Poliția, piedică în calea observatorilor la referendumul din Turcia

Poliția împiedică activitatea observatorilor partidelor de opoziție la referendumul constituțional din Turcia, a anunțat duminică un parlamentar kurd, de opoziție, informează Agerpres, care citează DPA.

Vorbind la o secție de votare din orașul Diyarbakir (sud-estul Turciei, majoritar kurd), Ziya Pir, din partea Partidului Democratic al Poporului (pro-kurd), a declarat că poliția îi înlătură pe observatorii afiliați HDP și principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Ecusoanele emise de partide pentru observatorii lor electorali conțin numele sau sigla partidului, iar poliția justifică scoaterea acestora din secțiile de votare prin faptul că folosirea simbolurilor de partid este interzisă la secțiile de vot în ziua scrutinului.

Există informații cu privire la incidente similare și la alte secții de votare din regiunea majoritar kurdă, a explicat Pir. „Acționează în mod expres împotriva HDP și CHP, adică împotriva taberei ‘nu’. Caută nod în papură și prin urmare noi nu avem observatori la secțiile de vot”, acuză acesta.

Cetăţenii sunt chemaţi să voteze amendamentele constituţionale care ar urma să transforme ţara din democraţie parlamentară într-un sistem prezidenţial.

Pachetul supus la vot include 18 amendamente, acest referendumul putând aduce, de altfel, cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.