Ping-pong politic cu rezidenţiatul

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat că problema examenului de rezidențiat reprezintă una dintre primele măsuri ale Executivului PNL, dacă Guvernul Dăncilă nu îl va organiza până ce va pleca de la Palatul Victoria. Acesta ia în considerare suplimentarea locurilor scoase la concurs.

„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (n.r examenul de rezidențiat), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenți să profeseze.”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban, joi.
Totodată, Ludovic Orban a afirmat că acest examen nu ar trebui să constituie, neapărat, un factor decizional în profesia absolvenților ai Facultății de Medicină.

„De altfel, vă spun sincer că mă gândesc foarte serios, vom analiza și modul în care acest sistem funcționează în alte țări europene, și se pare totuși, că această formă de examinare este o formă de examinare care nu este absolut necesară, pentru că toți cei care participă la acest examen de rezidențiat sunt absolvenți ai facultăților de profil, sunt oameni care au avut, au fost la studii și au învățat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă și dacă nu iau examenul de rezidențiat după ce au dat examenele la finalul facultății, ei nu pot să profeseze în meseria pentru care s-au pregătit.”, a subliniat Orban.

Președintele PNL consideră că Guvernul Dăncilă a demonstrat că este „incapabil”, prin neorganizarea examenului de rezidențiat la timp.

„Guvernul și-a demonstrat incapacitatea prin faptul că nu a reușit să organizeze examenul de rezidențiat la timp. Dacă nu vor fi în stare să-l organizeze, examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Mai mult decât atât, ne gândim incluluv la numărul de locuri care vor fi scoase la concurs în cadrul examenului de rezidențiat, mi se pare foarte ciudat să scoți la concurs un număr cu 466 de locuri mai puțin decât anul trecut, în condițiile în care știm foarte clar că este nevoie de medici.”, a conchis premierul desemnat.
Examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, î-a răspuns premierului desemnat Ludovic Orban spunându-i să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea „ca instrument politic”: Sunt 4.710 locuri pentru 3.900 de absolvenți.

Ministrul Sănătății, demis prin moțiune de cenzură, Sorina Pintea, a răspuns, joi, declarațiilor făcute de premierul desemnat, Ludovic Orban, potrivit cărora noul Guvern va suplimenta numărul de locuri pentru rezidențiat, invocând necesitatea aprobării cifrei de școlarizare prin Hotărâre de Guvern cu șase luni înaintea examenului.

„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat. În primul rând, legat de cifra de şcolarizare, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern cu şase luni înainte. Prin urmare, ar trebui să ştie de existenţa acestor acte normative care reglementează rezidenţiatul. Asta pentru că dânsul spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susţinerea acestui examen şi pentru absolvenţii care au obţinut aceeaşi medie. Există nişte acte normative care spun exact ceea ai de făcut, probabil că dânsul încă nu a lecturat”, spune Pintea.

Ministrul a mai spus și că în 2019 au absolvit 3.900 de mediciniști, iar locurile scoase la concurs sunt 4.710. Sorina Pintea i-a recomadat lui Ludovic Orban să citească legislația înainte de a folosi Sănătatea ca „instrument politic”.

„3.900 (de absolvenți, n.r) şi cu Stomatologia şi Farmacia. Mai mult decât atât, cei care absolvă Stomatologia şi Farmacia pot să intre în câmpul muncii. În momentul absolvirii absolvenţii de medicină generală pot fi medici cu competenţe limitate. Eu îi propun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca şi instrument politic. Nu este recomandat”.

Sorina Pintea a conchis spunând că cifra de şcolarizare se formează pe baza propunerilor Direcţiilor de Sănătate Publică.
„În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidenţiat, în 2019 – 4.710 locuri. Este adevărat în 2018 au fost 5.730. Probabil că de aceea se reclamă numărul mic”, informează ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Ma bucur pentru romani. Sincer. Va fi un haos EXACT cum si-au dorit. Ca, D-AIA L-AU SUSTINUT PE JOHANIS, D-AIA S-AU DUS LA REFERENDUMUL PE JUSTITIE LA CARE NICI N-AU INTELES INTREBARILE, D-AIA NU S-AU DUS LA REFERENDUMUL PT FAMILIE.
    Bravos, romani!

  2. O dată în plus, Orban este in afara realității ! Habar n-are ce vorbește, dar da cu vioara, pardon, mandolina, de-i înroșește corzile.

  3. Minunatul domn Orban care nu și-a mai exercitat profesia pentru care a terminat facultatea habar nu are ce înseamnă să fii medic sau inginer, sau contabil, sau profesor. Probabil nici examen de definitivat pentru dascăli nu mai trebuie organizat fiindcă și dascâlii au terminat o facultate și gata. Am auzit mulți imbecili absolvenți ai unei facultăți, cunosc politehniși, decarând că sunt egali cu profesorii universitari de aceeași specialitate, fiincă și aceștia au terminat aceeași facultate ca și ei. Mulți rămași la cunoștințe tehnice la ninelul lucrărilor de laborator din facultate, plimbând hârtii s-au făcut după 1990 profesori în facultăți private. Atâta îl duce capul și pe absolventul de mecanică Ludovic Orban, că inginer nu a ajuns niciodată. Dar uite ce bine s-a orientat fiindcă el este desemnatul pentru funcția de prim ministru. Drept care a fost imediat promovat la cei păziți de SPP!

  4. Desteptul de Orban habar nu are cu ce se mananca examenul de rezidentiat. Trebuia sa-l intrebe pe viitorul ministru al sanatatii sau educatiei cum sta treaba cu rezidentiatul si sanatatea din Romania. Huuo panarama!

  5. EL si PD-L/PNL onsidera ca toti avem IQ 50 si ca vom asculta extaziati nu conteaza daca e convingator…va fi mai ceva decat Biblia…

  6. Toti astia sunt cu valiza la usa sa se uscheasca afara. Nu vad nici o graba pentru a fi rezolvati. Aia mai batrani continua a lua spaga la greu. Niste neica nimeni, afara le face treaba computerul. Sunt cititori de analize.

  7. Ls’ ca stie contabila(madam ministru)ce vorbeste…tin sa va reamintesc ca pe vremea altei ilustre ministrese,d-na Bartos- un examen dat,cu rezultate afisate,a fost anulat din motive de frauda si tot asa, cateva sute de absolventi de medicina au ramas vreo 6 luni pe langa casa,nici medici,nici someri…,pur si simplu fara statut pentru ca oarece minister a organizat examenul asa cum l-a organizat;din cate stiu,n-a dat nimeni socoteala pentru asta…cum sa dea?oare din ce partid facea parte d-na Bartos?

  8. Rezidențiat?Asta nu e examen.E o batjocură la adresa unei generații intregi.In nici o tara din lume nu se da rezidențiatul in aceasta forma.Acest „rezi” trebuie schimbat.Este informatie inutilă.Toti care iau rezi,au grilele, toți.

  9. Sa țină minte dr Sorina Pintea,ca generatia ei nu dadea rezi,de fapt pana in 2005 nu erai obligat sa dai rezi.De ce e cartea de rezi scrisa numai de cadre didactice de la UMF (cu o excepție).De ce e rezi organizat si păzit de subordonații directi sau indirecți ai autorilor celor doua carti?Vi se pare corect?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.