Parchetul General sare în capul lui Tudorel Toader

Ministerul Public anunță că a luat act „cu surprindere și îngrijorare” de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil, instituția fiind nemulțumită, printre altele, de propunerea de creare a unei direcții specializate de anchetare a magistraților.

„Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României. Totodată, atrag atenția în mod îngrijorător și alte modificări care vor bulversa sistemul judiciar, precum: modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii, promovarea pe loc, condițiile răspunderii magistraților. Precizăm că proiectul de modificare a legilor Justiției nu ne-a fost transmis până la acest moment și, după ce vom lua cunoștință de conținutul integral al acestuia, vom formula un punct de vedere complet”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Una dintre propunerile anunțate de Tudorel Toader la care face referire Parchetul General vizează înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, pe lângă DNA și DIICOT, care să se ocupe de investigarea presupuselor fapte penale ale magistraților.
„Propunem înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, o a treia direcție pe lângă DNA și DIICOT, o direcție care să aibă compteneța exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de către magistrați”, a spus Toader.

DIICOT: Nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare

DIICOT spune la rândul său că proiectul de lege care vizează modificarea legilor privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi privind CSM nu reprezintă ”rezultatul consultărilor anterioare” cu magistraţii și consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluţie unitară.

Biroul de presă al DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că procurorii direcţiei au analizat ”cu atenţie” modificările anunţate de către Tudorel Toader, ”ţinând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraţilor, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare şi funcţionare a justiţiei, iar aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraţilor, nu se regăsesc în noul proiect, aşa cum a fost prezentat”.

”Deocamdată, în discuţii s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ şi, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existenţa unei dezbateri reale şi a unui dialog permanent între instituţiile menţionate mai sus, astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigenţele strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român”, precizează DIICOT.

Potrivit sursei citate, în lipsa unui proiect de modificare a legilor justiţiei şi a unei note de fundamentare scrise, procurorii DIICOT vor putea prezenta un punct de vedere unitar şi integrat după comunicarea acestora.

”În acest sens, procurorii din structura centrală şi teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluţie unitară”, se mai arată în informarea DIICOT.

CSM, în expectativă

Judecătorii şi procurorii au cerut, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să exprime un punct de vedere cu privire la propunerile de modificare a legilor justiției transmise de ministrul Tudorel Toader, CSM arătând faptul că nu a primit, deocamdată, un document oficial din partea ministerului.

„Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a solicitărilor repetate ale colegilor judecători şi procurori, aduce la cunoştinţă publică faptul că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, cu consultarea sistemului judiciar”, a explicat CSM, într-un comunicat de presă, transmis miercuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.