Piperea: O bombă biologică cu ceas

Programul Prima Casă este o bombă biologică cu ceas ce va exploda anul viitor în mâinile guvernului pentru că este o replică a tipului de creditare din SUA care a dus la declanșarea crizei creditelor sub-prime în 2008, susține avocatul Gheorghe Piperea. „Guvernul care va rezultă din alegerile din 11 decembrie 2016, sub nicio formă, nu trebuie să continue să aloce bani suplimentari programului Prima Casă. E o bombă biologică cu ceas. Va exploda anul viitor în mâinile guvernului. Cei ce se împrumută au salarii de 7-800 de lei. Eliminarea în totalitate a avansului, măsură de „favoare” la care se adaugă deja instalată măsură a eliminării acestor credite de sub protecţia legii dării în plată, îi vor pune pe viitorii debitori în postura de viitori robi ai băncilor. Sunt deja 200 de mii de familii legate de aceste credite pe 25 de ani. Este suficient. Tot ceea ce vor produce aceste familii se va duce în bănci şi, relativ uşor, va pleca în ţările de origine ale acestor bănci, prin export de profit. Nimic nu va rămâne în economia României. În plus, e imposibil că aceşti oameni să îşi plătească, toţi, aceste credite. Când va începe să crească Robor (foarte curând de altfel, poate în februarie 2017), vor apărea zeci de mii de homleşi, pentru care statul va trebui să plătească jumătate din datorie. Băncile nu vor pierde nimic, dar societatea, da. De aceea, a majora şi mai mult această cifră a debitorilor înrobiţi la bănci şi a situaţiilor în care statul român trebuie să plătească pagubele generate de lăcomia şi iresponsabilitatea băncilor şi prostia sinistră a celor care au impus prin OUG acest program, fără să întrebe parlamentul, este o completă nebunie. În schimb, cu banii blocaţi anual în acest program, care nu e altceva decât un ajutor de stat mascat acordat băncilor şi dezvoltatorilor imobiliari, s-ar putea asigura 50% din fondurile necesare majorării salariilor medicilor şi profesorilor – cca 2 miliarde de lei anual. Eu cred că avem nevoie mai multă de educaţie şi sănătate decât de bănci iresponsabile şi corupte”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook. .

Programul Prima Casă a fost pus în aplicare în 2009 de Guvernul Boc într-o perioadă în care efectele crizei economice mondiale își făceau e cap. „Boc a inventat, în 2009, nebunia programului Prima casă, care a dat case la tot poporul, cu credite garantate 100% de stat, ceea ce a însemnat două enorme greşeli : (i) preţurile caselor au rămas multă vreme echivalente cu cele din 2007-2008, hiper-evaluate; (ii) s-au îndatorat persoane cu venituri reduse, fără rating, singură garanţie reală fiind cea oferită atât de generos de Statul român, din banii noştri (căci casa, s-a văzut bine începând cu 2015, când cu panică generată în rândurile banksterilor, de legea dării în plată, nu valora nici 30% din ultra-evaluarea efectuată în anii 2007-2008 de mult-prea-iresponsabilii din biznisul bancar). Culmea penibilului este atinsă de lăudătorii BNR care, în ultima vreme, mă fac pe mine populist. Dar toţi aceşti lăudători, plus şefimea BNR, nu se consideră populişti, deşi susţin cu ardoare programul Prima casă, unul dintre cele mai populiste şi periculoase programe guvernamentalor-bancare, un program care se adresează populaţiei cu venituri reduse sau foarte reduse, făcându-i să viseze că pot trăi în lux cu venituri de mizerie. Exact cum s-a întâmplat în anii 2005-2008 în SUA, în cazul creditelor sub-prime. Programul Prima casă nu e nimic altceva decât o replică a acestui tip de creditare importat din SUA, doar că a fost importat la un an distanţă de la falimentul Lehman Brothers. Aşadar, e bine să fii macro-stabil, să te opui legilor de protecţie a consumatorilor, să te opui creşterilor salariilor medicilor şi profesorilor (că, nu-i aşa, asta înseamnă să nu fii populist), dar când e vorba de a ajută băncile, ntzz. Asta este, pur şi simplu, disonanţă cognitivă. În 2017 va veni şi scadenţă acestei nebunii. Este natural”, a mai spus Piperea.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că se va păstra avansul de 5% pentru programul Prima Casă, iar vechimea locuinţelor va fi un element important în acordarea creditelor. „Vom păstra acest avans, fiindcă altfel se va crea o presiune pe bănci, dar şi pe cei care doresc să obţină un astfel de credit. În ceea ce priveşte vechimea locuinţelor, am considerat că limita de 5 ani va stimula construcţia de locuinţe noi. Însă putem discuta despre această limită. Avem nevoie de mai multe locuinţe şi o simplă tranzacţionare a celor existente nu va rezolva problema. Este posibil ca băncile să practice dobânzi mai mari în cazul creditelor prin Prima Casă pentru locuinţele mai vechi”, a declarat ministrul Finanţelor. Anca Dragu a precizat că se pregăteşte o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă, astfel încât acesta să ofere predictibilitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.