Numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic

mita, spitale, criza, transplant, donare

Activitatea de donare de organe a scăzut foarte mult în România, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că se va forma un grup de lucru care, în cel mult două luni, va veni cu o propunere a unui nou proiect de lege a transplantului.

“Din grupul de lucru vor face parte specialişti, pacienţi transplantaţi, donatori vii. Intenţionăm ca în maxim două luni de zile această lege să fie propusă. (…) Ne-am orientat spre legea spaniolă, pe care noi o credem potrivită pentru România. (…) În 2014 în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 – 115, în 2016- 123, în 2017 – 65, iar până acum, în 2018 – 30. Eu zic că e foarte puţin. Activitatea de donare a scăzut foarte mult, dramatic, spun eu”, a declarant ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei “Ziua Donatorului de Organe”.

O parte din vină aparține autorităților

“O parte din vină ne aparţine şi nouă autorităţilor, (…) ar fi trebuit să nu încetăm să susţinem această activitate. Ar fi trebuit să avem mai de mult o lege a transplantului, care să spună clar ce să se întâmple. Ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, financiar vorbesc. Până la urmă şi asta e o problemă”, a mai adăugat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai precizat că, momentan, România nu este pregătită să respecte procedurile organzaţiei Eurotransplant.

“Ca să putem intra în Eurotransplant, dar şi oricare organizaţie, trebuie să îndeplinim nişte condiţii. Cred că este mai important să respectăm un protocol – şi noi, şi ei. Să pregătim paşii de a accede în acea organizaţie. În acest moment, nu suntem pregătiţi. Respectăm procedurile din punct de vedere medical, dar sunt anumite aspecte de ordin tehnic şi investiţional pe care va trebui să le facem”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Mai multe centre de transplant

Reprezentanţii pacienţilor transplantaţi consideră că este este nevoie de mai multe centre de transplant, dar şi de o nouă lege a transplantului.

“Considerăm că trebuie să fie create mai multe centre de transplant şi pregătiţi medici specialişti pe toate tipurile de transplant. Ne dorim ca şi activitatea de transplant privat să aibă mai mult acces pe această arie. (…) Ne dorim o lege nouă a transplantului, o lege care să fie clară, funcţională, transparentă şi în acord cu directivele Uniunii Europene”, a declarant în timpul conferinţei, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache.

De cealaltă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, Răzvan Vulcănescu, susţine că instituţia a suferit în ultimul timp un “apogeu” al decontărilor serviciilor în străinătate.

“În anul 2016 am atins, ca şi instituţie, un apogeu al decontărilor serviciilor în străinătate de circa 13.000.000 de euro. Nu considerăm corect, nu este drept ca un sistem de sănătate, aşa cum îl are România, acuzat de multe ori de subfinanţare, de lipsă de decizie, să i se diminueze atât de mult finanţarea prin plecarea medicilor şi pacienţilor, iar acum şi a banilor pentru a-i putea trata în străinătate”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, Răzvan Vulcănescu.

Asociaţia Naţională a Transplanţilor din România menţionează că persoanele care vor să devină donatori pot să se înscrie, în timpul vieţii, la Registrul Naţional al Donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. Ulterior, după decesul donatorilor, va fi necesar acordul rudelor de gradul I-IV pentru prelevare.

Locuri vacante la ANT

Agenţia Naţională de Transplant are 19 locuri vacante, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că, momentan, instituţia are cinci angajaţi. Pintea a mai spus că în Agenție este nevoie de o rectificare bugetară și de transparență.

“În acest moment, organigrama are 19 posturi vacante. Personalul este oricum puţin. (…) Postul de director adjunct pe strategii şi marketing, un post de coordonator regional, mai multe posturi vacante sunt. (…) În urmă cu o săptămână am luat decizia de a schimba conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant. Personal, mi s-a părut că nu se întâmplă mare lucru acolo, în afară de câţiva oameni, restul nu fac mare lucru”, a declarat, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei “Ziua donatorului de organe”, organizată la Institutul Clinic Fundeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. foarte bine ca a scazut. asa zisa moarte clinica e o minciuna. oamenii saraci care nu mai au pe nimeni sant hacuiti de vii pentru bogati pentru cei cu bani.
    datorita faptului ca traim intr-o lume in care dicteaza banul, un accidentat sarac care nu are pe nimeni, este lasat sa moara desi ar avea sanse la viata si este hacuit de medici corupti de lacomia banului pentru a mai prelungi cativa ani viata mizerabila a unui bogat la fel de corupt de lacomia banului (dupa chipul si asemanarea societatii moderne si civilizate occidentale, care dicteaza in lume modul ticalos de viata fara Dumnezeu….)care e in stare de orice pentru a-si mai prelungi cativa ani sau zile de viata ticaloasa.

    • Tu esti intreg la minte?! Iti doresc sa ai nevoie de transplant si sa nu gasesti donator. Abia atunci o sa vezi cum e.

  2. N-au inteles cauza: dezbinarea societatii. Sa luam un exemplu… teoretic. Sa presupunem ca sunt pesedist. Cum sa-mi dau eu inima unui diez care vrea sa ma eradice ca pe ciuma? Nici mort!

  3. NU exista ,,donare de organe,, decat TRAFIC de organe traficanti si criminali.

    NU poti dona inima unui om mort, pentru ca aceasta NU MAI BATE e putrezita.

    TOTUL E O MINCIUNA! pentru BANI pentru BANI pentru BANI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.