Noua lege a transplantului aduce importante modificări

legea transplantului, transplant,

Legea transplantului este de mult timp dezbătută și întoarsă pe toate fețele, fără niciun rezultat concret până acum.  Însă, în varianta propusă spre aprobare în prezent, apar două modificări importante, care se referă în primul rând la implicarea clinicilor private în procedura de transplant.

Astfel, centrele private de traspant ar putea primi finanțare în aceeași măsură ca și cele publice. Ba mai mult, medicii acestora vor putea să efectueze și transplanturi de organe de la donatori afșați în moarte cerebrală, și nu numai de la cei vii, cum se face în prezent.

Cum vor fi selectați pacienții

Sunt două modificări importante pe care autorităţile din Sănătate le introduc în noua lege a transplanatului de organe. Proiectul este aproape gata şi vor fi definite şi criteriile după care vor fi selectaţi pacienţii care au nevoie de operaţie. Alţi doi bolnavi au fost operaţi aici după ce medicii au participat la crosuri caritabile şi au strâns bani. Un pacient a primit un rinichi de la soţia lui. Transplantul a fost realizat într-o clinică privată din Braşov şi a costat 28.0000 de euro. Iar pentru o tânără româncă, studentă în Elveţia, statul elveţian a plătit operaţia efectuată în aceeaşi clinică.

chirurg, medicSpitalul „Sf.Constantin“ din Braşov are acreditare pentru transplant de la donor viu. A fost greu însă să obțină acreditare. Medicul Bogdan Moldovan, de la Spitalul „Sf.Constantin“ din Braşov declara pentru Cotidianul în urmă cu un an: „Primele demersuri pentru acreditare au început în octombrie 2012 şi am obţinut acreditarea în aprilie 2016. Nu am simţit niciun moment dorinţa de ajutor din partea autorităţilor, ci mai degrabă sentimentul că suntem nişte intruşi care deranjăm. Misiunea principală a Agenţiei Naţionale de Transplant ar trebui să fie una de facilitator şi de mentorat, de punere în contact a tuturor (puţinilor) specialişti în domeniu şi de ajutor în lansarea de noi centre. Chiar obţinând acreditarea, ea este parţial golită de conţinut prin interzicerea accesului nostru la Programul Naţional de Transplant, astfel încât operaţiile efectuate de noi nu pot fi decontate CNAS, ele fiind posibile fie din resursele proprii spitalului, precum transplantul din 1 decembrie 2016, fie prin plata integrală din partea pacienţilor. (În data de 1 decembrie 2016 o tânără a primit un rinichi de la tatăl său. ANT a anunţat că, transplantul fiind făcut într-o unitate privată, tratamentul postoperator nu poate fi suportat de stat – n.r.)“.

Discriminare între privat și stat

„Avem o discriminare clară între privat şi stat. Banii trebuie să urmărească pacientul şi la stat şi la privat să fie gratuit. În proiectul de lege dispare posibilitatea ca la mâna şefului de secţie, la mâna acelui Dumnezeu medical să fie cine intră în sală şi cine nu, sunt criterii foarte clare de selecţie“, potrivit deputatului USR, Emanuel Ungureanu.  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea spune că legea va fi modificată astfel încât transplantul să fie decontat şi în spitalele private. ″Cred că nu va fi nevoie să facem discriminări între centrele publice şi centrele private. Bineînţeles cu anumite condiţii şi criterii, dar pacientul trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii când este vorba de transplant ”.

O altă modificare în ceea ce priveşte transplantul din România se referă la faptul că în centrele private se vor putea face astfel de operaţii şi cu organe prelevate de la donatorii aflaţi în moarte cerebrală, nu doar de la donatori vii cum se întâmplă în prezent.

Legea ar putea intra în vigoare până la sfârșitul anului

Conform noului proiect legislativ în sfârşit se va ţine cont de registrul unic naţional. Pacienţii vor fi selectaţi în funcţie de gravitatea cazului, dar şi după criterii etice, adică un organ prelevat de la un copil nu va mai ajunge la adult, dacă un alt copil are nevoie. Autorităţile vor astfel să-i încurajeze pe oameni să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, pentru că numărul operaţiilor de transplant să crească.

În lege sunt trecute şi condiţiile în care România poate face schimb de organe cu alte ţări europene. Acestea vor putea fi exportate doar dacă la noi nu sunt bolnavi compatibili. În plus, rămâne în vigoare acordul cu Eurotransplant, în baza cauia pacienţii pot fi trimişi în străinătate pentru transplant, dacă aici nu se pot opera.  Nouă lege a transplantului ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Acest fragment inseamnna comert cu piese de schimb din materia prima om aflat in disponibil in unitati medicale , unde usor , extrem de usor poate deveni,cu si fara stiinta sa donator de organe ca e un comert foarte rentabil si medici dispusi sa experimenteze acest comert si „joaca” de-a piesele de schimb. Prelevarea se face in viu si moartea cerebrala poate fi indusa usor daca piata de organe o cere,mai ales straina. Deci nu mai salvam intregul, ca avem interese de piese. Cei ce au accident rutier ..nu vor sti care „salvare” vine prima si cu ce scop.”Astfel, centrele private de traspant ar putea primi finanțare în aceeași măsură ca și cele publice. Ba mai mult, medicii acestora vor putea să efectueze și transplanturi de organe de la donatori afșați în moarte cerebrală, și nu numai de la cei vii, cum se face în prezent.” Suntem sub dictatura medicala fara drepturile omului si nu stim inca ? Banii, banii , banii acesta a fost scopul atator cresteri salariale pentru medici si noua afacere ? Partea 1.

  2. Partea 2. Anul mor in Romania in unitati medicale peste 60.000 de oameni din „competenta” profesionala..s-a calculat ca business de oportunitate ? Suntem sub dictatura medicala pe timp de pace – cobai experimentali pentru Big Farma si medicii sa aiba bani multi bani ei, pe timp de pace ? Mai contam ca oameni, ca romani , ca drept la viata normala ? Sau normal nu e modern si afacerile hotarasc cat de buni suntem pentru experimente cu vaccinari sau piese de schimb culmea incalcarii drepturilor, cu acord prezumat? De aceea vor o baza unica cu card si cip ..la purtator..ce se pot citi rapid ? E vre-o „lege” in care romanii sunt de fapt cobai sau asta vor sa dea …e nazism cumva ca asa vor unii ? Da, am inteles dorinta unor partide sa fie introdusa vaccinarea obligatorie ceea ce este o forma de bioterorism prin continut si efecte demonstrate la nivel intern si international drame….dar ce afacere personala pentru unii si ce drama reala pentru popoare afectate hibridizate, alogenizate.

  3. Partea 3.Atentie banii nu pot cumpara viata si „piesele de schimb” sunt unice, rar compatibile si cui i se transplanteaza va deveni mai bolnav pentru ca intreg sistemul uman genereaza afectarea acelui organ ce se doreste schimbat. Acel om va face un tratament spre a nu il respinge dar.. peste scurt timp va avea nevoie de alt organ…pentru ca intreg sistemul e problema..Ce facem, ne jucam de-a afacerea cu viata si moartea in varf de ac sau chirurgie ce duce la depopulare ? ‘Schimba” o specie precum omul legile universale ale biologiei – viata o demonstreaza ca exclus . De moment da ..in timp categoric nu. Banii sau viata, ce conteaza real ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.