Blocaj la CJ Vrancea, după moartea președintelui

Activitatea Consiliului Județean Vrancea este complet blocată în acest moment, anunță instituția printr-un comunicat remis cotidianul.ro.

Sursa citată menționează că „atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Pe cale de consecință, există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc.

Din acest motiv, Consiliul Județean Vrancea a anunțat încă de aseară faptul că se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024.

Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea.

Cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției.

În condițiile în care a fost deja emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea, urmează derularea pașilor prevăzuți de Codul administrativ în acest sens.

Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea. De altfel, ședința de îndată a autorității deliberative va fi convocată după data de 22 februarie.

Ulterior, atribuțiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Acest lucru este legal, firesc și reprezintă normalitatea în materie de administrație publică, inițiativa de a se întruni într-o ședință de îndată și de a face o alegere aparținând exclusiv consilierilor județeni.

Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție.

Mai facem precizarea că OUG 57/2019 prevede la art. 192 (1) că „În caz de vacanță a funcției de președinte al consiliului județean, de suspendare a mandatului președintelui consiliului județean, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean”.

Liderul PNL Vrancea şi preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, a decedat sâmbătă dimineaţă la un spital din Capitală, după o răceală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. e jale:
    le-a crapat Jupînul,
    sa mai astepte pana dupa parastas si pomeni,
    tot,tot ce trebuie!

  2. …este clar, nu ne mai facem bine!…ma intreb, chiar si nemuritor daca ar fi fost, omul nu-si lua concediu, nu se imbolnavea?…bai ingramaditilor, administratia unei tari se organizeaza pe principii militare, trebuie prevazute situatii de acest gen, se legifereaza succesiunea la comanda, dreptul de semnatura, delegarea competentelor prin regulament/lege…cu sinceritate, eu nu stiu ce sa mai cred, ce blestem pe capul nostru sa ne conduca asa idioti?…bine, stiu, nu vor sa se afle smenozelile, dar sa lasi un judet paralizat din acest motiv?…

  3. Consiliile Judetene nu sint altceva decit o alta „frina”si o alta „sugativa” numiti „ordonatori principali de credit”;da nu mai eficient ar fi ca fondurile sa mearga direct la cei in nevoie de credit fara sa mai fie mulsi o data in prealabil de catre” principalii”.

  4. De ce dracu trebuie la o tara ca Romania si prefect si sef de Consiliu Judeteean….Am si rapunsul-pentru ca Romania nu poate iesi din tiparele comunismului,absolut toti politrucii avand legaturi,indiferent de varsta cu PCR.Si inainte de rebeliune exista PRIM SECRETARUL si PRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEEAN.Ca si astzi,prim secretarul era NUMIT si ala de la Consiliul Judeteean …ALES.Atunci ce dracu s-a schimbat in tara asta daca exista si MAN si organizarea comunistoida….A,ca era sa uit,si presedinte care e Mandea Corcodel,un fel de Ceausescu futty tutty.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.