Producția proprie nu le ajunge

Petrom a ajuns să importe gaze

Petrom, controlată de austriecii de la OMV, unul dintre cei doi mari producători locale de gaze, importă gaze ca să-și onoreze obligațiile contractuale cu clienții. Potrivit reprezentanților companiei, o atare situație, ce poate fi considerată ca neobișnuită, este datorată unei producții în continuă scădere și impunerii de către stat a unor obligații de a livra către casnici. „Compania a achiziționat gaze de la terți, inclusiv din import, pentru a suplimenta declinul producției proprii și pentru a-și putea menține portofoliul de clienți industriali, în condiții competitive, în contextul introducerii obligației de a livra cantități către piața reglementată”, spun reprezentanții Petrom.

Surse din piață ne-au declarat că importurile se fac din Bulgaria, prin gazoductul Giurgiu-Ruse, de unde, de circa o lună, se aduc zilnic 12-13.000 de MWh zilnic, adică circa 1,5 milioane de mc. Sunt gaze rusești, Gazprom fiind unica sursă externă pentru această zonă de Europa. Cât aduce exact Petrom, compania nu spune, doar confirmă că are nevoie de importuri pentru a-și onora obligațiile. Din declarațiile oficialilor, mai reiese și că importurile afectează pozitiv balanța financiară a companiei.

Gazele se termină și nu se pune mai nimic în loc

Producția de gaze a Petrom a scăzut, în ultimii doi ani, cu peste 13%, din pricină că zăcămintele pe care le exploatează sunt mature iar noile descoperiri nu sunt de anvergură. Austriecii au pierdut prima poziție la producție în fața Romgaz, companie controlată de statul român, care a reușit să aibă o producție constantă. Dar dincolo de declinul natural, importurile Petrom ar mai putea fi explicate prin oportunism, anume că firma a realizat că poate obține profituri fără bătaie de cap dacă importă gaze pentru a le vinde în țară , în loc să treacă prin tot procesul de producție locală. Importul de către firme de gaze rusești, însă venite din Ungaria și, mai nou, Bulgaria, este un comportament normal pentru acest an, însă neobișnuit în peisajul ultimului deceniu. De obicei, vara nu existau importuri, producția locală fiind îndestulătoare. 2019 a fost însă altfel. OUG 114 a dispus ca tot gazul livrat casnicilor, atât curent cât și ca stocare în depozite, să fie din producția locală, la preț plafonat de achiziție de 68 de lei/MWh. De asemenea, ANRE a impus și cote mult mai mari pentru nivelul stocurilor. Prin urmare, o bună parte din producție a fost “’pusă deoparte”. Ce a rămas a fost insuficient pentru firmele consumatoare, cu atât mai mult cu cât producția Petrom scade încontinuu. Soluția găsită a fost importul, cu atât mai mult cu cât, din primăvară și pânăa acum, prețul de import al gazului a fost semnificativ mai mic decât cel intern, acum fiind chiar de două ori mai mic.

România are o producție internă de 10,5 miliarde de metri cubi, în scădere constantă, pentru că scade contribuția Petrom. Importurile a fost, anul trecut de 1,2 miliarde, însă, în acest an, vor fi mult mai mari, având în vedere prețul mai avantajosla externe, dar și intrării în funcțiune a mai multor combinate de îngrășăminte, mari consumatoare ale acestei resurse. Din 2021, începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Deocamdată doar americanii de la BSOG au anunțat că vor extrage, 1 miliard de metri cubi pe an. De la ExxonMobil și Petrom, nu se aude nimic deocamdată. Dacă ar începe și ele producția, am vorbi de 6 miliarde de mc suplimentar, pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1069 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ion Anapoda spune,Cine a verificat corectitudinea afirmatiei…productia de gaze a OMV a scazut cu 13% ?!Nu aceasta este compania care doreste sa duca gazele din Marea Neagra in habul de gaze din Austria…Pentru un pumn de arginti in plus compania importa de la rusi pentru ca sunt putin mai ieftine decat cele din productia interna obtinuta in Romania.Dl.Soare,aduci lumina de la rasarit,sau ceva treburi cu loby ocolitor,in sprijinul iubirii vechi Gazprom-OMV…?Sunt jocuri ieftine de culise,atunci cand vrei sa prinzi o mare afacere la pret de pomana economica…Prosteste-i Doamne pe romani,ca de ceilalti avem grija ,noi,baietii fara de prihana cu gura mare si bine arvunita…

  2. Avand in vedere ca firma RUSEASCA OMV-Petrom spala si miliarde pentru mafia italiana si nu numai,adusa in afaceri de fostul CEO al Petrom,securista DIE,Mariana Gheorghe,pretul mare al productiei interne e perfect explicabila

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.