă Peter Bodo cataloghează acest lucru drept o anomalie.

„Nu jucătoarele sunt vinovate pentru locurile pe care le ocupă în clasament, ci sistemul din tenis! Caracterul neobişnuit de competitiv al acestui an ne ajută să explicăm aceste defecte. De când a fost introdus clasamentul computerizat a existat o luptă între cei care susţin constanţa şi oamenii care pretind că trebuie răsplătite în primul rând rezultatele obţinute la evenimentele importante şi contra unor adversare de top. Dar oare se va schimba ceva?”.

Pentru a-şi demonstra teoria, specialistul american a publicat şi opiniile unor persoane influente, dar subiective! Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams – sportivă ajunsă la 36 de ani, căreia îi va fi foarte greu să revină pe locul 1 dacă se menţine actualul sistem de punctaj, a declarat.

„Nu ar trebui să fii numărul 1 dacă nu ai câştigat un Grand Slam în acel an. Dacă totuşi se întâmplă asta, e irelevant! După ce am început să lucrez cu Serena în 2012, a câştigat Wimbledon, a luat medalia de aur la Jocurile Olimpice, apoi US Open şi Turneul Campioanelor. La finalul anului era însă pe locul 3!”, a fost reacţia dură a francezului.

Craig Kardon, un alt renumit antrenor, se alătură revoluţiei din tenis, venind şi cu o soluţie favorabilă pentru rivalele Simonei Halep. Deşi în turneele mari se câştigă mai multe puncte decât în competiţiile obişnuite, americanul vrea să sape o prăpastie şi mai mare, în care să fie aruncate jucătoarele ce nu impresionează în Grand Slam-uri.

„Accentul ar trebui să fie pe turneele de Grand Slam. Că te descurci bine în circuit ar trebui să conteze, dar uitaţi-vă la unele campioane cât de puţin joacă! Ele sunt marile staruri şi sunt dezavantajate. Simplificaţi treaba, oferiţi mai multe puncte la Grand Slam-uri! În plus, oamenii le consideră mai importante”, a spus fostul antrenor al Martinei Navratilova.

În textul articolului a fost strecurată şi o opinie pro-Halep. Sportiva în vârstă de 26 de ani este susţinută de Martina Navratilova, o mare legendă a tenisului. Navratilova crede că e mult mai important să ocupi locul 1 decât să câştigi un turneu de Grand Slam.

„Să fii numărul 1 trebuie să fii mai bună decât toate celelalte. Ca să câştigi un Grand Slam trebuie să fii mai bună decât şapte jucătoare”, spus Martina, luându-i apărarea Simonei, jucătoare devenită lider mondial după un an în care a câştigat turneul de la Madrid şi a disputat finalele de la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. brusc se trezira si astia! dar pana acum, in celelalte situatii de jucatoare nr. 1 care nu au castigat GS de ce au tacut? foarte bine, sa schimbe sistemul, Simona Halep a intrat in istorie, fie ca vrea, fie ca nu vrea Peter Bodo! problema este ca prin schimbarea sistemului, valoarea celorlalte turnee scade ca importanta, iar marile jucatoare le vor ocoli! daca vrei ca tenisul sa se dezvolte, nu poti afecta valoarea turneelor de tenis! de ce sa te mai duci la Roma si Madrid, daca vine Roland Garros-ul? de ce sa te mai duci la turneul acela care precede Wimbledonul?

    • NU MERITA LOCUL 1 WTA! Evident, Halep a intrat în istoria WTA si va ramâne, are o valoare…. INCONTESTABILA! Nu-i asa?

    • Mariuta esti cel mai mare fan halep. Nici daca ai fi halep in persoana, n-ai apara cauza ei cu atata inflacarare. Hai spune drept, cat percepi comision ?

  2. Foarte corectă analiza! Haleapa e doar o profitoare a sistemului idiot de punctare. Iar fanii ei nu ar trebui să se isterizeze. Ea rămâne tot goală de conținut. Nu e posibil să fii ciuca bătăilor şi nr.1 mondial în acelaşi timp. În locul ei aş fi refuzat trofeul.

  3. In stupizenia de clasament WTA, nu ar fi exclus maine, poimaine sa ajunga nr. 1, cineva care practica tenisul de masa. Va mai mira ceva ?

  4. Mai idiotilor !Voi bfaceti regulile in tenis ?DE ce aveti caracter infect fata de tot ce-i romanesc !Trebuie sa ne recunoasca strainii clitatile .RUSINE NEMERNICILOR!

  5. Dupa cate hardae de zoaie au aruncat in Simona vuvuzelele de la „Kooperativa Kopeika Gaurita” din stanga Nistrului e normal ca sa mai fie sustinatori a lu’masha maldonium carora nu le place ca Simona este pe primul loc in lume!

  6. Au citit, Patrick Mouratoglou, Craig Kardon si Peter Bodo, comentariile de pe „Cotidianul online” ai celor ce o iubesc pe Simona dar CONTESTA modul în care este întocmit clasamentul WTA?

  7. Eram sigur ca aceasta situatie ricie pe undeva. E o anomalie. Jucatoarea romana de de tenis, dupa felul cum joaca si dupa valoarea ei ar trebui clasata cel putin pe locul 12. Ce sport mai e asta daca nu ai valoare si ajungi in fata unora care te bate de iti suna apa in cap. Asa va trebui sa arate sportul. Este un non sens. Dar ce mai este normal pe planeta asta? Doar propagandistii si fanii orbi care strica tot ce intilnesc in cale.

  8. cică unii câştigători de turnee au dat probe de urină false, lucru ştiut la cel mai înalt nivel, iar anumiţi antrenori care dau din gură în loc să se facă mici, vor fi interogaţi în curând…

  9. foarte interesant ca solicita schimbarea sistemului cei care nu au fost mari jucatori, nu au castigat GS etc! ne uitam la fotbal! ce fac astia de la FIFA? maresc numarul de echipe participante! se inventeaza tot felul de competitii! ce doresc astia cu schimbarea sistemului WTA? sa acorde mai mare importanta GS in raport cu celelalte turnee! cu ale cuvinte, sa le micsoreze valoarea acestora din urma! sigur se poate umbla la punctaje, dar sistemul este diabolic, absolut diabolic! daca nu atingi faza in care ai fost anul trecut pierzi puncte, cu alte cuvinte, in fiecare an trebuie sa depasesti faza in care ai ajuns anul anterior! daca ai castigat Wimbledonul si anul urmator ai fost eliminat in primul tur, dintr-o data iti dispar din portofoliu 2000 de puncte! marindu-se punctajele la GS, si daca vei fi rapid eliminata din turneu in anul urmator, va trebui sa-ti dublezi turneele la care participi pentru a umple gaura! ca atare, sistemul va produce o presiune in jos,pe noii veniti!

  10. cel mai bun regulament e ala care ne convine, asta e mentalitatea mai marilor zilei. constanta nu e o calitate? atunci foarte bine, simona a batut-o pe serena. hotarati-va dar nu schimbati regula in timpul jocului ))). peste tot numai panarame domle. sper ca pe simona sa o doara la basca de toti invidiosii si frustratii.

  11. FELICITARI SIMONEI HALEP! TREBUIE SA TRAGI 52 DE SAPTAMANI SA AJUNGI NR.1 MONDIAL. SI WOZJNIAKI A FOST NR.1, DAR NU A CASTIGAT NICI UN TURNEU DE GRAND-SLEM! TOATE FETELE COMPETITIONEAZA SUB ACEEASI REGIM(IN MAJORITATEA TIMPULUI) SI SISTEM DE PUNCTAJ(MAI MULT, SERENA W. ISI IA „CONCEDIU” CAND VREA SAVARINA SA COMPETITIONAND NUMAI LA „ALEA MARI”: SA DEVINA DIVA, DIVELOR, SI NIMENI „DE SUS” NU ZICE CEVA; MUCLES TOTI, CA DOAR E …AMERICANCA CE VREA SA KILLAREASCA TUSIERELE!). AM FACUT SPORT DE PERFORMANTA SI RIDIC PALARIA IN FATA SIMONEI; E EXTREM DE DUR SA DEVII NR.1 MONDIAL. FELICITARI, SUCCES SIMONEI SI VACANTA PLACUTA; RESTUL SUNT NISTE RANCHINOSI MEDIOCRII SAU INAPOIATI(IN ALE SCRIBULUI, ORI CU „BIBILOIUL”).

  12. Repet ce am spus! ceea ce cred eu despre aceste discutii este legat de faptul jucatoare din tari minore, Cehia, Romania, Ucraina, Danemarca au ajuns nr. 1 mondial. Si mai cred ca ideea de a pune piedici de ordin institutional la un clasament tine de dorinta de a avea un monopol. Daca se va mari punctajul la GS, acest lucru nu va mai permite unei jucatoare gen Ostapenko sa castige un GS si sa sara locuri in clasament, pentru ca pierderile suferite in turneele de GS trebuie compensate in jos, adica se va pune o presiune foarte mare pe cele care doresc sa intre pe tabloul principal la un turneu obisnuit. Se creeaza astfel un club select. Iar un club select inseamna ca banii se impart la mai putini *actori*. Asta vrem?
    cat ii priveste pe cei care o contesta pe Simona Halep, mi-am spus parerea ca e vorba de *ranchiuna*, din povestea lui ” sa moara capra vecinului”. Niste tristi si vai de capul lor de marginiti. Nici sa se bucure de rezultatele exceptionale ale unei compatrioate nu sunt in stare.

  13. N-are decat sa crape fierea in ei de bastarzi, Simona a castigat dupa regulile facute tot de ei. Acum daca n-a castigat cine doreau ei, vor sa schimbe regulile. Pai ce sa se mai chinuie cu jucatul, sa stabileasca direct ei mafiotii din sport la masa verde cine sa fie campion.

  14. @Luca: lucrurile sunt mai simple! Serena nu poate participa de-acum incolo la multe turnee si se va concentra doar pe GS, adica va juca max.20 de partide de tenis pe an! prin schema propusa se urmareste tocmai acest lucru, ca alde Serena sa ramana si nr. 1 mondial! Halep, ca sa ajunga nr. 1 mondial a jucat, zic si eu o cifra aproximativa vreo 50-60 de partide de tenis ( se pot face calculele, nu am eu timp acum sa le fac)! Asta este smecheria acestor domni care nu au castigat in viata lor un turneu ATP!

  15. Este ca si cum ai avea Cupa Capmpionilor in vitrina fara sa fii castigat finala. Asta este, „asa e in in tenis”, e Campioana. Mandru ca sunt roman.

  16. @corelldraw: apreciez curajul de *a-ti asuma* nickul! i-am transmis domnisoarei Halep ideea ca fiind numarul 1 mondial, aduce atingere demnitatii unor neica-nimeni, fluiera-n vant,precum esti dumneata, care in viata lor, a neamului lor, de 500 de ani incoace si pe urmatorii 500 de ani nu au fost in stare sa fie numarul 1000 in vreun domeniu, fie el chiar si sport, darmite premiul Fields, premiul Abel, premiul Pritzker sau premiul Pulitzer …i-am relatat ca supararea este foarte mare la aceste hahalere si cu cat sunt mai sus pe aceasta scala, cu atat supararea creste…ca-mi este frica ca nu cumva hahalerele sa faca o depresie ( foarte rar se intampla asa ceva!) si de la depresie la un act necugetat nu e o distanta care sa nu poata fi parcursa…ca pretul pentru insanatosirea societatii este totusi prea mare…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.