Petiţie pentru construirea unui complex de cinematografe de artă

Asociaţia Culturală Metropolis invită organizaţii neguvernamentale cu activitate în domeniul cultural să se alăture solicitării adresate administraţiei locale şi Ministerului Culturii de a lua în considerare nevoia urgentă de consolidare a clădirilor şi sălilor de cinematograf cu risc seismic ridicat şi construirea unui complex cu cel puţin trei săli de cinema de artă, în Bucureşti, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film şi pentru distribuţia şi programarea filmelor de artă, filmelor româneşti şi europene. Solicită, de asemenea, ca acestea să fie cosiderate prioritate culturală.

Iniţiativa a fost lansată în contextul promulgării noii legi care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor.

“Cele mai importante cinematografe de artă din Bucureşti se vor închide, ca urmare a noii legi care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor. Această lege vizează Cinema Pro, Cinema Studio, Cinema Patria, care sunt cele mai mari şi moderne săli de cinema din Capitală, spaţii unde se desfăşoară festivalurile de film şi unde se programează filme româneşti şi europene. Solicităm consolidarea urgentă a acestor clădiri şi construirea unui complex cu cel puţin trei săli de cinema de artă, în Bucureşti, un complex destinat festivalurilor şi distribuţiei normale. Solicităm statului, administraţiei locale şi Ministerului Culturii să considere această nevoie urgentă ca prioritate culturală.

Aproape toate cinematografele din Bucureşti şi din ţară unde există condiţii optime de proiecţie a filmelor se află în mall-uri, iar acolo, filmele de artă care intră în reţeaua de distribuţie naţională sunt programate la ore nepotrivite, pentru a lăsa „prime time” blockbusterelor americane, iar din acest motiv, în principal, aceste filme care ajung la Cannes, Berlin şi la alte festivaluri importante, rezistă foarte puţin timp în multiplexurile localizate în mall-uri. De asemenea, acestea se află departe de centrul Bucureştiului, iar oamenii caută un anumit tip de produs în mall, spaţiu dedicat cumpărăturilor, şi nu culturii.

Educaţia cinematografică potrivită este extrem de importantă, atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. În ultimii ani, s-au organizat festivaluri de film necesare şi de succes şi avem nevoie de spaţii unde să le putem organiza în continuare.

La Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea, au participat anul trecut 15.000 de persoane doar la Bucureşti, care au urmărit filme non-comerciale, educative, cu teme sociale, necesare pentru o alfabetizare şi educaţie media potrivită pentru publicul tânăr. Este doar unul dintre festivalurile bucureştene care are nevoie să existe în continuare, efortul de a organiza un festival este uriaş, iar aceste săli mici care vor mai rămâne optime ca locaţii de festival, cel puţin până la o reexpertizare a lor, sunt neîncăpătoare pentru public.

Toate capitalele europene dispun de multiplexuri, de săli mici şi cochete pentru filme de artă. Ne dorim ca Bucureştiul să fie capitală europeană a culturii şi suntem numeroase asociaţii, instituţii şi centre culturale, care organizăm evenimente de succes pentru publicul cinefil şi larg. Fără o infrastructură culturală adecvată, însă, această miză nu va putea fi atinsă, iar efortul considerabil din ultimii ani, de a poziţiona Bucureştiul pe o hartă a culturii şi de a oferi publicului alternative culturale necesare, va fi fost în zadar. Nu există un spaţiu dedicat cinematografiei autohtone şi europene, care să întâmpine cererea mare, a unui oraş cu peste 2 milioane de locuitori. Solicităm urgenta consolidare a sălilor de cinematograf şi construirea unui complex cu mai multe săli de cinema de artă. Acest nou complex este important, de asemenea, pentru premierele filmelor româneşti şi pentru distribuţia filmului european. O singură sală nu poate face faţă condiţiilor de distribuţie de astăzi, din acest motiv este nevoie de minimum 3 săli pentru a rentabiliza distribuţia de film de artă şi a încuraja astfel industriile de film autohtonă şi europeană. Acest spaţiu poate fi privit ca un centru cultural”.

Petiţia este semnată şi susţinută până acum de: Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, One World Romania, Les Films de Cannes a Bucarest, Next International Film Festival, TIFF, Anim’est, Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alecu Solomon, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Anca Puiu, Daniel Mitulescu, Irina Margareta Nistor, Mihai Mitrică, Ligia Keşişian Mitulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.