Paza elevilor, în grija Domnului

Violenţa în şcoli este tratată superficial de autorităţi

Cazurile de violență în școli au luat amploare în ultima vreme. Părinții își fac singuri dreptate, agresând copii. La rândul lor, elevi își bat colegii și nimeni nu ia nicio măsură. Cadrele didactice sunt fie nepăsătoare, fie nu vor să aibă probleme. Directorii  încearcă să mușamalizeze evenimentele pentru a da bine. Paza în școli se dovedește de multe ori ineficientă sau chiar inexistentă.

O poveste care se perpetuează de-a lungul anilor prin lipsa de colaborare dintre părinți și profesori. Deși interesul ar trebui să fie comun, acela de a crește și educa în siguranță copiii, aceștia se situează adesea pe poziții adverse. O luptă surdă căreia îi cad victime tocmai cei care ar trebui protejați.

Paza școlilor, în sarcina primăriilor

„În București, paza în unitățile de învățământ este plătită de primăriile de sector, excepție face Sectorul 4. În celelalte localități din țară plătesc adesea părinții. Primarii nu se gândesc la siguranța copiilor, se gândesc să facă promisiuni la început de mandat și apoi uită. Noi am avut discuții la Ministerul Învățământului, înainte să plece domnul ministru Liviu Pop, prin care am solicitat deblocarea posturilor de paznici. Vom avea o întâlnire și cu actualul ministru în această săptămână și urmează să discutăm și acest lucru. Am înțeles că ar exista intenția la nivelul Primăriei Capitalei pentru înființarea unei societăți care să asigure paza unităților de învățământ, dar încă nu există nimic concret. Pe de altă parte, au fost cazuri când s-au investit sume importante din bugetul de stat, care însă au intrat în buzunarele firmelor de casă ale primarilor. Și asta, în timp ce există soluții ieftine și simple, doar că nu se doresc. Un exemplu în acest sens este declarația fostului ministru Liviu Pop, care a spus că există circa 2.000 de grupuri sanitare improprii, în care s-au investit sume de circa 100.000 euro. Un jaf la adresa banului public, dar nici Curtea de Conturi nu face investigații în aceste cazuri“, spune Iulian Cristache, președintele FNAP.

Școlile, obligate să aibă camere de supraveghere

Ministerul Educației a elaborat mai multe documente strategice care privesc siguranța în școli și în apropierea acestora pentru a reducere violența în învățământul preuniversitar.

Fiecare unitate școlară are obligația de a asigura aparatura de supraveghere pentru securitatea elevilor și a cadrelor didactice. Acest lucru se realizează din fondurile alocate de primării. „Autoritățile administrației publice locale asigură condițiile și fondurile necesare pentru implementarea și respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă și pentru asigurarea securității copiilor/elevilor și a personalului în perimetrul unității de învățământ“, potrivit art. 193, alin. 3, din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

„O soluție pentru reducerea violenței ar fi și implicarea Ministrului de Interne prin îndesirea acțiunilor la nivel de unitate de învățământ. Polițistul ar trebui să treacă săptămânal prin școală, să discute cu conducerea, să nu se mușamalizeze cazurile de violență“, adaugă Cristache.

Mii de acte de violență

An de an sunt semnalate câteva mii de cazuri de agresiune în școli. Potrivit Ministerului Educației, în anul școlar 2016/2017 au fost înregistrate 12.737 de acte de violență în școli, mai puține față de anii anteriori, când media a fost de circa 17.000.

Scăderea acestora a avut loc ca urmare a punerii în aplicare a Planului Național Comun de Acțiune, în cadrul căruia au lucrat în parteneriat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Școala, mediu propice pentru „bullying“

Deși statisticile Ministerului Educației spun că numărul incidentelor a scăzut, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți, Iulian Cristache, este de altă părere.

„Cazurile de violență aflate în evidența inspectoratelor școlare sunt mult mai puține decât în realitate. Există în ultimul timp o tendință de creștere a a agresivității, cauzată de lipsa de educație din familie, la care se adaugă mediul propice existent în unitățile de învățământ, favorizat și de inacțiunea cadrelor didactice. Din păcate, școala a devenit un mediu propice pentru «bullyng». Lipsa de implicare a profesorilor a dus la proliferarea acestui fenomen. Ei nu le atrag atenția copiilor când îi aud că înjură, îi văd cum scuipă, ori când aruncă pe jos laptele și cornul pe care le primesc. Uneori, din comoditate, alteori, din cauza modului în care reacționează elevii, a ceea ce transmit acasă părinților. Și atunci profesorul stă în banca lui. Dar un copil care nu are un comportament adecvat în pauze nu va avea nici la ore.“

Nu există empatie între profesori și elevi

„Eu nu cred că există profesori care să nu fie pregătiți didactic sau pedagogic, cred că este o lipsă de acțiune. Nu există interes din partea acestora. Nu există o empatie între profesori și elevi. Sunt puține cadre didactice care empatizează. Cadrele didactice evită să se impună, nu au tact pedagogic. Fie se fac că nu văd, fie trec direct la amenințări, precum scăderea notei la purtare. Nu vor să aibă o discuție cu elevul, să urmeze niște pași. Pot da mustrare individuală, apoi scrisă, urmate apoi de o discuție cu părinții, și să meargă mai departe către Protecția Copilului și Poliție. Lucrurile trebuie făcute treptat, astfel încât să aplaneze și să reducă aceste conflicte. Așa cum a fost cazul din Constanța, unde, deși teoretic cele trei mame au avut dreptate, nu au acționat cum trebuie. Deși acel copil îi teroriza pe colegii lui, școala nu a făcut nimic. Sigur, și mamele puteau să meargă la poliție“, mai afirmă şeful FNAP.

Relații degradate între profesori și părinți

„Când părinții se adresează cadrelor didactice pentru ajutor, acestea le întorc spatele. Nu există, din păcate, o colaborare reală între părinți și școală, dimpotrivă, relațiile se degradează. Însă școala nu poate fi ruptă de contextul social în care trăim. În România există multă violență în familie, iar profesorii nu au tact pedagogic. Acești factori negativi nu pot duce la un rezultat pozitiv. Și părinții trebuie să sprijine educația copilului, școala nu poate face absolut totul. Ar trebui să existe o colaborare permanentă între cele două părți: școală și familie“, ne-a explicat Iulian Cristache.

Tot preşedintele FNAP spune că, „la proxima întâlnire cu ministerul, vrem să facem un fel de breviar prin care directorii de școli să le prezinte reprezentanților părinților ce atribuții au, ce prevede legislația. Iar acel părinte trebuie să reprezinte în mod real interesele elevului și ale părintelui.

Din păcate însă, majoritatea sunt servili directorilor, întrucât beneficiază de un atu în relația cu școala. Părinții sunt obligați prin lege să ia legătura cu profesorii măcar o dată pe lună. Când ești părinte ai obligații față de copilul tău“.

Primăria Sectorului 4 a renunțat la paza în școli

Primăria Sectorului 4 anunța, la începutul anului școlar 2017/2018, că renunță la contractele prin care era asigurată paza unităților școlare din cauza costurilor mari. Deși a invocat lipsa banilor, i-a asigurat pe locuitori că va suplimenta numărul agenților de pază care aparțin Poliției Locale, aflată și aceasta în subordinea Consiliului Local. Mai mult, Primăria Sectorului 4 a specificat că paza asigurată de societățile private era doar pentru bunuri, nu și pentru persoane.

Din 19.550 de unități de învățământ, în anul școlar 2016/2017 au fost asigurate cu pază umană 6.171 de școli. Din acestea, 2.670 sunt din mediul rural, numărul lor crescând cu 11,4% comparativ cu anul anterior.

6.024 de școli și grădinițe dispun de sisteme de supraveghere video. Cele mai multe se află în mediul rural, 4.170 situându-se în unități de învățământ preuniversitar din sate, iar 1.854 în orașe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

12 Comentarii

  1. La cat fura PSdeii, de unde Bani pentru Spitale moderne, Medicamente, Paza scolilor, Scoli cu WCuri moderne, Infrastructura moderna….?
    De unde atatia bani, normal ca NU sunt Bani, Banii ajung in Averile uriase ale bugetarilor de LUX!

    • Penibil. Ca esti anti PSD, este deja cunoscut. Dar pentru toate neajunsurile, sa fie de vina numai PSD? Ce tara, ce oameni!

  2. „Părinții își fac singuri dreptate, agresând copii. La rândul lor, elevi își bat colegii…” Nu cumva e EXACT INVERS??? Elevii își bat colegii, iar parintii isi apara copiii??? Ia mai ganditi-va nitel!

  3. Nu-i adevarat, curata diversiune! „paza elevilor” este asigurata de cele doua „acadeniciene de renume” din Videle, vegheate de Daddy al nostru; iar daca apar ceva probleme, „garda pretoriana cu cefe groase” la un semnal, chiar a lu’codrin, intervine mai repede ca „smurdul”!

    • Se putea sa nu te bagi tu ca musca-n lapte, cu ineptele tale idei fixe?

  4. Nici cu pumnul in plex nici cu pixelul albastru, o serie de succesuri.

  5. „Așa cum a fost cazul din Constanța, unde, deși teoretic cele trei mame au avut dreptate, nu au acționat cum trebuie. Deși acel copil îi teroriza pe colegii lui, școala nu a făcut nimic. Sigur, și mamele puteau să meargă la poliție“, mai afirmă şeful FNAP.” Mai, oamenii astia sunt intregi la mintea lor??? Deci, e mai bine sa fie copilul speriat de POLITIE, decat sa primeasca o chelfaneala de la niste mamici exasperate? Eu nu inteleg, astia-s parinti??? Pai un copil care ajunge la POLITIE (forta suprema de REPRESIUNE in stat) e mai traumatizat pe viata de o suta de ori decat daca ar incasa cativa ghionti de la mamici!!!

  6. „Mai mult, Primăria Sectorului 4 a specificat că paza asigurată de societățile private era doar pentru bunuri, nu și pentru persoane.” EXACT! Deci, ce-i tot trageti cu „paza in scoli”? NU E ASTA SUBIECTUL! Subiectul e cum ne aparam copiii de violenta altor COPII! Niciun agent de paza n-are cum sa intervina intre doi copii care se bat. Singura solutie o stiti cu totii (dar v-a inghitit pisica limba…): reinstaurarea DISCIPLINEI in scoala! Restul e apa de ploaie…

    • bravo, asa cum animalele asi apara pui, asa si mamele trebuie sa-si apere copii pe care s-au chinuit sa-i creasca, inclusiv in fata unor minori devianti.
      camere video, paza etc. si tot ce zice ala de la o federatie care reprezinta doar pe aia care apar in acte -o vrajeala stricata

  7. 1. Profesorii trebuie sa fie inarmati cel putin cu sprayiuri lacrimogene , si sa respunda pecuniar de linistea sin scoala .
    2. Sa se termine cu incercarile de stirbire a autoritatii profesorului in scoala si clasa .
    Sa se termine cu tot felul de drepturi – ale copilului , ale elevului , ale …. Intai datoria si-n urma drepturile .
    3. Elevii problema sa poata fi indepartati lesne din scoala , marul putred strica merele bune .
    4. Pe timpul recreatiei ar fi utila angajarea unori monitori care sa organizeze cu elevii varii exercitii fizice .

  8. Desfiintarea scolilor de stat ca sa ramina doar scoli private in care parintii aleg ce vor ei cu banii jos. Si desigur scoli de elita unde conteaza si calitatea probata de teste a elevilor. La scoala de stat se fabrica doar sclavi si viitori statutzi – dar si aia fug unde vad cu ochii din romania. O scoala privata poate avea ce politica de protectie vrea. Modelul; Israelian – profesorii inarmati cu pusti mitraliera sau modelul american de saraci – tot de stat cu paznic ca la puskarie. Romania e saraca si nu poate face atitea puscarii pentru elevi cit ar dorii sistemul socialist (SS pre scurt at).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.