Parlamentul a respins reexaminarea „Ordonanţei Plagiatelor” nr. 4/2016

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 4 / 2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale cu referire la filtrele de calitate şi de integritate a şcolilor de doctorate şi Camera Deputaţilor a respins-o. Au fost 124 voturi „pentru” (din 178 voturi necesare aprobării unei legi organice) şi 59 „împotrivă”. Cererea va fi expediată acum la Senat (camera decizională), Comisiei de Învăţământ, al cărei preşedinte este Ecaterina Andronescu. Cererea de reexaminare primise un raport favorabil în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, adoptându-se însă un singur amendament: ”toate suspiciunile de plagiat trebuie analizate în baza legislaţiei în vigoare, în momentul susţinerii doctoratului şi nu a legislaţiei actuale”. La dezbaterile din plen, de săptămâna trecută, reprezentantul Ministerului Educaţiei a declarat că instituţia nu susţine proiectul în forma votată de parlament, ci argumentele preşedintelui Iohannis: „Avem peste 50 de IOSUD-uri (instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat – n.r.). Unele sunt capabile să îşi asume responsabilitatea organizării de doctorate, altele nu”, a precizat acesta.

Efectele cele mai importante ale acestei legi, dacă va intra în vigoare, sunt:

  1. pasează la universităţile acreditate să organizeze studii de doctorat atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate, cât şi pe cea de a analiza sesizările privind plagiatele din doctorate, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) urmând să avizeze verdictul. Cu alte cuvinte, legea le cere universităţilor neperformante, care au tolerat până acum plagiatele, să pedepsească plagiatele.
  2. relaxează procedura de susţinere a doctoratelor.
  3. dă dreptul doctorilor să renunţe la titlu, fără să suporte vreo consecinţă.
  4. evaluarea şcolilor doctorale (care funcţionează pe lângă universităţi) va fi mult mai permisivă, fiind eliminate câteva filtre şi introdus avizul Consiliului Rectorilor (adică al celor controlaţi), în condiţiile în care un raport al Curţii de Conturi atrage atenţie tocmai asupra diluării calitative a actului de educaţie, cu implicaţii masive pe piaţa muncii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.