Oare va rămâne dolarul la cursul de astăzi încă mult timp?

O analiză prezentată pe site-ul economic american „zero-hedge.com“ aruncă o privire obiectivă asupra unor indicatori economici la început de an 2017, în SUA.

Pe baza afirmațiilor lui David Rosenberg, economist și analist al site-ului sus menționat, avem cifrele care urmează: o descreștere a producției industriale de 0,3%, după o creștere de 0,6% în luna decembrie; producția de fabricație a crescut cu 0,2% pe luna ianuarie 2017. Producția industrială s-a situat, conform site-ului, la 104% față de media anului 2012, același nivel cu cel din ianuarie 2016. Interesantă afirmația economistului în legătură cu acțiunea unor bancheri și oameni ai sistemului financiar mondial, anume că, „printre mai mulți, Ben Bernanke (fost președinte al FED), Mario Draghi (între 1985 și 1990 director executiv al Băncii Mondiale, vicepreședinte pentru Europa al Goldman Sachs, dar mai cunoscut ca șef al Băncii Centrale Europene), sau Jean-Claude Trichet (fost președinte al Băncii Centrale Europene, din 2003 până în 2011), toți având în mâini presa de tipărire a banilor, în diversele conjuncturi în care au fost la cârma băncilor naționale, a Băncii Centrale Europene, niciunul din ei nu a fost în stare să facă ceea ce propune Donald Trump în privința inflației“.

„Este vorba de ceea ce intenționează el, despre ceea ce este în stare să întreprindă președintele SUA, însă răspunsul este un nu categoric, pentru că așa ceva nu se va întâmpla.“

„Comparația cu o situație asemănătoare din vremea lui Ronald Reagan nu este una potrivită“, a lăsat acesta să se întrevadă în încheierea analizei sale.

Și Janet Yellen, președinte al FED, a avut un discurs pe seama stabilității dolarului, care se găsește în a 11-a zi pe o valoare de top, dar aceasta nu a putut să prevadă un calendar al evoluției monedei SUA, pe acest trend ascendent. Situația a fost prezentată în fața Congresului American, fiind transmisă pe canalul TV de știri cnbc.com.

David Rosenberg se pronunță

Cotidianul Wall Street în variantă online pentru Germania preia știrea și o tratează într-o manieră mai degrabă politizată. Acțiunile pe care Donald Trump urmează să le întreprindă pentru a păstra dobânzile în jurul valorii actuale se vor repercuta asupra clasei de mijloc a americanilor, cei care vor trebui să acopere numai până în 2020 plata datoriilor, prin creșterea impozitării cu 25%, se afirmă pe site-ul german.

Bursele din întreaga lume sunt avantajate de acțiunea președintelui american de a impulsiona economia americană.

David Rosenberg se așază și acum împotriva intenției prezidențiale, care prin investiții în infrastructură, nu foarte bună, și prin reducerea taxelor va crește inflația.

David Rosenberg este recunoscut ca specialist de prim rang în economie, în finanțe, după ce a ocupat pentru mai mulți ani funcția de consultant pentru banca canadiană Gluskin Sheff, după ce șapte ani a fost economist-șef la compania de capitalizări Merryll Lynch din New York și după ce a avut o cotă foarte înaltă, în calitate de analist în economia SUA.

„De parcă a investi în infrastructură este o invenție de azi. Această manevră presupune ca stocul de capital să treacă în prima linie. Totuși, acest lucru nu se va repercuta în creșterea economică așteptată“, a conchis el.
Președintele Obama semnase în 2009 un plan de investiții în infrastructură de 830 miliarde USD, acesta însă nu adusese decât 1,5% creștere în economie pe anul 2016. Este vorba de această dată despre 19,9 trilioane de dolari, care reprezintă 106% din producția industrială internă. Consumul intern aflat la o limită inferioară este prevăzut în legea economică, lege ce prevede că se va recurge la noi împrumuturi de la populație.

Lipsa de experiență a lui Donald Trump, în economia SUA, este explicată de analist prin staff-ul de specialiști ai președintelui, care este unul specializat pe fonduri speculative.

Cei bogați sunt primii care vor profita, taxele pentru ei se vor reduce cu 14%. Urmează clasa de mijloc, cea care primește o reducere de 4%, în timp ce 20% din oamenii cu nevoi mari vor avea doar o reducere de 1%.
„Politica corectă în procedura de reducere ar fi ca cei care dau cel mai mult pentru coșul lor, sau pentru alte necesități, să fie mai puțin impozitați ca restul; aceasta este o politică sustenabilă“, afirmă autorul acestui studiu.

Frica oamenilor nu este cea legată în exclusivitate de automatizare și de globalizare, ea se oprește la variațiile-record de câștiguri din economia Americii. Prin automatizare și globalizare, cel mai puternic sunt loviți cei din clasa de mijloc. Aceștia devin tot mai puțini. Clasa de mijloc va fi astfel cea care va acoperi lipsurile observate de Trump.

De asemenea, taxarea mărfurilor din China și din Mexic va aduce o mărire a prețurilor cu 130 miliarde USD.
Se accentuează de autor faptul că cererea lui Trump, ca FED să mărească dobânzile la depozite, are să ducă țara în ruină, o țară ca la periferia Europei, în 10 ani de acum încolo.

Recomanda
Mihai Mostoghiu 18 Articole
Author