Pe cine dă vina Iohannis în cazul compensațiilor către fermieri de la UE

Preşedintele Klaus Iohannis  a arătat către Ministerul Agriculturii, dar și către abordarea birocratică a Comisiei Europene, întrebat joi la Bruxelles ce explicaţii a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensaţii pentru fermierii români afectați de războiul din Ucraina.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a afirmat Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

El a fost întrebat dacă a primit explicaţii de ce a fost alocată această sumă mică României şi cine s-ar face vinovat pentru acest lucru.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Săptămâna trecută, mai multe organizaţii ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro de la CE nu acoperă prejudiciul cauzat. „Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, au susţinut reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie şi a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

 1. de vina este chiar mama lui Ciolacu=daca nu- facea era mult mai bine

 2. Inainte sa se uite in gradina altuia sa priveasca in propria gradina. Toti, sunt o clica de incompetenti,de hoti ticalosi fara scrupule, intelesi intre ei in spatele usilor si hai sa dam bine la poze. Astia sunt calaii agriculturii din tara noastra si implicit a noastra, a omenilor de rand. Sa va fie rusine la toti! D-zeu nu doarme!

 3. Cam ce asteptari sa mai avem, de la Uniunea Europeana a mancatorilor de „celenterate” ?

 4. De vină suntem toți. Nu vrem să ne întoarcem la normalitate, la Monarhie.

 5. Johannis a recunoscut implicit că, toată producția agricolă romana este la negru! Ministerul agriculturii nu cunoaște situația din teren din moment ce se face evaziune fiscală la greu de către fermieri și samsari! Și europenii cunosc situația și de aia își bat joc de noi! Totul la negru și mâncăm aluat congelat din import!

 6. Putoarea de plavan, ii e lene sa si gandeasca, sa fie obiectiv in ce scoate pe gaura gurii, dar te chioraste de la ochi vizibil.

 7. Singurii vinovati sintem noi romanii, pt. ca inca avem rabdare sa toleram aceasta clica de tradatori de tara in frunte cu Johannis ,care face tot ce vor muschii lor cu tara .

 8. Eu nu inteleg insistenta unor jurnalisti de a pune intrebari pertinente Presedintelui nostru dublu ales. Domnul Iohannis recunoaste singur ca „sunt chestiuni complicate”, deci nu e treaba lui sa va dea un raspuns clar si concis.
  In plus, uitati-va ce vreme superba e afara. Au inflorit copacii, gazele zumzaie, aerul e parfumat de zambilici si zarnacadele. Cum vreti voi ca ilustrul nostru conducator multiubit sa se mai gandeasca la altceva decat la sarbatorile Pascale alaturi de Prima Doamna ale carei toalete au inebunit intraga planeta.
  Abia asteapta sa-si ciocneasca oualele, sa guste din capra umpluta si sa-si stropeasca din belsug consoarta si ale ei prietene in ziua de stropit.
  Anul acesta, daca este chibzuit, prinde doua stropeli, la interval de o saptamana.
  https://media.tenor.com/7G183uOIsuEAAAAC/ferdinand-flowers.gif

 9. Cică Romania a primit doar 10 milioane de euro sprijin pentru pierderile suferite de fermierii români fiindcă Daea nu a putut justifica pierderile! De ce? Fiindcă agricultura din Romania este la negru!

 10. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Este inadmisibil ca o tara cu asa potențial agricol sa nu ne asigurăm măcar alimentele ptr consumul intern, sa nu mai vb sa exportam produse românești finite de calitate care aduc plus valoare economiei și creează locuri de munca bine plătite. De ce miloane de romani lucrează în agricultură altor state?!?! De ce importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai etc?!?! La ce mai acordăm subvenții beneficii din bugetul statului rambursări de tva subvenții la motorina despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor etc ??? Sa aibă fermierii jepanele lor de sute de mii de euro bucata??? Nu mai suport acești fermieri avari nesimțiți aroganți evazionisti etc care se plâng ca nu găsesc forță de muncă și nu ii ajută statul .

 11. Malai Mare este unicul vinovat. El reprezinta intotdeauna Romania la toate intrunirile europene cu cei mari inghitind pe nemestecate tot tainul care i se serveste de stapani. Vina ii aprtine exclusiv pentru toate relele din ziua de azi intamplate romanilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.