O ţară se afundă puternic în criză

Centrele comerciale din capitala venezueleană, Caracas, vor ţine deschis doar patru ore pe zi pentru a permite guvernului să raţionalizeze energia electrică. Miniştrii susţin că seceta severă cauzată de uraganul El Nino a dus la niveluri foarte scăzute ale apei în lacurile de acumulare din 18 centrale hidroelectrice. Un purtător de cuvânt al unui sindicat din comerţ susţine că reducerea programului de lucru al magazinelor va avea un impact asupra locurilor de muncă.

Corporaţia energetică de stat – Corpoelec – a vrut reduceri ale consumului de două ori pe zi, pe intervalul 13-15 şi pe 19-21. Camera de comerţ venezueleană a făcut o propunere alternativă: magazinele să fie deschise târziu, la ora 12 şi apoi să fie închise la ora 19.00. Şefii organizaţiei susţin că nu au primit niciun răspuns la această sugestie. „Stingerea luminilor la orele după-amiezii va avea un impact major
asupra activităţii noastr. Aceasta este perioada maximă de vânzare, atunci când oamenii vin să mănânce la prânz”, susţine Mileidys Galves, un lucrător la o pizzerie din centrul comercial Lider, din Caracas.

Camera de Comerţ susţine că deschiderea şi închiderea de două ori într-o zi a curentului vor fi dezastruoase pentru operaţiunile bancare, centrele de sănătate, companiile de utilităţi, farmacii, supermarketuri şi restaurante, adică locurile care depind de energie electrică. Reducerea la doar patru ore pe zi ar avea de asemenea un impact asupra întreprinderilor, care tocmai au renunţat la lucrul în schimburi.

Guvernul a cerut de asemenea reşedinţelor private să recurgă la economisirea energiei şi la raţionalizarea rezervelor de apă menajeră încă din luna ianuarie.

Această măsură de raţionalizare a curentului vine la două săptămâni de la declararea stării de urgenţă economică. Banca Naţională a Venezuelei a anunţat o inflaţie de 109% şi o scădere de a PIB-ului cu 4,5%. În magazine, rafturile sunt aproape goale iar guvernul a interzis orice filmare în magazine sau la intrarea lor unde sunt văzute deseori cozi interminabile, ca în România lui Ceauşescu.

„Fac tot ce este posibil pentru a plăti salariile şi pensiile în acest an. Oamenii de Venezuela nu vor rămâne fără venituri, fără pensii sau educaţie, nu le va lipsi nimic”, susíne preşedintele Nicolas Maduro.

Scăderea masivă a preţului barilului de petrol face tot mai mulţi investitori să mizeze pe intrarea în incapacitate de plată a Venezuelei, având în vedere datoria colosala de 120 de miliarde de dolari pe care o are de achitat. Aceasta ar adânci şi mai tare lupta pentru rezerva de petrol a ţării şi va avea un impact major asupra crizei economice şi politice, scrie Wall Street Journal. Situaţia economică este complicată şi de complaţiile politice. Venezuela are un Parlament de dreapta şi un preşedinte de extremă-stânga, ce acuză opoziţia şi Statele Unite de conspiraţie economică pentru a-l îndepărta de la putere.

Recomanda
Cristian Cretu 707 Articole
Author