Noi date oficiale

Pesta porcină, din galop în galop

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți, a anunțat miercuri Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În total au fost uciși 311.869 de porci afectați de boală.

Comparativ, la data de 13 septembrie, PPA era semnalată în 207 localități din 12 județe, cu un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți, iar la nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci.

Până la data de 19 septembrie, au fost stinse cinci focare în județul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. În plus, în județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar în județul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, la data de 14 august 2018. „Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare”, se precizează în documentul de presă al ANSVSA.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

– Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Tulcea – 557 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o exploatație de tip A) şi 34 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 73 de focare (dintre care 7 focare la exploatații comerciale);
– Judeţul Constanţa – 72 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ialomiţa – 115 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 11 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
– Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 50 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 6 cazuri la mistreţ;
– Județul Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei;
– Județul Giurgiu – 1 focar în gospodăria populaţiei și 1 caz la mistreț;
– Județul Dâmbovița – 1 focar în gospodăria populației.

Prezenţei virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Este minunat ! UE a avertizat Romania din luna martie ca este posibil sa apara gripa porcina ! Ei si ? Cantec , joc si voie buna ! Ca nu s-a luat nicio masura este normal , pentru Romania Ca nu-i niciun vinovat , iar este normal!! Este vinovat porcul ! Vivat ! traiasca Romania unde puscarie fac doar amarestenii ! Ma contrazice cineva ? N.B. Rar , da’ rar de tot mai pica si cate un pete mare ! Pentru unul cu staif prins , scapa 100 de smecheri ! Asa ca , vals, tango si sarba-n caruta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.