
Schimbarea fiscalității poate avea loc oricând, iar mediul de afaceri trebuie să lupte împotriva ei și să apere ce a obținut, susține președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu.
‘Tot ce ați făcut până acum trebuie și apărat. Nu puteți doar să faceți, trebuie să apărați ce ați făcut. De cine să vă apărați? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou. Vă mai spun de ce trebuie să vă apărați? Vă aduceți aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, știu sigur că e la Cluj, care neputând să-și adapteze, să-și diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societățile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot. Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, niște criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligația să luptăm împotriva ei acum. Putem să ne ascundem după degete, putem să ne uităm în spate, în față, dar de fapt ăsta e subiectul. Ce ați muncit până acum trebuie apărat. Ei vor dori să cheltuie în plus. Nu contează de unde, e clar de unde. Asta e tot’, a spus Dan Șucu, la lansarea studiului ‘Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară’.
El a declarat că organizația este singura confederație reprezentativă a României și că are dreptul să știe ce se întâmplă, să intervină și să fie consultată în cazul în care este luată o decizie cu privire la modificarea sistemului de impozitate.
De asemenea, acesta este motivul pentru care a fost elaborat studiul de către ASE, pentru a veni cu date care să nu fie contestate.
Academia de Studii Economice din București a lansat joi studiului ‘Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară’, realizat de către o echipă de experți, cadre didactice, la solicitarea Confederația Patronală Concordia. Scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluției economiei românești, de la introducerea sa și până în prezent, și necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuțiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.
Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile implementării și menținerii cotei unice asupra economiei românești, aceasta fiind un factor de stabilitate și creștere economică. Studiul arată că implementarea cotei unice în România a contribuit semnificativ la creșterea economică și convergența cu media UE, înregistrând o creștere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale între 2005 și 2023.
Analiza demonstrează că regimul cotei unice a sprijinit creșterea clasei de mijloc și a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuție mai echitabilă a veniturilor.
Potrivit cercetării, datorită cotei unice s-a îmbunătățit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și reducerea economiei informale.
De asemenea, studiul arată că o creștere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurată și în cadrul unui sistem de cotă unică. Un regim de cota progresivă nu ar aduce venituri bugetare semnificativ mai mari, însă impozitarea progresivă implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe și un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor.
Totodată, studiul subliniază că predictibilitatea și simplitatea oferite de cota unică reprezintă un avantaj competitiv esențial pentru România în atragerea de investiții și menținerea unui climat economic stabil.
Confederația Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel național, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii esențiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.
Academia de Studii Economice din București (ASE) ocupă locul I la nivel național și poziția 301-400 la nivel global în Top Shanghai, domeniul Economie, și locul I la nivel național în Times Higher Education World University Rankings 2025.
Toate afacerile sunt hoții!
Poporul român e jefuit, sărăcit și ucis cu zile.
De exemplu sistemul de sănătate dualist, stat și privat este hoție la drumul mare, pacientul este jefuit, dar mai rău e că în loc de sănătate e ucis cu zile,din indolența și nepriceperea celor de acolo în cea mai mare parte.
Rara avis să dai peste un medic priceput și care să-și dea interesul pentru a te însănătoși.
are bani MOBEXEPERT? la noi este de zece de ani o fantoma care acum are afisat ca se lichideaza stocul…
Cine a lucrat cinstit, rezista indiferent de vreme și timpuri, dar, se tem că nu mai țin escrocheriile daca cetățenii votează masiv schimbarea regimului politic infractional organizat politic actual.
Fortele politice ce se declara de dreapta, ar trebui sa sprijine capitalul autohton si nu pe cel al companiilor multinationale, care au, in Tara, profit ‘zero’… Insa comisionale primite pentru acest ‘zero profit’, ehhh…
Are dreptate Mircea Crişan! Securiştii din mediul privat de ce să câştige mai puțin decât securiştii de la stat? Ce-i discriminarea asta?!
Stiam ca e patron de fotbal,asta vorbeste de economie fiscalizata?:)))
Infractorii astia asa zisi oameni de afaceri pot sa isi inchida asa-zisele afaceri si sa inceapa sa munceasca cinstit. Iar care sunt adevarati oameni de afaceri pot sa isi mute firmele in alte tari si termina cu parazitii guvernamentali si statali.