O prelungire a șomajului

Statul îi ia în întreținere pe minerii Văii Jiului ce vor fi dați afară

Mineritul huilei și producția de energie electrică și termică pe bază de cărbune în Valea Jiului sunt aproape de final, Complexul Energetic Hunedoara fiind doar la un pas de insolvență iar UE  a pus deja cruce cărbunelui. Închiderea tuturor minelor se va va face gradual, în doar câțiva ani, numai că, în Valea Jiului, procesul e iminent. Este deja acceptat, inclusiv la nivelul Ministerul Energiei, că sfârșitul huilei vine repede. Pentru Sistemul Energetic Național nu este o mare problemă, dat fiind că Hunedoara funcționa oricum doar sporadic(fiind cel mai scump producător de energie) și exclusiv pe echilibrare. Or, echilibrare poate face si Hidroelectrica, și termocentralele pe gaz. O mare problemă este însă cea socială, având în vedere că sunt încă peste 4.000 de anagajați la CEH. Trimiterea lor în șomaj ar pune în pericol securitatea socială în toată Valea Jiului, având în vedere că indemnizația specifică este limitată în timp și dimensiune. În acest sens, Ministerul Energiei a redactat un proiect de HG care prevede acordarea de indemnizații de completare minerilor, la concediere, care se întind pe mai mulți ani. Practic, un fel de salarii compensatorii, dar care se acordă lunar, după ce a încetat perioada de acordare a indemnizației de șomaj. Funcție de vechime în muncă, de aceste venituri se poate beneficia până la 3 ani.

Venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, după cum urmează:

  a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;

  b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;

  c) 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani;

  d) 36 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani”, se arată în actul normativ citat.

Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea şi nivelul indemnizaţiei de şomaj la data încetării plăţii indemnizaţiei de şomaj.

Pierderi uriașe

CEH este în instanță, cu o decizie de pronunțare a insolvenței. În prezent, Complexul, controlat integral de Ministerul Energiei, are o pierdere curentă de circa 1 miliard de lei și una reportată de 3,6 miliarde lei, capitaluri negative de circa 3 miliarde lei, datorii la bugetul consolidat al statului de peste 1,8 miliarde lei și amenzi de plătit pentru obligații de achiziție de certificate CO2 neîndeplinite de peste 2,3 miliarde lei. Compania are un preț mediu de producție a electricității de 350 – 370 de lei/MW, de departe cel mai mare din piață(Complexul Oltenia, pe lignit, are, spre exemplu, circa 180 de lei, Hidroelectrica, spre 120 de lei), astfel încât piața liberă îi este inaccesibilă. Ce mai vinde este, prin lege, pe piața de echilibrare, Transelectrica fiind obligată să achiziționeze anumite cantități din Valea Jiului. “Insolvența CEH are și o parte bună. Partea bună este că se obține protecție împotriva creditorilor care, în acest moment, pot bloca oricând conturile societății. Deci, într-o anumită formă, activitatea poate continua. Însă întreaga activitate ava fi restructurată, se vor face concedieri, cu impact pe bugetul de asigurări sociale, activele viabile vor fi date în plată. În timp, aici va mai merge doar centrala Mintia care va fi reconvertită de Romgaz pe gaze. S-a cam terminat cu huila în România, UE oricum impune un program de închidere a minelor”,  spun surse din Ministerul Energiei.

Nu mai merge cu niciun ajutor de stat

În condiții normale de funcționare, Complexul Energetic Hunedoara poate asigura până la 10% din consumul total de energie al României pe timp de iarnă, însă în sezonul rece 2018-2019 nu a putut contribui decât cu sub 2%, din cauza lipsei cărbunelui și a indisponibilităților tehnice.

Anul trecut, Guvernul negocia la un moment cu Comisia Europeană acordarea unui ajutor de stat de tip Serviciu de Interes Economic General (SIEG), prin care să fie asigurată livrarea de către CEH a unei anumite cantități anuale de energie în sistemul național, însă de atunci nu s-a mai anunțat nimic în această privință. Potrivit definiției din legislația UE, pot fi declarate „Servicii de Interes Economic General” (SIEG) acele activități economice pe care autoritățile publice le identifică drept fiind „de o importanță aparte pentru cetățeni” și care nu ar fi prestate (sau nu ar putea fi prestate la prețuri accesibile în mod nediscriminatoriu pentru toți clienții ) în absența intervenției statului, ceea ce facilitează acordarea de ajutoare de stat pentru aceste activități. În general, Comisia Europeană consideră că sunt servicii de interes economic general rețelele de transport, serviciile poștale și serviciile sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1056 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Germania 30 la suta din energía eléctrica e obtinuta din carbune .Numai idiotii nostrii si hotii nostrii slugoi is mai papi ca papa

  2. S-a pregătit și pensionarea …LEGE nr. 135 din 12 iulie 2019
    ARTICOL UNIC
      La articolul 56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, litera a) a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
      ”a) 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) sau 15 ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligaţiilor pe care şi le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani;”

  3. Doar niste diletanți pot ignora rezervele energetice de huila.Programul de plăti compensatorii sub masca protecției sociale in zona,e mai nociv decât închiderea minelor de huila.O mina se poate inchide ușor,iar redeschiderea ei necesita costuri uriașe,pe care România nu si le poate permite,la halul in care arata azi .O fi scump kw produs din huila,dar nici nu s-a facut nimic pentru rentabilizarea lui.Oare guvernanții noștri sa nu fi aflat inca,ca energia e de importantă majora si ca pentru ea se duc războaie la propriu cât si figurat ,ca-n momente de cumpăna prețul e ultimul dintre argumente ,se pare ca nu.Ciolanul politic e mai important !

  4. Traiasca democratia romaneasca , chiar daca la noi nu e ca la nimeni ! Sa-i platim pe mineri sa stea acasa , in loc sa-i platim sa produca ceva ! Nu se pot vinde carbuni , gospodariilor individuale , in loc de , sau in paralel cu lemnul padurilor ? Nu , nu se poate ; suntem prea hoti , pardon , destepti pentru asta ! Asta este ! Asta-i tara ! Alungam profesionostii si-i inlocuim cu membrii de partid ! Traiasca partidul , omniprezent , omnistiutor , omnicapabil si , mai ales infailibil , imbatabil , inamovibil si , desigur, imposibil(sic!) ! Vivat !

  5. din Valea Jiului si chiar cei din Bazinul Olteniei, pot fi folositi la tunelurile de pa Valea Oltului, la autostrazi.
    Ati inebunit si voi sau ati baut apa dupa Andrusca si Olguta?…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.