Opoziţia cere dezbatere, primăria trece la vot

Miercuri, 21 septembrie 2016, şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti s-a transformat o dată în plus în teren de luptă politică. Consilierii USB, PNL şi PMP au reclamat lipsa dezbaterii privind punctele de pe ordinea de zi a şedinţei şi au părăsit sala la aproximativ două ore şi jumătate de la începutul şedinţei. Pe ordinea de zi se aflau mai bine de 60 de puncte, dar până la acel moment nu intraseră la vot decât 5 proiecte.

În cele 2 ore şi jumătate în care consilierii opoziţiei au fost în sală, orice obiecţie adusă de aceştie era respinsă prin vot. Totul a început cu respingerea solicitării de a scoate de pe ordinea de zi proiectele care făceau parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru a se clarifica statutul controversat al acestora.

Fuga din plen

Abia după mai bine de o oră de discuţii s-a ajuns la votarea primului punct al şedinţei, cel care viza demararea programului de investiţii necesare pentru dotarea unităţilor sanitare din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, cu echipamente şi aparatură medicală.
„Din cauza faptului că actuala putere formată din PSD şi ALDE nu respectă dreptul la dialog pe care ar trebui să îl aibă orice consilier general ales, iar noi am vrut să discutăm pe marginea mai multor proiecte controversate de-a dreptul pe care le-a propus astăzi majoritatea, nedându-ne dreptul la dialog şi la cuvânt, am decis să ieşim din sală, protestând astfel faţă de poziţia intransigentă şi, practic, nejustificată a majorităţii formate de PSD şi ALDE”, a izbucnit liberalul Ciprian Ciucu după ieşirea din şedinţă.
Și liderul USB, Nicuşor Dan, a venit în faţa presei să arate că „nu am venit în CGMB să fim un fundal pe care doamna primar şi consilierii PSD să îşi exprime ideile electorale. Am venit să dezbatem. Cât timp vom avea drept de dezbatere vom expune ideile cetăţenilor care ne-au mandatat. Cât timp nu vom avea acest drept de a dezbate, ne vom retrage de la şedinţă”.

Preşedintele strigă „Diversiune!”

Preşedintele întâlnirii ordinare, Honorius Edward Adrian Circa, a declarat că „s-a încercat o diversiune şi motivând faptul că nu au dreptul la cuvânt, au căutat doar să părăsească sala fie pentru a nu vota, fie pentru a pune într-o lumină proastă Consiliul şi Primarul General. Toată lumea a avut dreptul la cuvânt. (…) Nu a fost îngrădit dreptul nimănui la cuvânt. Au vorbit toţi liderii de grupuri politice.(…) Ulterior, din fiecare grup începând să se pună tot felul de întrebări, uneori chiar şi injurii, mai mult sau mai puţin necesare într-o şedinţă de Consiliu General atât la adresa Primarului General cât şi a aparatului de specialitate al primăriei. Nu cred că gestul de astăzi al colegilor noştri le face cinste”.

Societatea civilă dă dreptate „refugiaţilor”

Ieri, şi ActiveWatch şi Centrul de Resurse pentru participare publică au transmis primarului general al Municipiului Bucureşti solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/2003 şi nu au fost supuse dezbaterii publice: „Menţionăm că niciunul dintre proiectele de Hotărâre de Consiliu General de mai jos nu a fost afişat pe site-ul oficial al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, aşa cum prevede legea 52/2003”. Cele două organizaţii au arătat că, de la începutul mandatului Gabrielei Firea la Primăria Generală, doar trei proiecte de hotărâre de Consiliu General au fost supuse dezbaterii publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.