Principalele schimbări aduse Codului Fiscal, prezentate de Guvern

Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificat Codul Fiscal prevede reducerea numărului de contribuţii sociale de la nouă la trei, schimbări în ceea ce priveşte modul de impozitare al companiilor, îndeosebi pentru IMM-uri, şi reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Impozitul pe venit scade la 16 la 10%, cu excepţia dividendelor care vor fi taxate în continuare la nivelul de 5%.

OUG revizuieşte modul în care sunt impozitate microîntreprinderile astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit. ”Totodată, se includ în acest sistem şi persoanele juridice care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale). Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale şi reducerea costurilor aferente calcului şi administrării impozitului”, transmite Executivul.

Ordonanţa transpune în legislaţia naţională şi prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, prin: limitarea deductibilităţii dobânzilor; introducerea impozitării la ieşire – previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României; consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităţilor române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive; introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plaţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.

În domeniul contribuţiilor sociale obligatorii, modificările aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri vizează reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2%, de la 39,25% la 37,25%, şi reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 9 la 3, fiind menţinute: contribuţia de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.

În al doilea rând, contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator vor trece la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. ”CAS şi CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajaţi, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS şi CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, precizează Guvernul. În plus, se stabileşte o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă definite potrivit legii.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.

”Actul normativ prevede şi modificarea modului de stabilire a CAS şi a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente de exemplu: consultanţi, experţi contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocaţi (numai CASS), notari (numai CASS) sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datorează contribuţiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe ţară”, precizează sursa citată.

De la plata CAS vor fi exceptate persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activităţi pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocaţii, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocaţii salarizaţi, etc.). În prezent, excepţia se aplică pentru orice venit din salariu şi asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au şi calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechităţi faţă de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

”Pensionarii, şomerii, persoanele aflate în concedii pentru creşterea copiilor, persoanele care obţin ajutoare sociale şi alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, informează Guvernul.

Ca noutate, este introdusă „contribuţia asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% datorată de angajatori care va fi utilizată pentru alimentarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi asigurării necesarului pentru plata prestaţiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariaţii, respectiv indemnizaţiile pentru şomaj, indemnizaţiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

De asemenea, Guvernul a decis majorarea nivelului venitului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, după cum urmează:

 a) de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere,
 b) de la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei – limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.

Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

”Alte modificări fac referire la sancţionarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar în cazul în care există probe că acesta avea informaţii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relaţii comerciale. De asemenea, se extinde confiscarea şi asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate – alcool şi produse din tutun”, sunt alte prevederi adoptate de către Guvern.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a refuzat sa raspunda miercuri cum le explica votantilor PSD ca Guvernul nu si-a respectat promisiunile din campanie si din Programul de guvernare, potrivit carora de la 1 Ianuarie 2018 urma sa Creasca Salariile bugetarilor cu 20%, sa creasca toate Pensiile, iar Impozitul pe Veniturile sub 2.000 de lei sa fie ZERO.

    Intrebat in Conferinta de presa despre aceste promisiuni, ministrul Ionut Misa a evitat sa raspunda, spunand ca „toate masurile enuntate si multe altele sunt introduse, vor fi implementate in cursul anului 2018, unele de la 1 ianuarie”.

    Intrebat inca o data de reporter care dintre cele 3 mari masuri intra in vigoare de la 1 ianuarie, Misa a spus :”Asa cum am mentionat si anterior, discutam de o crestere a salariului brut de 25% si eu am facut mentiunea clara de cate ori am iesit in dezbaterile publice ca sunt cresteri NETE in functie de categoria de salariat de 4 la suta – 4 si ceva la suta.
    Dar conform Legii salarizarii pana la finalul anului 2018 exista cresteri progresive inclusiv ale venitului net. Le obtineti din Legea salarizarii sau Ministerul Muncii”.(!!!)

    Ministrul Finantelor a refuzat vehement sa raspunda intrebarilor ulterioare insistente ale jurnalistilor pe aceasta tema.
    Asa cum i-a cerut Premierul Tudose, in coonferinta de presa Misa a explicat FUGITIV, acceptand doar 3 INTREBARI(!!) de la jurnasisti MINTIND si batand campiii!
    A aratat inca o data ca Ministrii lui Dragnea sunt figuri triste si incompetente si slugarnice care se supun dorintelor marelui lider penal, Dragnea, MINTIND fara limite!
    Gasiti pe internet cum a fugit Misa dupa doar 3 intrebari la care Jurnalsitii ii spuneau de zor: „NU asta v-am intrebat, va rog sa raspundeti la intrebare!”
    Misa batea campiii, pe model Dragnea si Tudose!
    Evident, MINCIUNILE nu pot fi explicate, doar ca Romanii vad deja cum PSDul lui Dragnea MINTE precum respira!
    Si ca NU Patronii ii MINT, ci Guvernul lui Dragnea!
    Rusine!

  2. …vizează reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2%, de la 39,25% la 37,25%,si scaderea impozitului de la 16% la 10%
    Cu toate acestea rezultatulul nu este o crestere consistenta. De ce?

    Explicatie:
    Daca ne raportam la costul salarial total (brut+contr angajatorului, si la asta trebuie sa ne raportam, avem acum o contributie la CAS de 31.98% (18.53% angajator si 13.44% la angajat) . Aceasta va creste la 36,41% (2.19% ang + 34.22% angajat) si nu va scadea asa cum eronat se spune in articol (prin raportare la sume ne-echivalente).

    Aceasta crestere ar urma sa fie compensata de scaderea ponderii impozitului de la 10.88% la 6.36% din aceaiasi masa salariala.
    Inpactul este usor, usor pozitiv. Si lasa loc ulterior unei cresteri a impozitelor (poate unul in trepte), care ar lovi in cei cu salarii foarte mari.
    Pana la urma este o solutie artificiala de a urca salariile (scriptic) catre valorile din legea unica a salarizarii.

  3. Si, ma intreb asa in sinea mea, daca acuma, oanenii muncii vor trebui sa faca toate aceste plati din contul lor bancar, oare cit vor lua bancile pentru acele plati obligatorii? Si cit va ramine real in cont, adica ca venit net in buzunarul angajatului, dupa ce se duc si taxele bancare din banii primiti de la angajator ca salariu? Si sa nu creada careva ca legiuitorii ciocoi din fruntea tarii nu s-ar fi gindit la asta, Si ca BNR-ul ar fi uitat de banci si cum prin aceasta „revolutie fiscala” le va creste profiturile !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.