Martin și Doris Lawson: O cafenea englezească în inima Gorjului

Într-o zi de vară, cu opt ani în urmă, Martin, un englez fermecat de frumusețea României, a ajuns pentru prima dată în Gorj. Alături de soția sa, Doris, originară din Târgu Jiu, a descoperit comuna Runcu. Cei doi s-au îndrăgostit imediat de peisajele pitorești și de atmosfera liniștită, hotărând să facă din acest loc noul lor „acasă”.

„Mi-am cunoscut soțul în Anglia, este englez, iar când am venit în vizită la Gorj și a văzut comuna Runcu a vrut să aibă o casă aici. Am luat decizia aceasta în urmă cu opt ani, am cumpărat o căsuță, am amenajat-o și de șase ani este gata”, povestește Doris.

După ce locuința a fost gata, cei doi soți au trecut la următoarea etapă. Astfel, au achiziționat o casă veche, construită în 1920, care fusese odată un han. Au renovat-o și au transformat-o într-o cafenea cu un aer englezesc, aducând astfel o parte din cultura britanică în Runcu.

„Cafeneaua a fost dorința soțului, el și-a dorit foarte mult să o facă. De multe ori, fiind la Runcu, voiam să mergem să bem o cafea undeva și nu exista unde. Până la urmă, s-a gândit să facem noi, că poate mai sunt și alte persoane care și-ar dori să bea o cafea undeva”, explică Doris.

Astfel, a prins viață „Casa veche”, o cafenea cu iz englezesc care a devenit rapid vedeta satului, atrăgând clienți din toate colțurile județului. Atmosfera caldă și primitoare, combinată cu decorul autentic, au transformat cafeneaua într-un loc de întâlnire popular. „Soțul locuiește acolo tot timpul, eu mai am serviciul meu care presupune să călătoresc. Merg destul de des cu serviciul, dar pe viitor am vrea să ne retragem acolo”, spune Doris despre planurile lor de viitor.

Adaptarea la viața din România nu a fost lipsită de provocări pentru Martin. „Îi este greu în continuare pentru că sunt totuși diferențe, dar se descurcă”, mărturisește Doris. Deschiderea cafenelei a adus cu sine și diverse încercări zilnice, cum ar fi probleme tehnice minore care necesită soluționare promptă. „Nu le-aș spune provocări, ci încercări. Ele sunt și acum, zi de zi se întâmplă ceva, nu merge un bec, se strică ceva, sunt chestii pe care le întâmpini și trebuie să le redresezi și să mergi mai departe”, explică Doris.

Comunitatea locală i-a primit cu brațele deschise, iar cafeneaua a fost inaugurată de ziua satului, pe 12 mai. „Eu nu cred că nu am fost primiți cu brațele deschise. Toată lumea se gândește cum de a venit să stea la Runcu și probabil că a fost o curiozitate. Dar nu pot să zic că nu am fost primiți bine, chiar din contră”, adaugă Doris.

În ceea ce privește planurile de viitor, cei doi soți intenționează să extindă afacerea. „Avem spațiu pentru a face trei camere de închiriat, un fel de pensiune și o terasă în curte vara. Deocamdată am vrut să deschidem barul, să funcționeze barul și, încet, rezolvăm și restul”.

„Casa veche” este deschisă zilnic de la 07:30, oferind o experiență plăcută clienților care doresc să savureze o cafea de dimineață înainte de a începe ziua de muncă. „Deschidem devreme, ne dorim ca fiecare să se bucure de cafea dimineața, mai ales când e vremea frumoasă, e plăcut să bei o cafea înainte să mergi la serviciu”, spune Doris.

Povestea lor a început în Anglia, unde Doris l-a cunoscut pe Martin în timp ce lucrau împreună. Cei doi soți au adus puțin din spiritul englezesc în inima României, transformând o casă veche într-o cafenea de succes și aducând un suflu nou comunității din Runcu. Acum visează la o viață liniștită în Gorj, unde își vor continua aventura și își vor extinde afacerea pentru a oferi și mai multe bucurii locuitorilor și vizitatorilor din zonă.

Alexandra Anton

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. nici nu beam cafea dimineata .
    Imi amintesc Caransebesul in care am poposit pe cararile vietii,si ieseam la str.principala,unde era cafeneaua si tota lumea inainte de a pleca la serviciu bea acolo cafea…dar stima precis unde trebuia sa mergem sa ajungem… era placut ,Caransebesul de asemenea,am ajuns acolo la sora mea care lucra la un laborator in centru si mai inate lucrase la un complex de mobila faimos.
    Ea a plecat in Austria,eu in Bucuresti,vraja s-a rupt.
    Acum parca suntme luati de mila de fel de fel de straini ce ne inlocuiesc viata,crezind ca noi n-am avut o viata.
    Viata ns.a fost plina de sens ei acum ne inlocuiesc totul, gindirea,cultura profitind de faptul cane-au ras munca,sensul si unitatea,ne-au impins,lasat pe drumurile lor ,ale lor ale occidentului…
    Formatia ns.e alta, de modestie,de asezare, de fixare in eternitate,de neamestec.
    Englezul ac.vrea o viata pasnica,linistita.
    De acord,dar romanul clocoteste pt.ca el a fost rupt-prin amestecul ori, de glia lor,de sensul li,al romanului, de muncile lui si de subzistenta lui venind fie de la oras fie de la sat…
    ei ne-au luat totul dar nu ne pot lua amintiriele ca eram liberi aveam unde munic fie pamntul nostru fie fabricile demolate de ei cu sprijinul napaircilor romane ,construite de noi .
    nu pot lua creatia muncii si libertatea.
    dar ei asta fac mereu,lipsesc tari intregi de libertate si creatia muncii.

  2. o sa il viziteze militia, ANAFul, Garda de mediu locala si nationala, Agentia de mediu, Calitatea in constructii, Primaria, Politia locala, etc.
    Toti ii vor spune „welcom”!

  3. Aoleu! Cafenele englezesti sunt cele mai naspa posibile.
    O spun din experienta.
    Nu putea sa aleaga si ea un italian, ca aia stiu sa faca cafele.

  4. @ Ileana
    Sunt o grămadă de români care deschid baruri si restaurante în străinătate. Atunci acei localnici ar putea ține același discurs ca dvs ?

  5. care semneaza Colo Nelu fiecare om are dreptul la viata lui. acolo locuieste si de fapt sotia e localnica. Nu cred ca-s castiguri mari dar pana nu se trezeste invidia in om nu se poate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.