Enel vrea să plece din România. Reacția ANRE

Enel SpA intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, transmite Reuters.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat compania.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii finali, potrivit unui comunicat remis marţi.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Reprezentantul ANRE reaminteşte faptul că, în ceea ce priveşte asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienţilor finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilităţi, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020.

„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.

Ce zice șeful Consiliului Concurenței

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, întrebat de jurnalişti care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1069 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Sunt hoti, iar romanii s-au prins de asta. Au trimis escroci pe la portile oamenilor care i-au inselat ca incheie contracte cu alte companii, nu cu ENEL.
    Au urmat cozi si balamuc la sediile ENEL unde oamenii, in general batrani, stateau sa-si anuleze contractele incheiate prin inselatorie cu ENEL……[Rumburak]

  2. Pleaca dar vin altii mai flamanzi de preturi mari ! Vedeti ca in decembrie 2022 , se recalculeaza curentul retroactiv cu 6 luni in urma si o sa coste curentul scump in decembrie 2022 , ca n-or sa mai fie bani de sarmale de Craciun !

  3. Pentru asta statul român mai are în proprietate „companii strategice”, în acest caz Electrica sau Transelectrica. Acestea vor cumpăra scump acțiunile vândute în trecut ieftin de stat la distribuția de energie respectivă, formată chiar împroprietărită și ulterior din investiții ale consumatorilor de energie electrică trecute gratuit, printr-un proces verbal, în patrimoniul IRE sau ale urmașilor săi (ENEL în zona respectivă). Ulterior aceste participații vor fi dăruite de statul de drept sau vândute ieftin de societatea de stat care le-a achiziționat. Așa înțelegem și noi de ce e nevoie ca statul să mai aibă în proprietate companii/bănci „strategice”

  4. Penalii astia italieni, care n-au investit nimic, trebuiau sa plece din 2014/15, dar i-a intors Ponta pe premierul Renzi, de atunci. Manevra s-a facut pentru a nu „descuraja” investitiile straine! Acum pleaca, dar sa vedem cu cit si cui va vinde!!

  5. Aoleuuu muicăăă… ne pleacă preacinstiții si preacuvioșii câinii de la măcelărie ??!!

  6. … cin’ va prinde sa va … ocoleasca ! Gata, ati facut plinu’ ? Ati umplut bocceaua ? Mai schimbati meridianul, mai sint si alti bosimani care va asteapta caravelele pe mal, sa-i „fericiti” si pe ei cu oglinjoare si margeluse ! (ps : luati-i cu voi si pe francezii hoti de la Apa Nova, cei care ne vind apa de robinet la pret de apa grea !)

  7. De ce să vină alt proprietar străin când Statul Român, prin dreptul de preempțiune, poate răscumpăra participația Enel? Iar dacă nu are bani, guvernul poate deschide un fond cu participația tuturor cetațenilor români: persoane fizice și juridice -viitori acționari ai SC Enel. Și uite așa, pas cu pas ne putem lua țara înapoi…

  8. Inseamna ca Romania va deveni in curand teatru de razboi. De aceea pleaca Enel.

  9. Pt Whynot Fonduri cu participarea tuturor, administrate sau supravegheate de stat am mai avut ex: Caritas, FNI, Bancorex, Bancoop etc

  10. Chiritoiu:este necesara autorizatie de concurenta si aviz de securitate, soc.care cumpara sa fie din Romani.
    Pe da alta parte a si sarit „tovarasa expert Otilia Nițu, expert în energie: „Singura problemă va fi dacă, spre exemplu, se ajunge că nu vrea nimeni să cumpere și se va nimeri să cumpere tot statul român și la un moment dat să se ajungă la o concentrare foarte mare a statului român pe componenta de furnizare cum văd că începe să se întâmple cu Hidroelectrica. Acolo s-ar putea să fie o problemă de concurență în sensul că vom putea avea din ce în ce mai puține alternative în momentul în care se va pune problema să alegem între furnizori.”Ingrijorata „rau”,experta asta!
    In Franta s-a nationalizat EDF prin achizitonarea a 16% actiuni pt.stat,si statul o va prelua desi e plina de datorii pt.a tine sub control facturile de electricitate ale gospodariilor,iar ideea de anationaliza companiile de energie(deci toate) devine din ce in ce mai populara.
    Germania permite ca Guvernul sa devina proprietar de companii de energie ca masura de aprovizionare in caz de urgenta.
    Stie cineva pe unde pasc iarba verde ,don Ciuca,don Ciolacu sau „ali baba cu cei 500 de hoti”?

  11. Acum vre-o 4 ani, am auzit batai cu pumnul in usa. Credeam ca sunt mascatii si ma miram ce pozna am facut. Cand am deschis usa vad doua muieri: Eneluu! Faceti contract cu noi! Au intrat peste o amarata de vecina, chipurile sa-i vada contorul. La parter era si un gushter care se lauda ca deja a incheiat contracte cu jumate din bloc. Cand am pronuntat cuvantul ” politie „, s-au urcat intr-o masina si s-au carat. Dupa aia, a aparut un alt pitifelnic, care m-a amenintat ca daca nu fac contract cu ENEL raman fara curent. I-am adus aminte de mamica lui si a plecat. Asa ca, duceti-va opt cu-a branzii!

  12. Uite unde ne-au adus bandiții de politicieni!…
    Iohannis nu te juca cu focul,sunt 3 milioane de abonați la acestă cooperativă de tip Nufărul!…
    Nesiguranța politică și economică a guvernului tău a făcut ca aceste lipitori mafiote să nenorocesacă un popor!…

  13. Italienii au nasul foarte fin la afaceri. Am lucrat pt ei și am ajuns sa-i cunos macar superficial. Investesc puțin, scot cit de mult se poate, și vînd imediat ce vîntul nu bate bine pe piață. Probabil că și în cazul acesta ceva nu le miroase bine, stiu ei mai bine ca noi de regulă ce urmează să vină. E posibil ca au și probleme generale și trebuie să vîndă ceva, iar afacerea din Ro a căzut. Oricum eu personal am plecat imediat din portofoliul lor de clienți cînd mi-au propus prețul de 1,0 leu/kwh plus taxe…și ce blesteme le-am tras … se vede că s-au prins de ei.

  14. …situatie de criza…nationalizare…nimic de vandut…simplu!!!…ah, am uitat!…la putere, inca un guvern de tradatori!…

  15. Nu cumva, dupa atatia ani de exploatare , instalatiile de transport curent electric, ale ENEL, au nevoie de investitii mari , pentru reparatii si repunere pe linia de plutire ? Chiar , nu stiu , dar ma gandesc , ca ar putea fi un motiv serios pentru a spala putina , dupa ce si-a facut plinul ! Ce ramane in urma ? Nu stiu ! Cine ia plasa ? Al, de va cumpara actiunile, gandind ca mai este ceva de muls! Si daca nu se gaseste niciun cumparator ? Atunci raspund cei ce au vandut distributia electricitatii ,italienilor, ca o afacere paguboasa pentru statul roman! Dar, ca de obicei , nu va fi nimeni vinovat ! Scuzati-ma dragilor , am prezentat , doar, un scenariu posibil ; sa ne fereasca Sfantul sa se adevereasca ! Iar ia teapa poporul! Vom vedea !

  16. Enel a venit in Ro sa faca profit cat ma mare. Investitiile la care s-au angajat nu le au facut nici pe jumatate. Le cere cineva daune, nimeni, avem un guvern de paiate!!! In Ro numai au cum sa faca mai multi bani si apropierea noastra de Ucr.nu este favorabila.

  17. Articol foarte bun! Comentarii foarte bune!! Yes „Whynot?”, Nationalizare. Da! Sa-i responsabilizam pe hotii ENEL cerandu-le daune pentru servicii proaste si abuzive intr-o actiune juridica a clientilor particulari si industriali. De acord „Didos”, inainte de nationalizare trebuie responsabilizare. Da! Numai „Un patriot” sau mai multi pot sa faca ordine si sa incerce sa minimizeze pierderile. Paiatele guvernamentale analfabete si inculte jusridic si economic sa fie date afara. Stiti ca Mintia nu are inca un contract de vanzare cumparare? Sper sa vad in Cotidianul anchete jurnalistice serioase a acestor dosare, cum ar fi Enel sau Mintia.

  18. Duce-s-ar morți să se ducă ! Toți străinii care au venit să exploateze colonial această țară.

  19. @Didos
    -di-dos inseamna jegu de austriac:
    vine la control in Romania marti(dienstag)
    bea,Editat,minte si fura
    si joi donnerstag pleaca la pizs’doiu ma-sii
    sa comita incest.
    (cu ma-sa sau cu fie-sa)

  20. Este un santaj pentru complicii securisti de la noi. Enel vrea sa fie lasata sa fure in continuare ca si pana acum. Mare lucru daca nu sunt intelesi cu complicii romani pentru a santaja.

  21. au fost aduși ăștia, de către Dan Ioan Popescu și cu Mona de Frecaportofel, prima măsură a fost scumpirea vizei de racordare de 40 de ori. Iar când au fost întrebați de ce nu fac investiții, au spus ca ei nu investesc în tari din lumea a treia.
    Duca-se, în Sahara!

  22. Din păcate nu de întrevede nici un interes din partea guvernanților de a prelua pachetul de acțiunii. Trist, foarte trist.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.