Pesta porcină – cele mai noi date

La data de 27 septembrie, pesta porcină africană (PPA) era semnalată în 223 de localități din 13 județe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale, a anunțat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) joi într-un comunicat de presă .

De asemenea, pesta exista la 72 de mistreți, iar în total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală.

Comparativ, la data de 19 septembrie, epidemia era semnalată în 227 localități din 13 județe, cu un număr total de 927 de focare și 62 de cazuri la mistreți, iar, la nivel național, 311.869 de porci fuseseră sacrificați.

Până la data de 27 septembrie, au fost stinse cinci focare în județul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. În plus, în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14 august, conform instituției.

„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare”, arată comunicatul de presă al ANSVSA.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
– Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Tulcea – 561 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o exploatație de tip A) şi 42 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 81 de focare (dintre care 8 focare la exploatații comerciale);
– Judeţul Constanţa – 76 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ialomiţa – 119 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
– Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 52 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 8 cazuri la mistreţ;
– Județul Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei;
– Județul Giurgiu – 3 focare în gospodăria populaţiei și 1 caz la mistreț;
– Județul Dâmbovița – 1 focar în gospodăria populației.

Conform ANSVSA, până la data de 27 septembrie, au fost despăgubiți 4.960 de proprietari ai căror porci au fost afectați de virusul pestei porcine africane (PPA), iar valoarea plăților este 55,348 milioane de lei.

Recomanda
Ioana Radu 8631 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cite conserve(in kg)din carne de porc s-au fabricat,evident in conditii de siguranta(alimentara,epidemiologica) ? spune:

    Exemple de modalitati de transmitere a pestei, in gospodariile populatiei,mai ales unde sunt cazuri putine;concret,pas cu pas;ar fi instructive pentru crecatori.Exemplele sa fie date de medicul veterinar”curant al gospodariei si validate,
    confirmate de ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.