Lege pentru condamnații fugari

Condamnații fugari vor fi obligați să plătească toate cheltuielile de readucere în țară.

Președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete, printre care și cel care îi pune pe condamnații fugari să-și plătească toate cheltuielile de readucere în țară.

Proiectul de lege este iniţiat de Ministerul Justiţiei și reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, cât şi modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România.

Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

Totodată, în ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat luni promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a completărilor la Legea 302/2004, evidenţiind că niciun român nu va mai suporta costurile pentru aducerea în ţară a infractorilor fugari.

„Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care îi pune pe condamnaţii fugari să-şi plătească toate cheltuielile de readucere în ţară. Indiferent dacă e adus cu maşina, cu avionul, din Australia, din Bulgaria sau din orice alt colţ al lumii. Cei care vor să se sustragă de la executarea pedepsei să se gândească de două ori înainte sau chiar de nouă de acum”, a scris Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a adăugat că statul român a cheltuit şi 60.000 de lei pentru aducerea unui singur fugar.

„În anul 2023, statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit peste 10.000.000 lei. Mulţumesc tuturor colegilor din Ministerul Justiţiei care au lucrat la acest proiect legislativ. Aducerea în ţară a tuturor fugarilor rămâne prioritate în mandatul meu”, a transmis ministrul Justiţiei.

Pe 14 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru completarea articolului 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, proiect conform căruia costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale. Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. Totodată, în ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Cheltuielile care revin statului român în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală, potrivit expunerii de motive.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru, mai prevede proiectul. Categoria acestor cheltuieli se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. He he ! Si cind te gindesti ca probabil foarte curind Klaunus se va numara printre acestia ! …

  2. Vraja marii! Trăiască Mazare! Cea mai tare știre e că Almășanu a fugit de Cornu pe care l-a lăsat prostata! Succesuri guys!

  3. Il si vad pe prins Pul si cei 100 de iuzi ma… ne intoarcem in Ro ia uite ce lege ne ia din banii nostrii.. Mai bine stam in Ro si facem parnaie ma da macar ne raman niste bani in buzunare toti anii astia…

  4. De unde sa-si plateasca Ghita si Oprescu, posibila aducere in tara, daca ei au deja datorii la sarbi, respectiv greci???

  5. Și, daca nu ii aduc in tara, vezi mizeria de individ „al României”? E la mișto legea pentru campania electorala. Cate sute sau mii de legi sunt publicate în monitorul oficial al României și nu sunt respectate, unele pentru că nu sunt corecte, altele nu au norme de aplicare și destule neconstituționale,v-au ajuns la coșul de gunoi al legislației politice din România?

  6. Iti dai seama ala Tal Zilbarstin miliardar sau Beni alt miliardar Stainmetz, Ilan sau Ilanu alalaltu basarabean miliardar si ala ce speriati sunt,, sughița saracii… ma sa facem o cheta poate poate vin pe flori si lauri la Jilava.

  7. cumnatul lui Gioana, din ce bani sa plateasca saracutul 12 000E?
    Ai, ai, ai!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.