Obiectivele NATO la București

Securitatea în bazinul Mării Negre, amenințarea militară și cea informațională a Rusiei sunt temele majore ale Adunării Parlamentare NATO, organizată pentru a treia oară la București, eveniment a cărui sesiune plenară cu intervențiile președintelui României și secretarului general al Alianței are loc luni. Întrunirea delegațiilor parlamentare din statele NATO și statele asociate nu are un rol major în definirea agendei Alianței, evenimentul având deseori o încărcătură simbolică. Spre exemplu, sesiunea de primăvară a AP NATO din acest an a fost organizată la Tbilisi, nu numai pentru a exprima preocuparea pentru zona Mării Negre, ci și pentru a menține vie fărâma de speranță ce a mai rămas în cercurile pro-occidentale din Georgia pentru aderarea la NATO.

În aceeași notă a mesajelor de susținere a căror finalitate rareori depășește nivelul declarativ, deputata germană Ulla Schmidt a redactat o rezoluție prin care cere aliaților să își folosească „toate mijloacele politice și diplomatice pentru a ajunge la dezescaladarea tensiunilor din Marea Neagră“, „condamnând fără echivoc violarea suveranității teritoriale a Georgiei și Ucrainei de către Rusia, precum și încălcarea gravă a drepturilor omului în teritoriile ocupate și acțiunile de intimidare și destabilizare a țărilor vecine“. Rezoluția va fi supusă votului în plenul AP.

Cu ochii pe submarinele rusești

Rusia a dobândit un uriaș portavion în Marea Neagră prin anexarea Peninsulei Crimeea, care îi asigură o capacitate mai mare de proiectare a forței. Este motivul pentru care „siguranța în Marea Neagră este crucială nu numai pentru România, Bulgaria și alte țări care se învecinează cu Marea Neagră, dar și pentru Europa și pentru Alianța Nord-Atlantică“, a spus președintele AP NATO, italianul Paolo Alli. „Ruşii îşi sporesc prezenţa navală în Marea Neagră. Avem deja şase submarine noi în această regiune. Două dintre ele operează în Marea Mediterană, lovind ţinte din Siria. Nu numai România, ci toate ţările din regiune trebuie să fie atente la dezvoltarea capabilităţilor maritime“, a spus Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul AP NATO.

Militarizarea știrilor

Un alt proiect de rezoluție ce va fi supus votului la Bucuresti privește „transformarea informației în armă“, iar ținta principală este Federația Rusă. „Social Media a mobilizat socie­tatea civilă peste tot în lume“, subliniază rezoluția prezentată de deputata canadiană Jane Cordy, însă „Social Media poate să ducă la fragmentarea și polarizarea societății și să ofere vizibilitate mai mare părerilor radicale, precum și răspândirea știrilor false“. Este motivul pentru care rezoluția cere „înființarea unei instituții speciale“ care să contracareze dezinformarea de sorginte rusă, folosind „arma adevărului“. Cum se va face acest lucru? Prin „încorporarea aspectelor mass-media în formarea militarilor“, prin „dezvoltarea competențelor IT“ ale cetățenilor și prin „dezvoltarea gândirii critice“. Rusia încearcă să creeze sciziuni printre aliați, exploatând diferențele dintre ei și distrăgându-le atenția, provocând criză după criză, astfel încât să nu abordeze provocările cu adevărat importante, este opinia lui Mark Galeotti, cercetător la Centrul European pentru Securitate. Însă chiar și aliații singuri își creează aceste probleme, iar un exemplu ține de proiectul unei apărări europene comune, după Brexit. Nu este o alternativă la NATO, susține președintele AP NATO, italianul Alli, însă cercurile de analiză din SUA critică acest demers, care ar dăuna exporturilor americane de armament și poziției militare privilegiate pe care SUA o au în Europa postbelică. Italia, Franța și Germania sunt țările care susțin proiectul Europei Apărării, iar Alli trage spuza pe turta țării sale: „Aceasta este o problemă politică pe care o vom discuta în adunarea noastră și cred că ne vom axa cu siguranță pe sud“, a spus acesta la conferința de deschidere a AP NATO.

Securitatea, sufletul comerțului cu arme

AP NATO a prilejuit și întâlniri între șeful delegației americane, congresmanul Mike Turner, președinte al Grupului de Prietenie pentru România și al Subcomitetului pentru forțe aeriene și terestre tactice a Congresului SUA, și premierul Mihai Tudose. Dincolo de amenințările Rusiei și securitatea energetică regională, se pare că un subiect central a ținut de comerț – Conferința Trade Winds va avea loc la București peste două săptămâni și va aduce în România reprezentanți ai peste 100 de companii americane, nu neapărat investitori, ci afaceriști care vor să-și desfacă marfa în România. Printre ei se vor afla și mari producători de armament, după cum a menționat anterior ambasadorul SUA, Hans Klemm. Mesajul pare limpede: pe lângă combaterea acțiunilor ruse în câmpul informațional, securitatea trebuie ajutată prin noi achiziții de armament, de la avioanele și rachetele produse de aliații americani, elicopterele aliaților francezi, până la deja controversatele corvete ce ar trebui construite de aliații olandezi la Galați.

Încă o deschidere către Schengen

După solicitarea clară adresată de președintele Comisiei Europene pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, găzduirea AP NATO este o oportunitate de a pune presiune în acest dosar asupra Germaniei sau Olandei, state care semnalează în continuare că se opun acestui pas. Totul pleacă de la ideea creării unui „Schengen militar“ în Europa, pentru a permite o mobilitate cât mai mare a trupelor aliate, o propunere a Agenției Europene a Apărării și, deopotrivă, o solicitare făcută în acest an de comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges. NATO nu folosește termenul de „Schengen militar“ tocmai pentru a nu crea senzația excluderii unor state precum România și Bulgaria. În acest context, Ministerul Apărării Naționale a precizat că un „Schengen al Apărării“ nu se poate realiza fără ca România să continue demersurile de aderare la spațiul Schengen propriu-zis“ și că „România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.