O prezenţă dedicată centenarului Dada şi autorilor români traduşi în franceză

Salonul cărţii de la Paris, rebotezat Livre Paris, se va ţine la Porţile Versailles-ului începând de mâine, 17 martie, până duminică, 20 martie.

România va fi prezentă la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, desfăşurată în perioada 17-20 martie 2016, cu un stand şi o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Sloganul participării româneşti la Salon du Livre marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea dadaismului: „On doit admettre de Tzara, nous sommes tous un peu dada”.

La standul de ţară vor fi expuse, pe o suprafaţă de 55 m2, volume apărute la 30 de edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

Norman Manea

Grafica standului, realizată de arhitectul şi graficianul Răzvan Luscov, celebrează, ca şi sloganul, Centenarul DADA. Un alt stand organizat de ICR va avea ca exponat o carte-obiect (de 2,5 metri înălţime) realizată de artistul plastic Cristian Todie, rezident la Paris – „o carte cu o geometrie nouă: Dada şi Brâncuşi, două aniversări, două revoluţii„. Lucrarea lui Cristian Todie este prezentată la Salon du Livre cu sprijinul BRD-Société Générale.

Programul românesc cuprinde dezbateri şi numeroase lansări de carte, cu invitaţi francezi şi români de prestigiu.

Astfel, volumul Les tiroirs de l’exil. Dialogue avec Leon Volovici (Lormont, Le Bord de l’eau, 2015) de Norman Manea va fi prezentat în cadrul unei întâlniri moderate de publicistul Antoine Spire, cu participarea autorului, a traducătorului Nicolas Cavaillès şi a jurnalistei Cristina Hermeziu. Scriitorul Norman Manea va lua parte şi la dezbaterea cu tema „L’exile et la littérature” (Exilul şi literatura), moderată de Cristina Hermeziu, alături de publiciştii Bruno Corty şi Olivier Guez.

Rolul avangardei româneşti va fi recontextualizat în cadrul dezbaterii „Avant-garde: un aperçu roumain, moderată de Petre Răileanu, cu participarea unor personalităţi literare şi academice: Ioan Pânzaru, Bogdan Ghiu, Virgil Tănase, Michel Carrasou, Serge Fauchereau.

Paul Goma

Scriitorului Paul Goma îi va fi dedicată întâlnirea intitulată „Le témoignage d’un exilé”, moderată de Mariana Sipoş, la care vor fi prezenţi Radu Boroianu, preşedintele ICR, şi autorii Dan Culcer, Bogdan Rusu şi Virgil Tănase.

O dezbatere cu tema „Et si au commencement était le verbe Traduire?”, organizată în parteneriat cuAsociaţia pentru promovarea traducerii literare şi Colegiul internaţional al traducătorilor literari (Arles, Franţa), moderată de Bogdan Ghiu, îi va reuni pe Sophie Benech (traducătoare), Laure Hinkel (traducătoare), Dieter Hornig (traducător, profesor la Université Paris VIII), Santiago Artozqui (traducător, preşedinte ATLAS – Association pour la promotion de la traduction littéraire), Jörn Cambreleng (director, Collège international des traducteurs littéraires) şi Florica Courriol (traducător).

Cu prilejul Zilei internaţionale a poeziei, celebrată pe 21 martie, va avea loc o dezbatere pornind de la întrebarea lui Saint John Perse „Et c’est assez, pour le poète, d’être la mauvaise conscience de son temps?ˮ, eveniment la care vor participa Horia Bădescu, Octavian Soviany, Maria Pilchin, Egyed Emese şi Dinu Flămând.

Bogdan Ghiu

Vor fi lansate cărţi de autori români publicate în ultimul an în Franţa prin programele de traducere derulate de ICR (Adam et Eve de Liviu Rebreanu; Éditions Cambourakis, Le Marchand de premièresphrases de Matei Vişniec, Éditions Acte Sud, traducătoare: Laure Hinkel;Teodosie le Petitde Răzvan Rădulescu, Éditions Zulma, traducător: Philippe Loubière; Contes. Souvenirs d’enfance. Histoires de Ion Creangă, Editions L’Harmattan, traducătoare: Dominique Ilea; Cioran, une mythologie de l’inachevéde Eugen Simion, Éditions Le Supirail, traducător: Virgil Tănase; La ventolière en plastiquede Marius Chivu, Editions MEO, traducătoare: Fanny Chartres), dar şi traduceri apărute în afara programelor ICR (Histoire de la Transyilvanie de Ioan Aurel Pop, La Roulette Russede Horia Bădescu s.a.).

La Standul României va avea loc, de asemenea, masa rotundă „L’armoire de textes”, cu participarea scriitoarelor Hélène Cixous şi Claire Leydenbach, a editoarei Wanda Mihuleac, a istoricului de artă Mica Gherghescu şi a sociologului Laura Grünberg. Întâlnirea va fi completată de un mini-spectacol susţinut de coregrafa Isabelle Maurel, de un atelier de improvizaţie Free Dance Song şi de proiecţia filmului despre „haine de citit” realizat de Pierre Lamassoure.

Aflat la cea de a 36-a ediţie, Salon du Livre este un târg dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanţi din circa 100 de ţări, 35.000 de autori prezenţi la evenimente şi un număr estimat de 180 000 de vizitatori, Salonul se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.

Dinu Flămând

La fel ca şi în ceilalţi ani, sute de autori vor fi prezenţi pentru a-şi prezenta cărţile. Vor fi trei importante dezbateri pe diferite teme: Ştiinţa pentru toţi, A şti şi a cunoaşte, Bucătărie, Cărţi pentru tineri, Benzi desenate.

Salonul se desfăşoară pe un vast spaţiu de 400 de metri pătraţi, reunind vedete ale lumii literare. În 17 martie publicul îi va putea asculta pe romancierul Philippe Claudel, pe politologul specialist în Islam Gilles Kepel, care va dezbate această problemă alături de Anastasia Colosimo, tânăra autoare cu un remarcabil eseu despre blasfemie. Vineri este aşteptat Olivier Bourdeaut, laureatul premiului RTL-Lire 2016, într-o vie dezbatere alături de alţi romancieri.

Sâmbătă, Dany Laferrière şi Alain Mabanckou îşi vor împărtăşi dragostea lor faţă de literatura americană. Duminică, Emmanuel Carrère va discuta cu Olivier Rolin şi Catherine Poulain despre literatura de azi.

Cu un deosebit interes sunt aşteptaţi Éric Emmanuel Schmitt, Carole Martinez şi Jacques Bonnafé, aflaţi într-o dezbatere animată de Mohammed Aïssaoui.

În noul spaţiu dedicat Religiei, Culturii şi Societăţii va avea loc o incitantă dezbatere pe temele religiei şi ecologiei în 17 martie. Şi tot în această zi, o întâlnire incitantă între Gilles Babinet, Paul Clavier şi Pierre de Lauzun despre ceea ce înseamnă revoluţia numerică şi economia colaborativă (un sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor fizice şi umane).

Horia Bădescu

Duminică, cititorii o vor putea auzi pe celebra Marie Balmary, care va vorbi despre legătura dintre psihanaliză şi religie.

Pierre Manent, Galeb Bencheikh şi Markus Kneer vor încerca să răspundă întrebării Este Islamul compatibil cu Republica?

Cu siguranţă, dezbaterea „Encrés dans le réel„, abordând lumea contemporană cu criza emigranţilor, manipularea politică şi domeniile colaterale, stârneşte un viu interes având ca invitaţi pe Liana Levi, Christian Bourgois, Olivier Adam. Ea va fi animată de Margot Dijkgraaf.

Le Figaro notează faptul că duminică la ora 10.30 la standul României (K89) va avea loc o vie dezbatere despre literatură, coordonată de Norman Manea cu participarea lui Bruno Corty, redactorul şef de la Figaro littéraire.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.