Transplantul renal, asistat de robotul DaVinci

Performanță medicală la Brașov

În urmă cu 3 ani, făcea senzaţie în lumea medicală europeană vestea primului transplant renal asistat robotic (RAKT-„robotic assisted kidney transplantation”). Prelevarea rinichiului de la donator folosind robotul DaVinci era deja o tehnică bine codificată, în schimb implantarea robotică, sutura vaselor si a ureterului cu ajutorul robotului, era o provocare extraordinară pentru chirurgii de transplant.

Ziua de 12 ianuarie 2019 este data la care în România s-a realizat primul transplant asistat robotic, fiind de fapt o premiera est europeana, Spitalul Sf Constantin din Braşov intrând într-un club select de 10 centre din Europa în care acest tip de intervenţii pot fi efectuate.

Intervenţia de transplant renal RAKT a debutat la ora 9,30 cu prelevarea robotica a rinichiului de la donor(soţia pacientului primitor). Intervenţia de implantare robotică a început la ora 15 şi a durat 3 ore şi jumătate, timp în care vasele iliace ale primitorului au fost disecate, rinichiul de la donor a fost introdus în abdomen printr-o incizie de 5 cm la nivelul ombilicului, apoi intervenţia a continuat robotic cu implantarea vaselor rinichiului la nivelul vaselor iliace ale primitorului şi a ureterului în vezica primitorului.Rinichiul a produs urină încă de pe masa de operaţie.Intervenţia de transplant renal robotic a fost realizată de o echipă formată din Profesor Karel Decaestecker de la Spitalul Universitar din Gent(Belgia), Dr Bogdan Moldovan , Coordonatorul Centrului de Transplant „Profesor Gilles Mentha” Sf Constantin Braşov şi Profesorul Christophe Iselin de la Spitalul Cantonal din Geneva.

Intervenţia RAKT din 12 Ianuarie a încheiat „maratonul de transplant renal” de la Centrul „Gilles Mentha” Braşov , ce a însemnat 4 intervenţii de transplant renal şi 4 intervenţii robotice de prelevare renală de la donatorii familiali în 3 zile, reprezentând 28 de ore de timp operator efectiv, la care au participat 27 de medici din 5 centre universitare din Elveţia, Belgia şi Romania)Braşov, Cluj-Napoca, Tg-Mureş).

Echipa multidisciplinară care a realizat intervenţiile de transplant a cuprins: echipa ATI formată din Dr Luminiţa Cîmpeanu, Dr Sorin Paşcanu, Dr Lucian Băilă, Dr Vlad Untaru, Dr Mihai Chiloflischi, echipa de prelevare robotică: Prof Christophe Iselin(Geneva), Prof Ioan Coman, Conf Dr. Nicolae Crisan, Dr Florentin Dobrotă, Dr Cristian Manea, Dr Andrei Dumitrescu, echipa de transplant: Prof Karel Decaestecker(Gent), Prof Thierry Berney(Geneva), Dr Bogdan Moldovan, Dr Costel Rad, Dr Viorel Rusu, Dr Gabriel Serac, Dr Lucian Toma, Nefrolog Dr Mihaela Verzan, Cardiologie –Doppler peroperator: Dr Simona Marin şi Dr Dragoş Lupu, Infecţionist Dr Andreea Moldovan, Medic de Laborator Laura Dobrin, Farmacist Carmen Răuţă, echipa de asistenţi instrumentari(AngelaCotoară, Anca Jecan , Sabrina Comaniţă, Miruna Buţu).Alţi peste 30 de asistenţi medicali şi infirmiere au asigurat îngrijirea pacienţilor la Reanimare şi pe Secţia de Transplant, efortul logistic fiind unul deosebit.

Câteva cuvinte despre pacienţi, veniţi din cele 4 puncte cardinale, Chişinău, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti. Marius are 34 de ani, este din Iaşi şi suferă de boală polichistică renală ereditară, sub dializă din 2017, soţia Mihaela de 29 de ani donându-i rinichiul drept.

Ionuţ are 33 de ani, face dializă de aproape 10 ani, a avut 2 accidente vasculare cerebrale, ultimul soldându-se cu o operaţie pe creier, Mama Maria de 54 de ani donându-i rinichiul stâng.

Dumitru are 50 de ani, e din Chişinău, face dializă de un an din cauza unei boli polichistice ereditare, are 3 copiii dintre care 2 bolnavi, soţia incompatibilă, donatorul fiind cumnatul Anatolie (soţul sorei).

Laurenţiu are 24 de ani, face dializă de 3 luni din cauza unei unei boli autoimune renale (Boala Berger), donatorul fiind soţia Florentina. Este mandru de statutul de prim transplantat renal prin tehnica RAKT în Europa de EST.

De menţionat că toţi cei 8 pacienţi operaţi sunt asiguraţi CAS în România şi cu toate acestea nu au beneficiat de decontarea intervenţiilor prin Programul Naţional de Transplant.Costurile intervenţiilor , a tratamentului şi testelor de laborator din prima lună se ridică la cca 30.000 Euro pentru fiecare cuplu donator-primitor, transplantul DaVinci fiind cu cca 10.000 Euro mai costisitor.Familiile pacienţilor, colegii de muncă, prietenii de pe reţelele de socializare au facut eforturi supraomeneşti pentru adunarea sumelor necesare. Fundaţia Sf Constantin a contribuit cu peste 20.000 Euro din donaţii iar echipele medicale au lucrat pro bono.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Asta „fac” guvernantii romani care nu mai pot de grija romanilor.
    Legea Trasplantului, PROMISA de PSD si Amanata si ras-amanata de Sorina Pintea o sa apara la Sfantu Asteapta!
    Tocmai din acest motiv NU va aparea curand: pentru ca cei Asigurati vor trebui sa BENEFICIEZE de BANI de la CNAS pentru astfel de interventii, ori Statul roman in faliment NU are de unde sa suporte asa ceva, d-aia Amana Legea Transplantului si lLgea sanatatii PROMISA de PSD in celebrul Program de guvernare cu termen 31 Decembrie 2017!
    NU exista nici urma, nici Proiect macar la Legea sanatatii!
    „S. Pintea spune că noua Lege a transplantului, anunțată inițial „cel târziu” pentru luna Septembrie, „e finalizată”.
    Ministrul Sănătăţii, S. Pintea, a afirmat, marți, că proiectul noii legi a transplantului a fost finalizat, iar „cât de curând” acesta va fi pus în dezbatere publică. Ea a avansat un nou termen în care spune că Ministerul Sănătății s-a angajat „să scoată” acest proiect de lege: luna Decembrie.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22822346-sorina-pintea-spune-legea-transplantului-anuntata-initial-cel-tarziu-pentru-luna-septembrie-este-finalizata.htm
    Nici urma!

    Legea sanatatii, nici urma!
    http://www.ziare.com/politica/guvern/guvern-nou-program-de-guvernare-nou-care-sunt-promisiunile-executivului-dancila-1499266

    Rusine!

  2. Cum sa aiba bani daca tara e guvernata de mafihoti care fura de rup de corporatii care sug tara de zeci de miliarde

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.