
Spania – Olanda este o finală cu totul şi cu totul inedită. Nu din punctul de vedere al valorii şi formei de moment a celor două echipe. Spania era cotată chiar înaintea competiţiei ca una dintre principalele favorite la titlul mondial, iar Olanda era văzută şi ca ajungând în fazele superioare ale turneului final.
Marea „noutate” a acestei finale o reprezintă faptul că, indiferent cine va câştiga, pe tabloul de onoare al campioanelor mondiale se va mai adăuga un nume nou. De altfel, după ediţia a treia a Campionatului Mondial, cea din 1938, doar în 1954, 1958 şi 1978 s-au mai disputat finale în care nici una dintre competitoare nu avea în palmares un titlul mondial: Germania (1954), Brazilia (1958) şi Argentina (1978), ultima chiar într-o finală contra Olandei au intrat în „lumea bună” a campionelor mondiale.
O altă „noutate” a finalei din această seară o reprezintă faptul că pentru prima oară în istoria de 80 de ani a competiţiei, una dintre finaliste nu este Brazilia, Argentina, Germania sau Italia. Între 1930 şi 2006 cel puţin una dintre cele patru mari puteri s-a regăsit în câte o finală.
„Panoul de onoare al finalistelor”
Brazilia – 7 finale (5 titluri mondiale)
Germania – 7 finale (3 titluri mondiale)
Italia – 6 finale (4 titluri mondiale)
Argentina – 4 finale (2 titluri mondiale)
Uruguay – 2 finale (2 titluri mondiale)
Franţa – 2 finale (1 titlu mondial)
Anglia – 1 finală (1 titlu mondial)
Olanda – 2 finale
Ungaria – 2 finale
Cehoslovacia – 2 finale
Suedia – 1 finală
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.